Noua ordine sexuală spulberă miturile amoroase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sexul la prima întâlnire, relaţiile între colegii de muncă şi dezvăluirea istoricului amoros sunt considerate mituri în societatea modernă. S-au schimbat, însă, valorile morale atât de mult în ultimii ani?

Orele numeroase petrecute la serviciu îndreptăţesc astăzi încălcarea unor reguli, scrise câteodată, precum cea care spune că relaţiile între colegii de muncă nu sunt indicate. Acelaşi stil de viaţă care împinge adulţii către astfel de relaţii este un argument pentru sexul de la prima întâlnire, fapt care se traduce într-un istoric amoros care nu trebuie ascuns. 

Cel puţin, aceasta este părerea împărtăşită a expertei în relaţii şi sex, britanica Tracey Cox, care consideră că „majoritatea regulilor amoroase sunt false”. Britanica a expus recent trei dintre cele mai vehiculate „mituri”, după cum le numeşte, pe care le-a demontat cu ajutorul unor studii sau a propriei experienţe. 

Dragostea în câmpul muncii, noua regulă 

Cox spune că este un gest absolut firesc să cunoşti un viitor partener amoros la locul de muncă, de vreme ce „proximitatea hrăneşte dorinţa”. Două treimi îşi întâlnesc partenerul prin prieteni sau la muncă, aşa că de ce ai fii mai diferit? Găseşte-ţi refugiul în faptul că nu este vina ta, se întreabă aceasta. Specialista citează un studiu care arată că atunci când petrecem mult timp alături de cineva, creierul nostru eliberează „hormonii de ataşament” faţă de persoana respectivă.

Sinceritate şi trecut amoros: paie pe foc

Istoricul amoros este o zonă periculoasă pentru ambele sexe. „Chiar dacă ai lângă tine cel mai liberal bărbat, puţini dintre ei rezistă confesiunilor sincere care dezvăluie un număr mai mare de 10”, sfătuieşte Cox. Dar acest lucru nu se traduce prin restrângeri, nicidecum. Specialista calculează că o femeie atrăgătoare în vârstă de 30 de ani, care este activă sexuală de la 16 ani, a avut deja două relaţii monogame de durată, două relaţii scurte şi alte flirturi, mai mult sau mai puţin serioase. „Asta ar însemna în jur de 20 de parteneri, chiar 25-30 dacă vorbim de un libido crescut şi oportunităţi mărite”, calculează Cox în medie pentru femeia modernă. Concluzia? „Dacă este serios în ceea ce te priveşte, îi va păsa de ce se întâmplă în inima ta, aşa că nu va fi preocupat de matematică”, spune aceasta.

Sex la prima întâlnire, pasul spre o relaţie serioasă

În acest caz, Cox aduce în discuţie numeroasele cupluri pe care le ştie care au început relaţia după „consumarea” primei întâlniri. Fiecare decide pentru el, aşa că nu există bine sau rău în această situaţie, cu toate că specialista se consideră avocata aşteptatului. 

Românii încă mai ştiu de ruşine

Dar cum rămâne cu „minima moralia”? Regulile amoroase au dată de expirare, iar normele morale nu se mai aplică astăzi? Psihologul Mihai Copăceanu consideră că în cazul românilor nu se poate vorbi, încă, de o astfel de tendinţă, chiar dacă şi aceştia petrec numeroase ore la birou.

„În România tind să cred că astfel de relaţii nu sunt foarte frecvente şi din simplul motiv că tinerii încă nu amână căsătoria la o vârstă târzie, precum în Occident, de aceea atunci când au deja un job stabil, au deja statusul marital căsătorit”, este de părere bloggerul adevarul.ro. Cu toate că sunt numeroase cupluri în care ambii practică aceeaşi meserie, locul de muncă nu este, neapărat, noul Cupidon, în măsura în care partenerii se cunoaşteau, mai degrabă, din facultate sau din cercuri comune.

Dacă acum 20 de ani, sexul la prima întâlnire era aproape un tabu, cel puţin în societatea românească, ce s-a schimbat între timp? „Sunt tineri care ies în weekend în cluburi cu scopul precis pentru a agăţa şi a face sex în acea noapte. Şi a doua zi nu se mai caută. Scopul este imediat, pragmatic şi simplu: sex, chiar independent de calităţile celuilalt. Există o altă categorie de cupluri care respectă această regulă, mai ales fetele, care refuză sexul la prima întâlnire tocmai pentru a nu lăsa impresia de pradă uşoară”, explică psihologul.

În ceea ce priveşte cuplurile de adulţi, specialistul spune că, de obicei, sexul vine după mai multe întâlniri, argumentul fiind apropierea spirituală, sentimentală, nu cea fizică. În România, există o categorie semnificativă, stabilită în mediul rural, unde „familia are un rol important în supravegherea odraslelor şi aici sexul nu este pe lista comportamentelor permise. Aici încă ruşinea familiei şi mai apoi ruşinea satului are loc decisiv”, explică bloggerul.

Pudoarea din trecut, umbrită de provocările noului secol

„S-a schimbat întreaga lume în care trăim. S-au schimbat tipurile de gen, stereotipurile, principiile de viaţă, statusul femeii şi chiar rolul bărbaţilor în cuplu şi societate”, mai spune Copăceanu. Dacă emoţional, omul este acelaşi, raporturile dintre oameni s-au schimbat, pentru că şi însuşirile morale sunt altele.

În  primul rând suntem educaţi şi crescuţi într-o cu totul altă lume. Accesul instant la surse de informaţie şi intoxicare, dar şi publicitatea excesivă a pornografiei sunt astăzi la îndemâna unei elev de zece ani. Cont pe Facebook, tabletă la şcoală, printr-un simplu click poţi accesa site-uri interzise. Alt secol, alte provocări. În trecut exista o pudoare pentru lucruri numite ruşinoase, un respect faţă de folosirea limbajului şi interzicerea clară de a folosi limbajul vulgar, până la maturitate, explică Mihai Copăceanu.

Cu toate că misiunea de a cuantifica diferenţele este aproape imposibilă, specialistul consideră că nu doar copiii sunt crescuţi în alte condiţii, ci şi părinţii acestora sunt mult mai toleranţi sau ignoranţi, după caz. „La noi, inclusiv în familie, părinţii nu mai sunt prezenţi in viaţa copiilor lor. Copiii îşi trăiesc copilăria pe internet. Accesul la ţigări şi alcool este permis şi celor sub 18 ani. Educaţia sexuală este deficitară. În cabinetele de ginecologie uşa este deschisă de tinere cu vârste de până la 12 ani. Misiunea şcolii nu mai este de a forma caractere. Părinţii se spală pe mâini şi le oferă strict obiecte şi servicii de distracţie în defavoarea afectivităţii şi a dragostei, care este cheia pentru încrederea în sine şi evitarea oricăror deviaţii”, expune bloggerul sursele problemei.

„România s-a transformat după Revoluţie, bazându-se pe principiul democraţiei şi libertăţii. Şi aici este diferenţa. Tot în zilele noastre există societăţi nedemocratice, închise, cu reguli şi principii stricte, autoritate, unde schimbările chiar dacă sunt, au un impact mult mai mic. Apoi sunt societăţile în care religia joacă un rol fundamental, unde interdicţiile sunt puternic respectate, iar încălcarea lor este aspru pedepsită”, conchide psihologul.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite