Cum îţi dai seama de orientarea sexuală: când se evidenţiază primele impulsuri şi de ce este periculoasă negarea orientării sexuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum îţi dai seama de orientarea sexuală. Orientarea sexuală este determinată de factori biologici, emoţionali, hormonali şi de mediu care pot să difere de la persoană la alta, consideră oamenii de ştiinţă. De asemenea, studii recente au indicat faptul că homosexualitatea sau bisexualitatea nu reprezintă tulburări la originea cărora s-ar afla educaţia primită de copil sau eventuale experienţe sexuale din perioada copilăriei.

Cum îţi dai seama de orientarea sexuală: impulsuri care apar înainte de începerea vieţii sexuale 

Pe de altă parte, persoanele care nu fac parte din categoria majoritară a heterosexualilor se confruntă la nivel social cu prejudecăţi care le îngreunează viaţa de zi cu zi, fiind stigmatizate adesea şi supuse discriminării.

În cele mai multe cazuri, orientarea sexuală se evidenţiază înainte de începerea vieţii sexuale, în adolescenţă. Adesea, aceste sentimente nu sunt conştientizate, dar apare atracţia faţă de persoane de acelaşi sex. Nu în ultimul rând, curiozitatea sexuală faţă de persoane de acelaşi sex poate să apară în această perioadă de căutare a identităţii şi în cazul heterosexualilor, chiar dacă aceste impulsuri nu sunt concretizate prin acţiuni.

Cum îţi dai seama de orientarea sexuală: părinţii, primii care resping manifestările gay ale copiilor 

“Din păcate, deseori părinţii sunt primele persoane care manifestă comportamente de respingere şi izolare faţă de adolescentul gay. Dacă un băiat arată de timpuriu semne specifice unui comportament gay, prin implicarea în acţiuni considerate nespecifice sexului sau, de exemplu joaca cu păpuşile sau deghizarea în hainele mamei, părinţii săi vor deveni nervoşi şi vor reacţiona. Probabil îl vor trimite la un specialist în sănătate mintală, care este posibil să ducă stigmatizarea şi mai departe şi să-l eticheteze cu un diagnostic, recomandându-le părinţilor să-l îmbrace în pantaloni lungi şi să-l înscrie în cluburi de fotbal sau box.

Destul de mult timp, în cultura umană a domnit un scenariu heterosexist în care băieţii care încălcau codul «Barbatului Malboro» erau pedepsiţi şi discriminaţi, fiind consideraţi bolnavi şi respingători“, după cum explică psihologul clinician Gyorgy Gaspar, preşedinte şi membru fondator al Asociaţiei Multiculturale de Psihologie şi Psihoterapie, pe paginadepsihologie.ro.

Cum îţi dai seama de orientarea sexuală: lupta împotriva stigmatizării 

Conform oamenilor de ştiinţă, orientarea sexuală a unei persoane nu poate fi schimbată din moment ce aceasta nu este o opţiune personală. Bineînţeles, aceste persoane pot alege să nu recunoască faptul că sunt homosexuale sau bisexuale, forţate de prejudecăţi şi de stereotipuri, de presiunile la care simt că vor fi supuse de cei din jur în cazul în care îşi vor asuma sexualitatea. Există studii care au arătat că, de regulă, încercarea subiecţilor homosexuali de a-şi nega orientarea sexuală şi de a trăi ca heterosexuali s-au finalizat, mai devreme sau mai târziu, cu un eşec. Tentativele de suicid în rândul acestora sunt mult mai numeroase şi implicarea în alte comportamente cu risc este crescută.

Încă din anul 1937, Asociaţia Americană de Psihiatrie a recomandat specialiştilor să ia atitudine faţă de stigmatizarea persoanelor cu altă orientare sexuală decât cea heterosexuală şi să lupte pentru a demonta mitul conform căruia persoanele homosexuale suferă de afecţiuni psihice. În ziua de azi, tot mai multe state ale lumii recunosc homosexualitatea ca fiind orientarea sexuală firească şi permit căsătoriile şi chiar adopţia copiilor.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite