De ce e greşit să folosim ţipetele ca formă de educaţie: 5 efecte negative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ridicarea tonului atunci când ne adresăm unui copil are numeroase efecte negative. În plus, micuţii crescuţi într-un mediu conflictual prezintă o mai mare prerdispoziţie să dezvolte probleme psihologice, anxietate, depresie, stres şi probleme de comportament.

Câţi dintre noi nu au primit reproşuri pe un ton ridicat din partea părinţilor? Deşi experienţa ne-a arătat că nu este cea mai potrivită formă de educaţie, cei mai mulţi am preluat modelul care ne-a fost predat în copilărie. Este o capcană în care adulţii cad foarte uşor. 

Cei drept, copiii ştiu cum să apese butoanele şi uneori putem simţi că suntem pe cale să explodăm, cu toate că ne dorim să-i educăm în cel mai constructiv mod, scrie apost.com.

Conform consilierilor educaţionali, ridicarea tonului atunci când ne adresăm unui copil are următoarele efecte negative:

Mesajul nu ajunge la copil

Poate că nu ştiţi acest lucru, dar tonul vocii poate împiedica copilul să înţeleagă ce încercaţi să-i transmiteţi. Aşa cum bine ştiţi, este mai important modul în care livraţi un mesaj decât informaţia pe care o transmiteţi. Cercetările au arătat că, de fapt, copilul are mai puţine şanse să proceseze ceea ce spui dacă foloseşti un ton ridicat. Un copil va face aşa cum spuneţi nu pentru că înţelege greşeala, ci pentru că doreşte ca ţipetele să se oprească.

Copilul îşi va revizui comportamentul doar pentru scurt timp

În mod similar, dacă micuţul îşi schimbă comportamentul doar pentru că vrea să nu vă mai audă strigând, este puţin probabil să menţină aceste schimbări pe termen lung. Un studiu recent a constatat că ridicatul tonului la copii este cel mai puţin recomandat mod de disciplinare. În schimb, stabiliţi-vă limitele şi obiectivele pe care doriţi să le atingeţi.

Copiii vor copia exemplul părinţilor

Toată lumea cunoaşte expresia „puterea propriului exemplu“. Un studiu al Universităţii Brown a constatat că, începând cu vârsta de 9 ani, majoritatea copiilor are tendinţa de a copia obiceiurile adulţilor. Inclusiv ridicatul tonului. Dacă nu doriţi ca cei mici să cadă în aceeaşi capcană, evitaţi să le oferiţi astfel de exemple.

Creşte anxietatea copiilor

Un studiu recent a constatat că micuţii crescuţi într-un mediu conflictual prezintă o mai mare prerdispoziţie să dezvolte probleme psihologice, anxietate, depresie, stres şi problemele de comportament.

Scade nivelul de încredere

Un raport publicat de Academia Americană de Pediatrie a constatat că „un exemplu de maltratare psihologică distruge sentimentul copilului de siguranţă personală“. Cu alte cuvinte, cu cât îl veţi certa mai mult cu atât încrederea copilului în sine va scădea. Este important ca cei mici să fie educaţi, dar trebuie să ţineţi cont şi de consecinţele modului în care alegeţi să-i educaţi.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite