Artă la purtător: haine pictate şi broderii etnice în moda românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creaţie Oana Lupas FOTO Silviu Pavel, ADPM
Creaţie Oana Lupas FOTO Silviu Pavel, ADPM

„Designerii viitorului‟ din România şi-au prezentat luna aceasta colecţiile de toamnă-iarnă 2015/2016, în cadrul unui eveniment organizat la Bucureşti. Ţinutele monocromatice, hainele pictate sau cu broderii de inspiraţie folclorică, suprapunerile avangardiste şi accesoriile din blană se numără printre tendinţele promovate de creatorii autohtoni.

Colecţiile de toamnă-iarnă 2015/2016 a 11 dintre cei mai apreciaţi designeri români au putut fi admirate la începutul acestei luni, în prezentarea intitulată Futureland (n.r. – Ţara viitorului), desfăşurată în incinta World Trade Center din Bucureşti. 

Evenimentul, organizat de magazinul online Band of Creators, dedicat creatorilor vestimentari autohtoni, a adus în faţa iubitorilor de modă o serie de ţinute în tendinţe, cu o puternică încărcătură artistică. Portul popular românesc, natura şi muzica s-au numărat printre sursele de inspiraţie ale tinerelor talente, dar şi ale designerilor deja consacraţi invitaţi, în timp ce suprapunerile de haine şi elementele din blană s-au regăsit în majoritatea colecţiilor prezentate.

„Designerii din portofoliul Band of Creators reprezintă noul val de creativitate şi de inovaţie în moda românească. Vedeta sezonului este jacheta sau mantoul de blană, sau cel puţin cu detalii din blană, cum sunt manşetele întâlnite şi în colecţiile Michael Kors, Marni, Balmain, Celine, Gucci. Garderoba pentru sezonul rece trebuie să fie călduroasă şi funcţională, aşa că designerii ne propun asocieri inedite, cum ar fi fustele purtate peste pantaloni. Femeile acestui sezon nu sunt doar practice, ci şi seducătoare, însă în mod subtil‟, a observat cu această ocazie consultantul de imagine Raluca Dobrovolschi, autoarea blogului ralucadobrovolschi.ro.

moda

Salopetă Ioana Ciolacu

Din punct de vedere culoristic, bloggerul de modă Carmen Negoiţă, prezent la eveniment, a subliniat că se poartă mult verdele forest (n.r. – verde de pădure), verde de inspiraţie military, albastru petrol şi blue klein (albastru electric), portocaliu-cărămiziu, alb-negru, camel, marsala, nuanţe de roşu, surpriza fiind rozul, un roz între pastel şi ciclam. 

Într-un decor disco-urban, colecţia semnată de Andra Handaric a deschis seria prezentărilor. Ţinutele all black (n.r. – în totalitate negre), inspirate de solemnitatea straielor monahale, au impresionat prin croielile lor ample, avangardiste, în timp ce suprapunerile de haine au conferit colecţiei un aer relaxat. Pielea şi aplicaţiile din blană au fost elementele cheie ale colecţiei. Acestea s-au regăsit şi în colecţia Almaz, un brand creat în 2015 de designerii Andra Olaru şi Stefana Maior, care a surprins prin mixurile neaşteptate de materiale. Dantela, pielea şi piesele vestimentare cu aplicaţii sau în întregime din blană s-au îmbinat în alcătuirea unei colecţii cu un stil casual rafinat.  

moda

Creaţie Almaz

Într-o notă mai lejeră, Emese Bako a adus pe podium încălţămintea îmblănită şi piesele vestimentare din material pluşat. Nuanţele de marsala, culoarea anului 2015, au dominat colecţia de toamnă-iarnă 2015/2016 a creatoarei de modă, acestea regăsindu-se şi în colecţiile designerilor Diana Flore şi Florentina Giol. 

Inspiraţia folclorică

În ultimii ani, tradiţiile româneşti au fost exploatate din plin de designerii vestimentari români. Un exemplu remarcat la nivel internaţional este designerul Dorin Negrău, prezent anul acesta pentru a treia oară la Săptămâna Modei de la New York, care a pus în scenă un spectacol axat pe adaptarea portului tradiţional la tendinţele curente.

moda

Ţinută Ana-Maria Gal

Şi în cadrul evenimentului marca Brand of Creators, colecţia designerului Anei Maria Gal a fost una inspirată, de asemenea, din portul tradiţional românesc, având ca punct de plecare inovarea tehnicii tradiţionale de ţesere, dar într-o abordare personală, prin folosirea materialelor moderne folosite în industria modei. Piesele vestimentare simple, cu accente populare, au fost modernizate prin croielile largi şi cămăşile supradimensionate, în tonuri de verde, vişiniu, bleumarin şi argintiu.

Tema folclorului românesc a fost centrul de interes şi în colecţia Oanei Lupas. Creatoarea de modă a reinterpretat motivele tradiţionale într-o manieră contemporană, pe mătasea naturală transparentă, „bătută‟ cu flori brodate. Paltoanele supradimensionate, broderiile manuale, mărgelele de nisip şi cromatica vie s-au numărat printre tendinţele prezente în creaţiile semnate Lupas. 

Artă contemporană şi influenţe din natură

Ţinutele Magdalena Butnariu, „ancorate‟ creativ într-un mediu spiritual, au reprezentat un mix între elemente naturale şi simboluri oculte. Combinaţiile atipice de texturi şi materiale şi croielile asimetrice au oferit un aer futurist creaţiilor vestimentare, în timp ce accesoriile eco, precum rucsacele din sticlă, asemănătoare cu un acvariu, aduc natura în prim plan. Un alt designer care a surprins trăsăturile sălbatice ale naturii este Ioana Ciolacu. Laitmotivul colecţiei au fost, însă, carourile, alături de piesele franjurate, o altă tendinţă a sezonului rece.

moda

Creaţie Magdalena Butnariu 

Inspirată de filmul suedez Persona, creatoarea de modă Anca Belbe a gândit hainele ca o mască a purtătorului. Piesele colecţiei au fost pictate manual, iar nuanţele de fond au fost bej, bleumarin şi negru. Influenţele artistice s-au manifestat şi în prezentarea Venerei Arapu, care a folosit muzica drept centru de interes în creaţiile sale, motiv redat prin intermediul imprimeurilor cu casetofoane şi casete audio. Într-o abordare nouă a tendinţelor anilor ’60, fustele mini cu jachete asortate, fustele creion purtate cu delicate bluze tricotate cu mânecă scurtă şi rochiile drepte, cu guler înalt, s-au numărat printre propunerile la modă pentru acest sezon. 

moda

Rochie Andreea Buga

Pictură pe mătase naturală, în nuanţe tomantice 

Printre tinerii designeri ale căror creaţii aduc arta mai aproape de public se numără şi Andreea Buga, care a lansat săptămâna aceasta două linii vestimentare ce includ piese din mătase naturală, imprimate cu operele pictoriţei de origine evreiască Alma Redlinger. „Colecţiile mele reprezintă spiritul artei contemporane aplicat prin creativitatea designului vestimentar‟, după cum ne-a declarat designerul vestimentar.

Cele două colecţii ale creatoarei de modă, realizate pentru brandul Argo, urmează două stiluri diferite, casual sport chic şi elegant, mătasea fină fiind îmbinată cu materiale dinamice, precum jerseul, bumbacul texturat şi lâna. Colecţia în stilul casual include atât piese destinate femeilor (Fancy Canvas), cât şi articole vestimentare pentru bărbaţi (Fall Canvas). Colecţia elegantă, Fall New Silk, este dedicată exclusiv femeilor, fiind realizată în întregime din mătase. Modelele alese pentru fiecare imprimare, macii, oraşul şi atelierul, sunt colorate în nuanţe tomantice de cărămiziu, verde, gri, roşu şi marsala.

Magazin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite