Vrei să-ţi simplifici viaţa? Fă un copil
0Experienţa de părinte îţi poate da viaţa peste cap, iată o afirmaţie cu care ar fi de acord cele mai multe cupluri care au păşit pe tărâmul responsabilităţii creşterii unui copil. Nimic mai greşit, susţine mama a doi copii, jurnalistă a cotidianului „The Guardian“, venirea pe lume a unui copil echivalează cu descoperirea celui mai bun antrenor pentru viaţă şi cu reinventarea adultului.
„Oamenii vorbesc despre a avea copii ca şi cum ar fi un lucru teribil de complicat. Nimic mai fals. Este simplu. La fel de simplu, chiar dacă obositor, ca atunci când trebuie să împingi un bolovan la deal: greu, dar simplu. Să înţeleg modul în care se completează cele două aspecte, a fost cel mai util dar pe care mi l-a rezervat rolul de părinte, alături de abilitatea de a putea să trag un pui de somn oriunde“, scrie jurnalista Lauren Laverne în debutul articolului din The Guardian.
Din perspectiva mamei care are doi copii, unul care abia a început să meargă la grădiniţă şi al doilea la şcoală, în clasa a treia, britanica consideră că naşterea unui pui de om are capacitatea de a simplifica viaţa, mai degrabă decât să o complice.
„Suntem îndemnaţi mereu să ne identificăm ţelurile şi să le urmăm, să fim gata să facem faţă provocărilor. Încercăm să găsim răspunsuri la problemele vieţii din cărţi motivaţionale, ascultând sfaturile celor din jur, poate chiar luând aminte la cuvintele diverşilor specialişti şi oratori motivaţionali. Un copil însumează toate aceste surse de expertiză, un copil reprezintă cel mai bun consilier de viaţă pe care îl poţi avea“, crede Laverne.
Aceasta consideră că un copil te învaţă, fără să realizezi, să devii responsabil, să nu te mai pierzi în amănunte, să fii mai eficient şi mai motivat la locul de muncă, chiar dacă toate aceste beneficii ies la iveală din disperarea, stresul, epuizarea şi nesiguranţa care guvernează primii ani de viaţă ca părinte.
Un copil te obligă să-şi depăşeşti limitele pe care credeai că le ai. Să jonglezi cu nesfârşitele provocări pe care le presupune creşterea unui copil, iar în restul timpului să găseşti soluţii ca să faci rost de banii necesari pentru a te asigura că familia extinsă nu duce lipsă de nimic. Cu timpul, te transformi într-o persoană mai încrezătoare, mai curajoasă, mai determinată şi mai implicată în ceea ce se întâmplă în jurul tău, egocentrismul dispare din momentul în care priveşti viaţa prin prisma responsabilităţii faţă de copilul tău. Organizarea timpului capătă noi înţelesuri. Nu vei mai avea nevoie de alarma ceasului ca să te trezeşti cu noaptea în cap. Nu vei mai avea timp să faci lucruri numai pentru tine. O vizită scurtă la magazin, ca să-ţi cumperi ceva de îmbrăcat, va echivala cu un tratament regal, iar atunci când vei găsi timp pentru tine, anticiparea va face ca evenimentul să devină de neuitat, explică jurnalista.
Nu în ultimul rând, lipsa permanentă a timpului va dăuna vechilor prietenii, aşa că multe dintre ele se vor cerne, nu vor trece testul apariţiei unui copil, punctează Laverne. Însă dincolo de toate aceste schimbări masive, părinţii aflaţi la început de drum vor înţelege lucruri mult mai importante: ce înseamnă să trăiască fiecare moment al vieţii la intensitate maximă, nu numai pentru că sunt prea ocupaţi ca să perceapă altfel ceea ce se întâmplă în viaţa lor, ci şi pentru că vor fi uimiţi de cât de organizată, deşi aparent haotică, cât de amuzantă şi de surprinzătoare, chiar miraculoasă, poate fi viaţa de familie.