„Detofixierea digitală”: ce să faci când cel mic este dependent de tabletă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tabletele au devenit jucăriile preferate ale copiilor FOTO dubaiunveiled.files.wordpress.com
Tabletele au devenit jucăriile preferate ale copiilor FOTO dubaiunveiled.files.wordpress.com

Tabletele şi telefoanele au înlocuit până şi televizorul ca metodă de liniştire sau distrare a copiilor, iar studii recentă confirmă. Unul dintre trei bebeluşi învaţă să umble pe tabletă înainte să vorbească. Drept urmare, părinţii trebuie să ia măsuri urgente încă din primii ani.

Este demonstrat cum dependenţa de tehnologie are un impact cu atât mai mare cât subiectul este un copil, a cărui personalitate şi comportament sunt în plină formare.

De aceea, părinţii trebuie să fie atenţi la semnele care dau de gol o astfel de situaţie în care cel mic, chiar şi bebeluş fiind, se agaţă prea mult de gadget-uri.

Psihologii Richard Graham şi Jay Watts au declarat, pentru „Daily Mail”, că „detoxifierea digitală” este remediul unei obsesii născute prea devreme.

„Când oamenii au o senzaţie de disconfort când nu sunt online, înseamnă că relaţia lor cu tehnologia nu a fost manevrată corespunzător”, a spus Graham.

„Părinţii de astăzi încearcă să înţeleagă cât de vitală este social media pentru copiii lor, pentru că terenul de joacă s-a mutat pe tărâmurile virtuale”, a adăugat Watts.

„Dacă un copil manifestă semne de stres sever şi agitaţie când este separat de tehnologie, în orice fel, atunci este evident că ai de-a face cu un obicei nesănătos, devenit dependenţă”, spune Graham.

Specialistul explică cum dependenţa nu se manifestă doar prin agitaţia lui când nu este în preajma tabletei sau a smartphone-ului, ci şi în alte comportamente. Somnul copilului va fi afectat, orele de masă, obiceiurile alimentare şi stări de nervozitate sunt doar câteva dintre simptomele unei relaţii duse la extrem cu aparatele.

Acelaşi specialist avertizează că cei mici ar putea deveni secretoşi şi defensivi în ceea ce priveşte aparatele pe care le folosesc, ceea ce duce la mai multe certuri cu părinţii.

Alt semn care le va trăda dependenţa este că cei mici vor ignora sau evita activităţile din viaţa de zi cu zi şi vor refuza să meargă în locuri în care tableta, de exemplu, nu poate fi folosită.

De aceea este extrem de important ca părinţii să restricţioneze de la bun început timpul pe care copiii îl vor aloca activităţilor virtuale, pentru a evita de la bun început posibilitatea unei dependenţe.

„Copiilor le trebuie asigurate perioade îndelungate în care să fie preocupaţi de viaţa reală şi de timpul de joacă cu alţi copii. Stabilirea unui timp limitat pe zi este un bun început. Dar pentru ca acest lucru să funcţioneze, şi părinţii trebuie să-şi dea telefoanele pe silent în timpul mesei sau în timpul dedicat familiei”, spune Graham.

În ceea ce priveşte copiii care deja s-au „îndrăgostit” de tehnologia modernă, psihologul recomandă ceea ce el numeşte „detoxifiere digitală”.

„Recomand o perioadă de cel puţin 72 de ore în care cei mici nu vor avea acces la niciun tip de aparat. Iniţial, vor fi stresaţi şi vor vrea să dea înapoi, exact aşa cum ar face orice dependent care renunţă la viciul său. Provocarea începe, de fapt, în momentul în care se reintroduce accesul la tablete, calculatoare sau smartphone-uri înapoi în viaţa lor. Trebuie să existe o balanţă între activităţile fizice şi cele virtuale”, explică Graham. 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite