Modă de criză: româncele fac troc cu haine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Româncele cu buget redus îşi înnoiesc garderoba făcând schimb de haine pe internet, în târguri sau în cadrul unor petreceri care sunt şi prilej de socializare.

Când ai şifonierul plin de haine pe care nu le mai porţi, dar nu ai bani pentru o garderobă nouă, există o soluţie de criză: trocul de haine. Nu este o idee românească, dar trendul se bucură de o popularitate tot mai mare printre românce, pe de o parte, pentru că nu presupune nicio cheltuială, iar pe de alta, pentru că nu le răpeşte femeilor plăcerea de a scotoci printre umeraşe după bluza sau rochia perfectă.

Pe internet este rapid, dar nesigur

Schimbul pe internet este varianta cea mai rapidă şi mai comodă. Există câteva bloguri şi site-uri pe care poţi schimba produse cu românce din întreaga ţară, singura condiţie fiind să-ţi faci un cont. Trocul online are însă un dezavantaj: materialul şi culoarea obiectului vestimentar primit la schimb ar putea să nu corespundă întocmai cu fotografia de pe site sau să nu aibă mărimea potrivită. Returnarea lui ar fi o risipă de timp şi de bani – dacă se face prin curier.

Variante mult mai sigure şi, cu siguranţă, mai plăcute pentru femei sunt târgurile/bazarurile cu lucruri gratuite şi petrecerile de trocuri. Ambele sunt evenimente anunţate, de regulă periodice, şi se desfăşoară în spaţii precum ceainăriile, cafenelele sau magazinele.

Conceptul târgurilor şi petrecerilor este acelaşi: femeile vin cu câteva piese vestimentare – numărul este stabilit de organizatori – pe care încearcă să le ofere la schimb participantelor la eveniment care poartă aceeaşi mărime. Câteva reguli importante: hainele trebuie să fie curate şi într-o stare bună (cât mai puţin uzate şi fără pete sau rupturi). Unele evenimente de acest fel sunt şi caritabile, participantele având prilejul să doneze o parte din haine, iar altele oferă posibilitatea de a recicla hainele rămase.

Vânzarea hainelor este, de regulă, interzisă la aceste târguri şi petreceri, dar unii organizatori permit participantelor să negocieze preţul unui obiect vestimentar dacă şi-l doresc foarte mult şi nu pot oferi nimic la schimb. Vânzătorul poate alege să păstreze banii sau să-i doneze.

Cum decurge o petrecere

Dacă târgul de lucruri gratuite este doar un schimb, petrecerea este un eveniment mai complex, un prilej de socializare şi, uneori, o lecţie de stil. „Trăim într-o societate consumeristă şi nu întotdeauna avem discernământ când cumpărăm lucruri. Prin aceste evenimente, susţinem libera circulaţie a efectelor personale. Dar scopul lor nu este doar schimbul de obiecte, ci şi socializarea“, explică Anca Spiridon, care organizează lunar astfel de petreceri în Bucureşti.

Femeile care participă la asemenea petreceri formează, de regulă, o comunitate, dar oricine i se poate alătura. „Nu există o înscriere propriu-zisă, noi anunţăm evenimentul pe pagina de Facebook dedicată sau pe blogul schimbahainele.blogspot.ro“, explică Anca Spiridon. Există însă o taxă de participare, în valoare de 10 lei, necesară pentru a asigura logistica (standuri, umeraşe) şi promovarea petrecerii.

Doritoarele de schimburi de haine trebuie să vină cu maximum 10 obiecte vestimentare, accesorii şi/sau cărţi, pentru că toate acestea sunt acceptate. Preţ de două ore, cât timp lucrurile sunt sortate şi înşirate pe umeraşe ori pe mese ca într-un veritabil magazin, fashionistele au prilejul să converseze la o cafea. Urmează apoi startul la schimb şi, timp de alte două ore, nebunia probelor: cozi lungi la garderobă, agitaţie, dar şi mult entuziasm. Evenimentul nu se încheie însă după ce trocul a luat sfârşit. Participantele pot lua parte la un seminar de stil, în cadrul căruia un specialist oferă idei de accesorizare.

 „Aveam dulapurile pline de haine, dar nu găseam niciodată ceva cu care să mă îmbrac. Bani să-mi schimb cu totul garderoba n-aş fi avut, aşa că mi s-a părut tentantă ideea de a participa la un schimb de haine. Este plăcut să vezi că cineva chiar se bucură de obiectul pe care îl donezi tu. Fetele care participă au tot felul de idei de accesorizare, aduc obiecte lucrate manual şi de la ele mai afli site-uri cu haine drăguţe“, povesteşte Diana (28 de ani), care a participat de trei ori până acum la diverse trocuri cu haine organizate în Bucureşti. 

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite