Cum să creşti un copil fericit şi încrezător în forţele proprii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum să creşti un copil
fericit şi încrezător în forţele proprii
Cum să creşti un copil fericit şi încrezător în forţele proprii

Din prea multă iubire, majoritatea părinţilor au tendinţa de a nu le permite copiilor să se dezvolte la adevăratul potenţial. Conform psihologilor, protectivitatea excesivă îi împiedică pe cei mici să devină adulţi fericiţi.

Suntem de acord cu faptul că toţi părinţii îşi doresc aceleaşi lucruri pentru copiii lor: să crească fericiţi, să se dezvolte armonios, să iubească şi să fie iubiţi, să-şi urmeze visurile şi să atingă succesul, scrie parents.com. Însă, cât de mult pot controla adulţii fericirea copiilor? Psihologii vorbesc despre câţiva paşi esenţiali pe care părinţii ar trebui să-i înveţe pe cei mici:

Practicarea recunoştinţei

Când suntem recunoscători, avem un sentiment de bine. Obişnuinţa de a observa binele din jurul nostru creşte pozitivitatea şi optimismul. Tot ce avem nevoie pentru a cultiva această stare este puţină practică. Învăţaţi copiii să îşi noteze în fiecare seară cel puţin trei lucruri, cât de mici, pentru care sunt recunoscători.

Acceptarea provocărilor

Nu mulţi copii sunt entuziasmaţi de ideea rezolvării unor sarcini dificile, dar părinţii ar trebui să ştie că găsirea soluţiilor le va creşte stima de sine şi încrederea în propriile puteri. Pentru a le oferi curaj, asiguraţi-i că le sunteţi aproape şi aveţi grijă să-i încurajaţi când simt că nu se descurcă.

Dezvoltarea empatiei

Copiii sunt mai fericiţi când nu se concentrează doar pe propria persoană. Ajută-i să-şi canalizeze dragostea şi energia pentru a contribui la ajutarea unei persoane în nevoie. Pe lângă faptul că îi va face să se simtă utili, copiii trebuie să ştie că există oameni care se confruntă cu provocări cu adevărat dificile.

Permite-le să facă propriile alegeri

Copiii sunt mai fericiţi atunci când au un sentiment de control asupra a ceea ce se întâmplă în viaţa lor. Aşadar, oferiţi-le ocazii adecvate vârstei de a-şi lua propriile decizii. Dacă lăsaţi copilul să facă alegeri ori de câte ori nu este absolut necesar să interveniţi, veţi creşte un copil mai sigur pe propriile alegeri şi mai fericit.

Ieşirea din zona de confort

Copiii, la fel ca mulţi adulţi, pot rămâne blocaţi în rutină. Găsiţi modalităţi de a-i face curioşi şi implicaţi-i în diferite activităţi pe care nu le-au mai încercat până acum. S-ar putea să îi ajutaţi să-şi descopere o nouă pasiune.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite