Moduri în care îţi poţi face copilul să meargă mai devreme la culcare: cât de importantă este rutina dinaintea somnului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerat în multe cazuri misiune imposibilă, adormitul copiilor poate fi mai uşor dacă părinţii ţin cont de câteva reguli. Rutina dinaintea somnului, relaxarea celor mici şi intensitatea luminii pot face diferenţa în multe cazuri.

Programul de somn al copilului se reglează în timp. Dacă la început micuţii nu sunt capabili să facă diferenţa între zi şi noapte, după această perioadă tind să aibă tot mai mult chef de joacă, încercând să amâne ora de culcare.

TopBuzz.com oferă 6 metode prin care îi poţi face pe copii să adoarmă mai repede:

Pune-i în pat mai devreme

Deşi unii părinţi cred că dacă îşi ţin copiii până târziu, aceştia vor fi epuizaţi şi vor adormi mai uşor, specialiştii spun că lucrurile nu stau chiar aşa. Elizabeth Pantley, autorul cărţii „No-Cry Sleep Solution“, spune că un copil care stă treaz până la orele 21.00–22.00, este greu să adoarmă, ajungând să sufere de nervozitate şi hiperactivitate. Studiile au arătat că tensiunea, ritmul cardiac şi nivelul de cortizol sunt modificate în mod pozitiv dacă cei mici adorm mai devreme.

Închide lumina

Mulţi copii au nevoie de puţin ajutor pentru ca Moş Ene să vină pe la gene. „Încercaţi să scădeţi intensitatea luminilor din cameră cu 60 de minute înainte de ora de culcare. Prea multă lumină poate afecta negativ ceasul de somn intern“, spune Kevin Smith, psiholog clinic. Trebuie evitată utilizarea tabletelor sau a telefoanelor înainte de culcare. Cercetările arată că utilizarea acestora poate face ca cel mic să adoarmă mai greu sau să se trezească pe parcursul nopţii. Desigur, nu trebuie să îl laşi să doarmă în beznă dacă are teamă de întuneric. Smith sugerează achiziţionarea unei veioze de dimensiuni mici, care să nu afecteze somnul copilului.

Creaţi o atmosferă liniştită

Părinţii trebuie să le asigure copiilor o atmosferă optimă somnului şi ar putea începe prin a face linişte. „Unii copii sunt mai sensibili decât alţii când vine vorba de zgomotul din timpul somnului. Din păcate, pentru unele familii este destul de greu să păstreze liniştea atunci când micuţul lor merge la culcare. Puteţi încerca desensibilizarea copilului la zgomot prin introducerea unor melodii de relaxare.

Creaţi o rutină înaintea somnului

Fără o rutină consecventă, ora de culcare poate deveni o experienţă emoţională şi imprevizibilă ce poate avea ca rezultat refuzul copilului de a dormi. Puteţi stabili împreună ora la care să meargă la culcare, băiţa dinainte şi una din poveştile preferate făcându-l să accepte mai uşor că a venit timpul pentru somn.

Adoptaţi obiceiul cititului înainte de culcare

„Cei mai mulţi părinţi ştiu cât de importantă este lectura zilnică, dar acest obicei le este foarte benefic celor mici şi înainte de culcare“, spune Rebecca Bevans, profesor de Psihologie. Aveţi grijă ce cărţi alegeţi, pentru că acţiunea şi aventura pot dezvolta imaginaţia copilului, le pot creşte nivelul de anxietate şi îngreuna procesul somnului. Alege să-i citeţi poveşti liniştitoare sau cărţi de relaxare, sugerează Beavns.

Ajută-i să fie relaxaţi

„Copiii noştri au o imaginaţie foarte bogată la această vârstă, văzând umbre înfricoşătoare şi gândindu-se la tot felul de fantasme“, spune Dr. Maypole, care sugerează că părinţii ar trebui să-şi ajute copiii să se relaxeze înainte de culcare. I-am putea învăţa pe copii să facă un exerciţiu simplu de relaxare, sugerându-le să-şi numere respiraţiile înainte de culcare, asigurându-le o nopate liniştită şi dorindu-le vise plăcute.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite