Psihologia dragostei: cum faci ca relaţia ta amoroasă să dureze o viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele trei ingrediente necesare pentru o relaţie romantică înălţătoare nu se pot cumpăra, din păcate, din magazinul de la colţul străzii: dragostea, atracţia sexuală şi ataşamentul pe termen lung pot părea destul de greu de obţinut, însă se regăsesc în relaţii mai des decât avem impresia.

„Ne-am născut programaţi să iubim”, a scris antropologul şi autorul cărţii „De ce iubim”, Helen Fisher. Ştiinţa ne spune că dragostea poate fi durabilă în mult mai multe cazuri decât ne imaginăm, iar cultura impune ideea cinică conform căreia iubirea romantică, spre deosebire de celelalte tipuri de iubire, este durabilă şi traversează obstacolele care îi răsar în cale dintr-un motiv întemeiat. Din păcate, însă, 50% din căsnicii sfârşesc prin divorţ, iar cei mai mulţi dintre cei rămaşi împreună au probleme în relaţia de cuplu.

În relaţiile care reuşesc să răzbată şi care se întind pe perioade mai lungi de timp, dragostea romantică „păleşte”, transformându-se în obişuinţă sau într-un fel de dragoste prietenească, susţine „Huffington Post”.

Dragosta romantică este văzută, din ce în ce mai des, precum un component esenţial al unei căsniciei, fiind necesară atât în legăturile amoroase, cât şi în întreţinerea sănătăţii. După ce se eliberează de dorinţa acută şi obsesivitatea de la începutul relaţiei, dragostea romantică poate fi conservată într-un mariaj, având legătură cu satisfacţia emoţională din căsătorie, cu starea de bine individuală şi cu stima de sine. 

Deşi ştiinţa ne-a oferit o mulţime de informaţii despre dragoste şi relaţii romantice, acest domeniu fundamental al existenţei umane rămâne, cumva, învăluit în mister. Dragostea de lungă durată a fost declarată una dintre „cele mai studiate şi vag înţelese domenii ale psihologiei".

Au existat, de-a lungul timpului, o mulţime de întrebări şi răspunsuri pe marginea acestui subiect, iar psihologii care studiază dragostea, relaţiile şi relaţiile cuplurilor căsătorite au întocmit un set de sfaturi care ar putea contribui la durabilitatea dragostei.

Dragostea de-o viaţă nu e un mit

În ciuda ratei mare de divorţuri, a infidelităţii şi a problemelor în căsnicie, un studiu din 2012 bazat pe relaţiile cuplurilor căsătorite de peste 10 ani a dezvăluit că 40% din aceştia au declarat că sunt „îndrăgostiţi nebuneşte”. 

În timpul unui alt studiu, din 2011, oamenii de ştiinţă au comparat regiunile creierului activate ale unor indivizi căsătoriţi, în medie, de 21 de ani, cu regiunile creierului activate ale unor proaspăt îndrăgostiţi. Rezultatele au dezvăluit activitate cerebrală similară, sugerând că anumiţi parteneri pot rămâne îndrăgostiţi unul de celălalt.

Dragostea e oarbă

Când ne îndrăgostim de cineva, tindem să venerăm până şi pământul pe care calcă. În ochii noştri, persoana în cauză este cea mai atractivă, inteligentă şi interesantă persoană, însă, după o perioadă petrecută împreună, tindem să coborâm partenerul de pe piedestalul pe care îl urcasem iniţial. Totuşi, întreţinerea sentimentului apărut în prima parte a relaţiei – sau înainte de ea – este ce ne trebuie pentru a face ca dragostea să dureze.

Universitatea din Geneva a analizat 500 de studii pe subiectul compatibilităţii şi a revelat că menţinerea unei imagini pozitive despre partener este un factor important în iubirea de durată.

Diversificarea activităţilor de cuplu

Cercetările publicitare au sugerat că partenerii care trăiesc sentimente cu adevărat intense sunt cei care se bucură de noile provocări şi activităţi pe care le desfăşoară împreună.

Păstrarea independenţei

Dependenţa este duşmanul cel mai mare al conservării dorinţei, potrivit psihologului Esther Perel. Sentimentul de dependenţă stinge flacăra erotismului, explică Perel. Dacă, totuşi, partenerii învaţă şă-şi respecte independenţa, există şanse ca dragostea să dureze. Un alt sfat al psihologului american spune să îi dai partenerului tău spaţiu să facă ceea ce îi place şi profită, de câteva ori, de oportunitatea de a-l privi în elementul său, atunci când radiază de încredere în sine.

Pasiunea pentru viaţă

Dorinţa de a trăi influenţează foarte mult o relaţie de dragoste. Un studiu din 2012 al Universităţii  Stony Brook a dezvăluit că indivizii optimişti şi cu poftă de viaţă au mai multe şanse să aibă relaţii romantice de succes. 

Relaţia, o călătorie pentru doi

Dacă unii obişnuiau să privească mariajul precum un refugiu sigur, standardul social s-a ridicat atât de sus, încât bărbaţii şi femeile caută acum împlinirea personală.

Trebuie să privim mariajul precum un drum spre împlinirea sinelui, nu ca pe un element de siguranţă şi comoditate, din dorinţa de a avea un companion.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite