9 produse aparent inofensive, interzise în lume: motivul pentru care jeanşii clasici sunt ilegali în Coreea de Nord
0
Din motive politice, culturale, religioase sau de sănătate, anumite obiecte aparent inofensive au fost interzise în anumite state ale lumii. Printre acestea se numără jeanşii şi brânzeturile franţuzeşti.
Raţiuni de tot felul, unele de-a dreptul absurde, altele justificate de pericole reale asupra sănătăţii, au împins autorităţile mai multor ţări să interzică anumite produse aparent inofensive.
Publicaţia americană „Business Insider” a realizat un infografic în care figruează nouă lucruri considerate ilegale în ţări precum Japonia, Canada, Rusia, Iran, Coreea de Nord, Sfânta Lucia, Arabia Saudită, Singapore şi Thailanda.
1. Premergătoarele pentru copii
Interzise în Canada
În 2004, cercetătorii din domeniul sănătăţii au stabilit că premergătoarele pentru copii pot provoca răni craniene grave, fracturi sau chiar moartea micuţilor, permiţându-le să fie mai mobili decât ar fi capabili în mod normal.
2. Manechinele
Interzise în Iran
În 2009, în Iran s-a interzis folosirea manechinelor cu forme feminine, care nu poartă hajib.
3. Inhalatoarele mentolate
Interzise în Japonia
Inhalatoarele mentolate care conţin o substanţă numită pseudoefedrină sunt interzise în Japonia, această substanţă fiind considerată drog.
4. Jeanşii clasici
Interzişi în Coreea de Nord
În Coreea de Nord, jeanşii clasici sunt interzişi, fiind consideraţi un simbol al Statelor Unite.
5. Brânzeturile franţuzeşti
Interzise în Rusia
În august 2014, autorităţile ruseşti au interzis importarea anumitor produse din Europa, Statele Unite şi ale anumitor ţări vestice, ca urmare a sanţiunilor pe care le-a primit Rusia după criza din Ucraina.
6. Pensulele de ras japoneze
Interzise în Sfânta Lucia
Pensulele de ras confecţionate în Japonia nu pot fi importate în Sfânta Lucia din cauza scandalului iscat în urma contaminării cu antrax din anii 1900.
7. Măştile Vendetta şi veneţiene
Interzise în Arabia Saudită
În 2013, au fost interzise importarea şi vânzarea măştilor inspirate de filmul „V for Vendetta”, fiind, de asemenea, confiscate cele deja disponibile în magazine. Astăzi, în Arabia Saudită sunt interzise inclusiv măştile veneţiene.
8. Guma de mestecat
Interzisă în Singapore
Deşi deţinerea gumelor de mestecat nu a fost niciodată declarată ilegală în Singapore, vânzarea şi importarea acesteia a fost interzisă în 1992.
9. Filmul „Anna şi Regele”
Interzis în Thailanda
Filmul „Anna şi Regele”, în care joacă şi actriţa Jodie Foster, a fost interzis în Thailanda pe motiv că „este o insultă la adresa monarhiei şi nu face cinste istoriei thailandeze”.
