Sfaturi pentru relaţii de lungă durată: de ce este greşit să crezi în sufletul pereche şi cum se schimbă nevoile sexuale în cuplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sfaturi pentru relaţii de lungă durată. FOTO Arhiva Adevărul
Sfaturi pentru relaţii de lungă durată. FOTO Arhiva Adevărul

Sfaturi pentru relaţii de lungă durată. Cuplurile care reuşesc să reziste fericite zeci de ani par că au descoperit o reţetă magică. Această aparentă formulă a fericirii se bazează însă pe felul în care partenerii înţeleg să trateze momentele dificile care apar în decursul anilor.

Psihologul britanic Kate Figes dezvăluie în cartea sa „How We Make Love Las/Cum facem dragostea să dureze“, abordările care ajută o relaţie să treacă testul timpului.

Sfaturi pentru relaţii de lungă durată: sufletul pereche nu există

În primul rând, terapeutul specializat în relaţii de cuplu atrage atenţia că ideea de suflet pereche nu face decât să idealizeze imaginea persoanei alături de care decidem să ne petrecem restul vieţii, ceea ce ne împiedică să reacţionăm corect atunci când dăm piept cu greutăţile vieţii de cuplu. O relaţie fericită înseamnă tocmai să împaci cumva numeroasele diferenţe existente între două persoane, diferenţe care fac viaţa mai interesantă în acelaşi timp. Învăţaţi să apreciaţi ceea ce are celălalt de oferit prin felul său de a vedea lumea, în loc să încercaţi să-l schimbaţi pentru a se mula pe imaginea dumneavoastră.

Sfaturi pentru relaţii de lungă durată: oricine poate să dea greş

Nu putem cere nimănui să aibă răspunsul şi soluţia la orice s-ar întâmpla şi să nu ne dezamăgească niciodată. Nici chiar nouă. Atunci când le cerem partenerilor să se ridice la un nivel imposibil de atins şi nu le putem arăta bunăvoinţa noastră când suntem dezamăgiţi, relaţia nu are şanse prea mari să fie una liniştită. Important este să învăţăm să iertăm, şi nu numai atunci când este vorba de greşeli minore, ci şi atunci când relaţia este cu adevărat pusă la încercare, în momentele de cumpănă.

Sfaturi pentru relaţii de lungă durată: acceptaţi că nevoile sexuale se schimbă

În fiecare etapă a vieţii de cuplu nevoile sexuale se modifică, iar partenerii trebuie să se adapteze acestor schimbări. Pasiunea de la început este înlocuită de sexul făcut cu gândul la copilul pe care ţi-l doreşti. Urmează perioada foarte dificilă a primilor ani în ipostaza de părinte, când viaţa sexuală şi relaţia sunt puse la grea încercare. Acesta este momentul în care cuplurile trebuie să găsească soluţiile pentru a menţine dorinţa şi activitatea sexuală. Sexul rămâne important pe toată perioada vieţii, dar de fiecare dată cuplurile trebuie să fie receptive la felul în care sexualitatea evoluează odată cu trecerea timpului. Unele cupluri reuşesc să renască şi să se regăsească cu adevărat după ce copiii sunt mari şi se stabilesc la casele lor. Atunci au mai mult timp pentru a se dedica revitalizării relaţiei.

Sfaturi pentru relaţii de lungă durată: nu uitaţi să râdeţi împreună

O porţie bună de râs este uneori echivalentul unei partide bune de sex. Râsul spontan, fără constrângeri, are darul de a mai şterge gândurile negre şi a de ne reconecta în clipele dificile. Este chiar indicat să vă detaşaţi puţin de probleme, să mergeţi într-un loc de care vă leagă amintiri plăcute şi să reînvăţaţi să râdeţi împreună din tot sufletul . Atâta vreme cât râdeţi împreună, râsul vindecă multe probleme şi în pat. Sexul din viaţa reală nu este la fel de extraordinar ca cel pe care îl vedem în filme sau ne este povestit în cărţile romantice de duzină.

Sfaturi pentru relaţii de lungă durată: învăţaţi să ascultaţi

Nu contează cât de grave sunt problemele pe care le aveţi de înfruntat: lăsaţi-vă partenerul să vorbească. De regulă, avem tendinţa să ne întrerupem unul pe celălalt pentru a ne spune sau impune opinia, fără să avem răbdarea să ascultăm şi ce are celălalt de zis. Păstraţi-vă cumpătul şi această atitudine va face minuni. Lucurile pot fi rezolvate mult mai uşor atunci când învăţăm să ascultăm ceea ce ni se spune.

Sfaturi pentru relaţii de lungă durată: investiţi în relaţia cu familia partenerului

Nu neglijaţi familia celui cu care vă împărţiţi viaţa. Disputele familiale sapă la temelia unei relaţii fericite. Nu vă puneţi niciodată partenerul în situaţia de a vă lua partea dumneavoastră în defavoarea părinţilor, fraţilor etc. Găsiţi un aliat măcar în persoana unuia dintre părinţii partenerului şi învăţaţi să lăsaţi de la dumneavoastră spre binele tuturor.

Sfaturi pentru relaţii de lungă durată: cruzimea nu-şi are locul într-un cuplu

Nu vă ridiculizaţi partenerul şi nu faceţi o obişnuinţă din a-i vorbi de sus, chiar dacă sunteţi furios. Nu vă purtaţi astfel mai ales atunci când sunteţi în public. Este o dovadă de cruzime. În loc să lansaţi un astfel de atac, mai bine încercaţi să aflaţi ce vă supără cu adevărat sau dacă partenerul are o problemă care îl face să se comporte altfel decât speraţi.

Sfaturi pentru relaţii de lungă durată: nimeni nu are dreptate într-o relaţie

Un cuplu adevărat se susţine în clipele dificile, nu intră într-o competiţie din care unul trebuie să iasă învingător, pentru că asta înseamnă că relaţia are de pierdut. Gândiţi ca o echipă, pentru că într-o relaţie de durată trebuie să ieşiţi victorioşi împreună. Nu există învins sau învingător. O relaţie de lungă durată este cea în care ambii parteneri găsesc înţelegerea şi ajutorul de care au nevoie, este locul de unde trebuie să simţi că va veni rezolvarea.
 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite