Ce se întâmplă cu oamenii care nu se mai sărută?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul sărut rămâne mult mai bine înfipt în memoria afectivă decât multe alte momente din categoria „prima dată”. Dar ultimul sărut când a fost? Şi de ce a fost abia atunci?

Doi străini, unul în faţa celuilalt. Se privesc adânc în ochi. Ciudatul planează deasupra situaţiei. Se apropie tot mai mult unul de celălalt, pentru ca, în final, să-şi atingă buzele.

Ce se întâmplă când doi străini se sărută? Aceasta a fost întrebarea pe care regizoarea Tatia Pilieva a pus-o în clipul său, „First Kiss”, care a devenit viral imediat. În timp ce unii au chestionat autenticitatea clipului, alţii au realizat că, dincolo de orice aparenţe dure, o imagine de acest fel atinge până şi inimile irascibile.

Sunt studii care sugerează că oamenii îşi aduc aminte mai bine primul sărut momentul în care şi-au pierdut virginitatea. Dar dacă eşti unul dintre cei implicaţi într-o relaţie de lungă durată, îţi aminteşti când te-ai sărutat ultima oară? Pentru că, potrivit unei cercetări, pentru 8% din oamenii căsătoriţi poate să treacă o săptămână fără să-şi sărute partenerul, iar 40% nu-şi amintesc de săruturi mai lungi de cinci secunde.

O altă cercetare recentă, realizată la Oxford, sugera că oamenii testează compatibilitatea biologică prin sărut, teorie susţinută de Sheril Kirshenbaum, autoarea volumului „The Science of Kissing”.

„Cercetările arată că femeile sunt atrase mai mult de parfumul bărbatului care are un cod genetic diferit pentru imunitate, ceea ce se traduce în copii sănătoşi şi puternici. Un sărut bun ajută femeia să-şi dea seama dacă partenerul ei este potrivit pentru o relaţie de lungă durată”, spunea Kirshenbaum.

Atunci, întrebarea este: cuplurile cu „vechime” nu se mai sărută pentru că nu mai au nevoie? Potrivit scriitoarei Andrea Demirjian, autoarea unui volum despre sărut, acest obicei „ambalat” cu beneficii pentru sănătate. 

„Buzele au foarte multe terminaţii nervoase care trimit o serie de semnale creierului, odată ce începe distracţia. Vasele de sânge se dilată, tensiunea scade, bătăile inimii se măresc, iar tu intri într-o stare de relaxare”, spune aceasta. 

image

Demirjian echivalează această stare cu cea indusă de chimicalele fericirii, respectiv serotonina şi dopamina. „Pe de o parte, există adrenalina care oferă cele mai minunate senzaţii, dar care ajută şi tensiunea şi ritmul cardiac. Vasele de sânge dilatate ajută în cazul migrenelor şi al crampelor, dar ritmul cardiac mărit poate ajuta la arderea caloriilor”, explică autoarea. 

Un alt volum, semnat de Marcel Danesi, care urmăreşte traseul sărutului romantic în istoria omenirii, spune că este un act transgresiv care, într-un final, a devenit fundamentul unei culturi populare. 

„Voiam să descopăr de unde a pornit sărutul romantic. Am căutat în picturile antice, nici urmă de el. Abia în epoca medievală a început să apară”, explică autorul. 

Pe cât de romantic şi înduioşător este considerat acest gest astăzi, originea sărutului este mult mai puţin şarmantă decât s-ar crede. Obiceiul pupatului a evoluat din propriul nostru dezgust faţă de celălalt. 

„Unul dintre marile pericole pe care omul le-a avut de înfruntat nu mai era reprezentat de animalele prădătoare, ci de prădătorii invizibili dinăuntru: viermi, paraziţi intestinali, scabie. Cu toţii aveau acest instinct ancestral care le spunea să se ferească. Dacă vezi pe stradă un om care pare dominat de paraziţi, cu siguranţă nu vrei să-l săruţi”, explică doctorul Valerie Curtis. 

„Trebuie să dovedim că putem depăşi acest dezgust ancestral. Sărutul este primul semn că îţi asumi un risc”, spune ea. 

Şi atunci, ce se întâmplă cu oamenii care nu se mai sărută? Este un semn că nu mai sunt implicaţi? „Psihologia relaţiilor arată că primul semn care spune că mariajul este în declin apare odată cu dezgustul. În momentul în care începi să strâmbi din nas la picioarele lui mirositoare sau şosetele pe măsură, de exempli. Este primul semn că nu mai iubeşti persoana respectivă”, scrie „The Independent”. 

image

Drept urmare, sărutul este „un instrument al ataşamentului, un semnal pe care îl trimitem partenerului că vrem să rămânem prin preajmă. Dacă în cuplurile de durată nu mai există acest obicei, este pentru că nu mai e nevoie de el”, spune Curtis. 

Universitatea de Stat din Arizona a descoperit că mariajele sau cuplurile care se sărută des raportează mai puţin stres şi un nivel ridicat al satifacţiei maritale, dar şi un nivel scăzut al colesterolului. Tot acestea sunt mai active, fac mai mult sport, se ceartă mai puţin şi se înţeleg mai bine. Alte studii arată cum cuplurile afectuoase depăşesc cu succes testele de stres şi produc mai multă oxitocină (hormonul dragostei). 

„Sărutul uneşte spiritualul cu trupul, iar trupul cu sufletul. Dragostea, exprimată deschis şi fizic, schimbă oamenii. Schimbă şi lumea, de asemenea”, a spus Danesi. 

Citeşte şi:

12 săruturi memorabile şi semnificaţiile lor

Beneficiile sărutului pentru sănătate

Primul sărut: compilaţie cu momentele de afecţiune dintre bebeluşi şi căţei

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite