STUDIU Bărbaţii apreciază mai mult timpul petrecut cu cei mai buni prieteni decât compania iubitelor lor. Care sunt motivele şi posibilele consecinţe
0Un studiu britanic a dezvăluit faptul că legăturile de prietenie dintre bărbaţi reprezintă o ameninţare la adresa relaţiilor heterosexuale, deoarece bărbaţii consideră mai satisfăcătoare ieşirile cu cei mai buni prieteni, din punct de vedere emoţional, decât timpul petrecut cu propriile iubite.
Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universităţile din Winchester şi Bedfordshiere, publicat în „Men and Masculinities“, a arătat că tinerii heterosexuali găsesc întâlnirile cu cei mai buni prieteni ai lor mai satisfăcătoare din punct de vedere emoţional decât relaţiile romantice cu iubitele lor.
În timp ce relaţiile de prietenie dintre bărbaţi au o serie de beneficii dovedite ştiinţific pentru propria lor bunăstare, co-autorul studiului, Adam White, a explicat că aceste legături le-ar putea dezavantaja pe femei, prin dezvoltarea unui comportament sexist al bărbaţilor, scrie The Independent.
Studiul a fost efectuat pe baza unor serii de interviuri în profunzime cu 30 de studenţi de sex masculin, fiecare dintre ei având o relaţie de dragoste şi cel puţin o relaţie de prietenie cu o persoană de sex masculin.
Astfel, cercetările au revelat faptul că relaţiile de prietenie moderne le-au oferit tinerilor „un nou spaţiu social pentru deschiderea emoţională“, participanţii dezvăluind că se simt mai puţin judecaţi sau criticaţi de cei mai buni prieteni decât de iubitele lor: 28 din 30 de studenţi au mărturisit că ar prefera să discute problemele personale cu un prieten de sex masculin decât cu partenera de viaţă.
„Participanţii nostri au concluzionat în cea mai mare parte că o relaţie de prietenie cu o persoană de gen masculin le-a oferit o stabilitate emoţională ridicată, confesare emoţională sporită, împlinire socială şi o mai bună rezolvare a conflictelor, în comparaţie cu vieţile emoţionale pe care le-au împărtăşit cu iubitele“, se arată în acest studiu.
„E ca şi când ai avea o iubită, dar persoana de lângă tine nu îţi este, de fapt, iubită, deşi ne sunăm tot timpul, aşa cum fac cuplurile căsătorite sau cum se comportă cei cu relaţii de lungă durată“, a declarat un student participant la studiu.
Astfel, rezultatele cercetării au determinat specialiştii să construiască teoria conform căreia „tovărăşia“ masculină ar putea deveni în curând o normalitate internă, cu doi bărbaţi heterosexuali care trăiesc împreună şi care se bucură de beneficiile unei relaţii tradiţionale, dar fără intimitate.
Studiul completează concluziile unei cercetării publicate înainte, în revista „Sex Roles“ din luna mai a anului în curs, care a explorat beneficiile relaţiilor de prietenie masculină, în afara reprezentărilor cinematice.
Relaţiile de „tovărăşie“ masculină ar putea afecta relaţiile de cuplu
Aşadar, studiul a descoperit că bărbaţii sunt mai deschişi la relaţii tactile şi emoţionale între ei, ceea ce duce totodată la un grad mai scăzut de homofobie. Cu toate acestea, noile cercetări au provocat îngrijorări cu privire la modul în care aceste relaţii de „tovărăşie“ dintre bărbaţi ar putea avea un impact negativ asupra modului în care femeile sunt percepute de reprezentanţii sexului masculin heterosexuali.
„Ce se va întâmpla în 50 de ani, să zicem, dacă aceste relaţii de «tovărăşie» masculină se vor accentua într-adevăr, iar bărbaţii vor fi de părere că se vor simţi mult mai bine în compania amicilor lor, că se vor simţi mai puţin judecaţi, mai câştigaţi din punct de vedere emoţional şi nu vor mai avea impresia că există cineva care să le supravegheze acţiunile? Femeile ar putea reprezenta, în mare parte, doar o împlinire sexuală pentru aceşti tineri şi nimic altceva. Acesta este cel mai îngrijorător aspect“, a declarat Adam White, cercetător la Universitatea Bedfordshire din Marea Britanie.