Motivele pentru care copiii mint şi cele 7 metode prin care se poate corecta acest obicei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studiile arată că un copil în vârstă de 4 ani spune, în medie, o minciună la două ore. Deşi cei mai mulţi părinţi au tendinţa de a-i pedepsi pe cei mici în astfel de cazuri, psihologii sunt de părere că astfel se creează un cerc vicios, recomandând şapte metode prin care obiceiul poate fi corectat.

Unul dintre motivele cele mai evidente pentru care copiii evită adevărul este încercarea de a scăpa de o eventuală pedeapsă. Este greu pentru un copil să fie sincer când ştie că se poate confrunta cu o pedeapsă fizică sau o umilire. Mai aleg să mintă şi pentru că nu vor să-şi dezamăgească părinţii. Iar un alt motiv pentru care cei mici fabulează este încercarea de a obţine o reacţie, spunând poveşti bizare pentru a impresiona, scrie topbuzz.com.

Din păcate, foarte mulţi părinţi au tendinţa de a pedepsi copiii atunci când mint, lucru care creează un cerc vicios: fiind pedepsiţi pentru minciună, copiii vor avea tendinţa să mintă mai mult în viitor.

În loc de pedepse, psihologii recomandă câteva moduri în care adulţii pot crea un mediu în care cei mici să se simtă în siguranţă să spună adevărul:

Fiţi conştienţi de modul în care răspundeţi la un comportament nepotrivit

Dacă cei mici sunt îngrijoraţi cu privire la faptul că vor fi pedepsiţi sau că părinţii vor ridica vocea atunci când ei greşesc, nu se vor simţi în siguranţă să mărturisească adevărul. Înceracă să foloseşti o voce calmă şi să te concentrezi pe soluţii, în loc să-i atribui o anumită vină.  

Permite-i să salveze situaţia

Nu pune întrebări la care ştii deja răspunsul. De exemplu, în loc să întrebi dacă şi-a terminat temele, încearcă să afli care este planul lui cu privire la finalizarea acestora. Dacă nu a reuşit să-şi rezolve temele, va putea să-şi facă repede un plan pentru a nu cădea rău în ochii părinţilor. Altfel, va avea tendinţa să mintă.

Încearcă să-i înţelegi sentimentele

În cazul în care copilul dumneavoastră este necinstit, încearcă să înţelegi ce l-a făcut să simtă că nu poate fi sincer cu tine. În loc să-l chemi pentru a vorbi despre „minicună“, mai bine spune-i că ceea ce a spus sună mai mult ca o poveste şi că nu ar trebui să se teamă să-ţi dezvăluie adevărul.

Recunoaşte şi apreciază onestitatea  

Exprimă-ţi aprecierea şi încurajează-ţi copilul atunci când spune adevărul. „Trebuie să fi fost dificil pentru tine să-mi spui ce s-a întâmplat. Îţi admir curajul de a spune adevărul“, îi poţi spune copilului.

Sărbătoriţi greşelile

Greşelile ar trebui privite ca pe o modalitate de a învăţa. Dacă cei mici ştiu că nu vei fi supărat sau dezamăgit atunci când greşesc, le va fi mult mai uşor să fie oneşti. Spune-le că este o mare oportunitate de a învăţa din greşeala făcută, iar dacă ceea ce a făcut implică vătămarea altei persoane, încercaţi să remediaţi împreună problema.

Consolidaţi iubirea necondiţionată

Asiguraţi-vă că cei mici ştiu că deşi greşesc sau că unora nu le place comportamentul lor, nu există posibilitatea ca o anumită dezamăgire să vă schimbe dragostea pe care o simţiţi pentru ei.

Uită-te la propriile minciuni

Amintiţi-vă că părinţii sunt primul exemplu al copiilor, aceştia având mereu atenţia focusată pe adulţii din familia lor. Aveţi grijă ce vorbiţi când vă aflaţi în jurul lor şi încercaţi să le oferiţi un model cât mai bun.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite