5 modalităţi prin care îi poţi da cuiva o veste proastă fără să minţi şi fără să îi distrugi sentimentele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO money.usnews.com
FOTO money.usnews.com

Oricui îi face plăcere să fie responsabil de veştile bune, care aduc zâmbete celor din jur. Cu toate acestea, există asemenea situaţii în care şi veştile proaste trebuie împărtăşite, responsabilitate de la care nu ne putem sustrage.

Oricât ne-ar plăcea să dăm veşti bune şi să fugim de a provoca nefericirea celorlalţi, există situaţii de care nu putem scăpa de această corvoadă. În aceste cazuri, tot ce putem face este să „îndulcim” veştile proaste sau să le împărtăşim persoanei afectate într-un mod cât se poate de blând. 

Există persoane care nu se descurcă foarte bine cu comunicarea veştilor proaste. Într-o cercetare realizată la Hope College din Michigan, Statele Unite, s-a determinat că „vestea proastă este o informaţie comunicată sub forma unui mesaj relevant şi de o importanţă personală unui individ care nu deţine niciun indiciu despre subiect, dar pentru care mesajul transmis are valenţe negative”. 

Din păcate, o veste proastă are un impact mult mai mare decât una bună şi este mult mai greu de procesat. Conform teoriei politeţii, prin comunicarea unor informaţii de rău augur, cel care le transmite „trezeşte” în persoana care le primeşte o serie întreagă de griji şi emoţii negative. 

Pentru a evita astfel de situaţii, publicaţia americană „Psychology Today” propune cinci principii după care ar trebui să se ghideze cei care au de împărtăşit veşti proaste: 

1. Spune cel puţin o parte de adevăr, dacă eşti de părere că acest lucru îl va ajuta pe cel căruia trebuie să îi dai veşti proaste să asimileze mai bine informaţiile. Fie că este vorba de veşti proaste care privesc sănătatea sau despre sfătuirea unui angajat proaspăt concediat, care îşi poate „modela” altfel comportamentul în situaţii viitoare, există situaţii în care un mesaj negativ poate fi de ajutor. 

2. „Îndulceşte” veştile negative dacă ştii că persoana care le va primi va fi mult prea afectată. Deşi nu este uşor să dai nuanţe pozitive unei veşti proaste, acest lucru este necesar în cazul în care cel care are de suferit de pe urma lor este prea vulnerabil. 

3. Fii politicos. Este foarte important să fii atent cu stima de sine a persoanei care va primi veştile proaste. În unele cazuri vei fi chiar nevoit să „maschezi” situaţia reală cu o poveste menită să îi protejeze individului reputaţia. 

4. Gândeşte-te bine la ce îi vei spune. Atunci când îi dai cuiva o veste proastă, fii atent la cuvintele folosite şi la posibilele interpretări ale acestora. Cuvintele nu le poţi retrage, odată rostite.

5. Cere ajutorul altor persoane. Fără să dai vina pe altcineva sau fără să pasezi sarcinile nedorite, dacă este cazul, implică alte persoane, fie că vorbim despre colegi de echipă, membri ai familiei sau altă persoană care poate oferi suport moral. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite