Tipul de apă care trebuie folosit la prepararea cafelei perfecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apa este un element care variază din punct de vedere al compoziţiei chimice, lucru ignorat de cele mai multe ori când preparăm cafeaua. FOTO Shutterstock
Apa este un element care variază din punct de vedere al compoziţiei chimice, lucru ignorat de cele mai multe ori când preparăm cafeaua. FOTO Shutterstock

Un om de ştiinţă din Marea Britanie, îndrăgostit de cafea, a ajuns la concluzia că reţeta unei cafele desăvârşite depinde în mare măsură şi de apa folosită la preparare.

Chris Hendon, cercetător chimist în cadrul Universităţii Bath, precizează într-o lucrare pentru Societatea Regală de Chimie (Marea Britanie), că nu exclude importanţa tipului de cafea, a prăjirii boabelor sau mărimea la care sunt măcinate boabele în procesul de preparare a cafelei, dar explică faptul că apa este un element care variază ca şi compoziţie chimică, lucru ignorat de cele mai multe ori.

“Această variaţie este mai puţin evidentă, dar compoziţia chimică a apei joacă un rol foarte important. Mai exact, diferitele tipuri de apă scot în evidenţă arome diferite din boabele de cafea, uneori în mod fericit, alteori alterând calitatea cafelei”, a precizat Hendon.

Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Cafelei din Marea Britanie confirmă spusele lui Hendon: "Apa folosită este extrem de importantă în obţinerea unei cafele de calitate. Folosiţi apă filtrată sau îmbuteliată, dacă apa de la robinet nu este bună sau are un gust puternic, cum este cel de clor. Când folosiţi apa de la robinet, lăsaţi-o să curgă timp de câteva secunde înainte de a umple recipientul folosit la prepararea cafelei. Folosiţi numai apă rece. Nu este indicat să utilizaţi apă distilată sau apă moale sau dedurizată (apă cu mai puţini ioni de calciu şi magneziu).

Hendon şi-a propus să descopere reţeta cafelei care îi va aduce unui conaţional titlul de “cel mai bun barista din lume”, pe baza analizării modului în care diferitele tipuri de apă potenţează sau afectează negativ aroma unei cafele. Acesta spune că nivelul de ioni din apă diferă de la o regiune la alta, peste tot în lume, iar pentru a acoperi aceste variaţii echipa sa de cercetare a folosit un spectrometru de absorbţie atomică pentru a experimenta cu diverse niveluri de ioni.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite