10 dintre cele mai inedite case din lume, construite în locuri greu accesibile, izolate de civilizaţie FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toţii avem nevoie de un acoperiş deasupra capului, dar nu oricine se mulţumeşte cu un stil de viaţă urban sau chiar suburban. Anumiţi oameni preferă să trăiască cât mai departe cu putinţă de civilizaţie, iar în cele mai extreme cazuri, acest lucru poate însemna o casă în vârful unui munte, pe maginea unei prăpastii sau pe o insulă în mijlocul unui râu.

În apropierea oraşului sârb Bajina Basta, o casă construită în anul 1968, stă de aproape 50 de ani în vârful unei stânci, în mijlocul râului Drina, arată Bussines Insider.

image

Insula cunoscută drept „Insula cât o cameră“ face parte din celebrul arhipelag Thousand Islands, format din 1864 de insule, care se întinde de alta a graniţei americano-canadiene, pe râul Saint Lawrence. Familia care locuieşte în această locuinţă cochetă se bucură de zilele însorite, de pe micuţa plajă din faţa casei.

image

Se pare că oamenii caută locuri îndepărtate de foarte mulţi ani. Cu aproximativ 300 de ani în urmă, Insula Elliðaey din Islanda a fost ceea ce numim „acasă“ pentru cinci familii care au găzduit vânătorii de pufini care treceau prin zonă. De parcă imensa rocă plutitoare nu era suficient de izolată, familiile au construit şi un gard în jurul casei.

image

Alţii oameni preferă să meargă pe verticală. În nordul Angliei, casele din copaci au servit din punct de vedere istoric ca o formă de protest. Timp de patru ani, proprietarii acestor case au luptat împotriva exploatării sitului istoric Nine Ladies din Stanton Lees în căutarea sedimentelor de gresie.

image

La vârsta de 26 de ani, programatorul Joel Allen a construit propria versiune de „casă în copac“, în Whistler, Canada. Design-ul acestei căsuţe este însă unul ceva mai rafinat şi mai modern decât al celor prezentate mai sus.

image

Mănăstirea Taktsang Paro, care datează din secolul XVII, este ascunsă pe o stâncă în valea Paro din Regatul Bhutan, aflat la poalele Munţilor Himalaya. Călugării budişti care trăiesc aici pot petrece ani de-a rândul în acest templu, fără să coboare în această vale.

image

La o altitudine şi mai mare se află complexul de mânăstiri cunoscute drept Meteora, din Grecia. Aşezat în vârful unei stânci înalte de gresie, lăcaşurile de cult au fost incluse în patromoniul mondial UNESCO.

image

   


Însă casa aflată la cea mai mare altitudine este probabil cabana Solvay, situată la 3900 de metri altitudine, pe muntele Matterhorn din Zermatt, Elveţia. Aceasta dispune de 10 paturi în care sunt invitaţi să se odihnească drumeţii obosiţi.

image

   


În timp ce anumiţi oamenii aleg traiul la înălţime, alţii îşi construiesc casele sub pământ. Coober Pedy este un oraş minier de opal din Australia, unde 80% dintre oameni s-au mutat sub pământ pentru a se adăposti de arşiţa de 120 de grade Celsius. Aceşti oameni trăiesc în aceste locuinţe subterane de mai bine de 100 de ani.

image

   


Unii oameni preferă să-şi creeze propriile sanctuare, desprinse parcă din viitor, cum ar fi Skysphere din Noua Zeelandă. Locuinţa inginerului Jono Williams este dotată cu corpuri de iluminat controlate prin aplicaţie, un dozator de bere controlat vocal, fixat chiar în interiorul canapelei şi capacitatea de a intra în modul de închidere „zombie“.

image

Sursa FOTO Bussines Insider

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite