Reţete pentru Postul Paştelui: cea mai bună lasagna vegetariană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lasagna de post FOTO Chow.com
Lasagna de post FOTO Chow.com

Ce înseamnă lasagna fără parmezan, mozzarela sau carne tocată? Pentru un italian, nimic. Însă pentru cei care ţin post sau au alergie la lactate este o delicatesă. Chow.com ne recomandă un fel de mâncare celebru şi sănătos, care poate fi consumat fără probleme în Postul Paştelui.

Ingrediente

Pentru umplutura cu vinete:

- 700 de grame de vinete (cam două vinete mai mici)

- sare şi piper 

- câteva fire de pătrunjel proaspăt tăiat fin

- maxim o linguriţă de oţet din vin roşu

- puţină boia iute

Pentru umplutura cu tofu:

- cam un kilogram de tofu, scurs de apă

- câteva fire de pătrunjel tăiat fin

- trei linguri de drojdie (opţional)

- coaja rasă de la două lămâi de mărime medie

- două linguri de suc de lămâie sau mai mult (cam jumătate de lămâie stoarsă)

- două linguriţe de sare (sau mai multă, după gust)

- un vârf de piper negru (sau mai mult, după gust)

Pentru sos:

- 800 de grame de roşii în bulion

- trei linguri de ulei de măsline

- o ceapă medie, tăiată fin

- doi căţei de usturoi, pisaţi

- o lingură de bulion

- o frunză de dafin

- puţină boia iute

- sare

- 100 de grame de capere

Pentru foi:

- sare

- aproximativ 400 de grame de foi de lasagna, uscat

Pentru asamblare:

o legătură de busuioc (se poate si uscat)

Mod de preparare

Umplutura

Încinge cuptorul. Taie vinetele în felii groase cam de trei milimetri şi sărează-le pe ambele părţi, apoi lasă-le să se scurgă de apă, cel puţin 30 de minute. Între timp, prepară sosul.

Sosul

Roşiile în bulion se toacă în blender, iar ceapa se căleşte cam trei minute, după care se adaugă usturoiul. Împinge ceapa şi usturoiul într-o parte a tigăii, adaugă bulionul în partea cealaltă şi găteşte-l pentru 1-2 minute, apoi încorporează usturoiul şi ceapa. Adăugă roşiile tocate, frunza de dafin, boiaua şi un praf de sare. Amestecul se acoperă cu un capac şi se lasă la foc mic timp de 45 de minute.

Apoi se adaugă şi caperele, iar dacă mai este nevoie mai puneţi sare şi boia. 

Finalizarea vinetei

Folosind prosoape de hârtie, usucă feliile de vânătă pe ambele părţi. Într-o tigaie mare de teflon, vinetele asezonate cu sare şi piper se prăjesc pe ambele părţi. 

În timp ce feliile de vânătă se prăjesc, amestecă într-un vas două linguri de ulei de măsline, pătrunjelul, oţetul, boiaua şi un praf de sare. Vinetele se amestecă în această mixtură.

Foile

Într-o oală mare, fierbe în apă sărată foile de lasagna, timp de aproximativ şapte minute. Scurge-le de apă, iar când s-au răcit suficient pentru a putea fi manevrate, pune foile pe o foaie de copt unsă cu ulei.

Umplutura

Pune într-un blender tofu, pătrunjel, drojdie (dacă o foloseşti), coaja şi sucul de lămâie, sare şi piper şi pasează-le, timp de aproximativ 30 de secunde. 

Asamblarea

Pe fundul unei tăvi de copt pune un strat de suc de roşii, iar apoi un strat din foile de lasagna. Acoperă foaia cu un sfert din umplutura de tofu (cam o ceaşcă), iar deasupra un sfert din feliile de vânătă. Peste vinete, toarnă o ceaşcă de sos şi presară frunze de busuioc. Continuă cu încă trei straturi de foi de lasagna, respectând ordinea: foi, umplutură, vinete, sos şi busuioc. 

Apoi acoperă totul cu o folie de aluminiu şi coace lasagna la cuptor. După 50 de minute îndepărtează folia şi mai găteşte încă 10 minute, până când începe să facă bulbuci. Las-o cel puţin 10 minute să se răcească, înainte să o tai. Presară restul de busuioc şo serveşte cu restul sosului de tomate. 

Poftă bună!


Toate reţetele de post

Reţete pentru Postul Paştelui: cartofi copţi cu boia şi suc de lămâie

Dacă vă place să mâncaţi cartofi, dar nu mai ştiţi cum să-i pregătiţi, „BBC Good Food“ propune o reţetă inspirată din bucătăria spaniolă, cu boia şi suc de lămâie, ce poate fi preparată chiar şi în Postul Paştelui.

Reţete pentru Postul Paştelui: roşii coapte cu ceapă verde

Aceasta este una dintre reţetele de post care, deşi simplă şi uşor de realizat, este incredibil de gustoasă. Roşiile îşi au savoarea lor crude, iar coapte ele pot fi o garnitură pentru orice. De data asta, celebrul buc[tar britanic Jamie Oliver a transformat roşiile în felul principal şi oferă o reţetă tocmai bună pentru Postul Paştelui.

Reţete pentru Postul Paştelui: tocană siciliană cu vinete

Printre legumele folosite la reţetele de post, nu trebuie uitate nici vinetele. Chiar dacă nu este sezonul lor, iar gustul special ne aduce aminte de sfârşitul verii şi de zacusca bunicii, o reţetă din sudul Italiei şi îmbunătăţită de Jamie Oliver poate fi preparată şi în Postul Paştelui.

Reţete pentru Postul Paştelui: cartofi prăjiţi cu rozmarin şi sare de lămâie

Această reţetă de post poate fi servită atât pe post de garnitură, cât şi ca gustare. Este un mod foarte interesant de a transforma banalii cartofi prăjiţi în ceva apetisant. Reţeta recomandată de celebrul bucătar britanic Jamie Oliver poate fi preparată şi în Postul Paştelui.

Reţete pentru Postul Paştelui: supă de roşii cu pâine şi busuioc

Supa de roşii este un fel de mâncare răcoritor şi sănătos, aşa că n-ar trebui să omitem să gătim, în Postul Paştelui, una dintre cele mai interesante şi simple reţete. Jamie Oliver ne propune varianta toscană pentru acest fel de mâncare.

Reţete pentru Postul Paştelui: salată de paste

Jamie Oliver se foloseşte foarte mult de ingredientele naturale, iar reţetele sale vegetariene sunt delicioase, chiar dacă sunt foarte simple. Pastele sunt un ingredient simplu şi uşor de folosit în orice reţetă, chiar şi în cele pentru Postul Paştelui, dar folosirea lor într-o salată răcoritoare le transformă în ceva unic şi săţios.

Reţete pentru Postul Paştelui: Desert cu mere crocante

Există foarte multe ingrediente cu ajutorul cărora pot fi create deserturi foarte gustoase chiar şi în post. Mărul este foarte sănătos şi bun nu numai în plăcinte, ci şi copt cu puţin zahăr pe deasupra. Un astfel de desert cu un gust inconfundabil, tocmai bun pentru Postul Paştelui.

Reţete pentru Postul Paştelui: salată de cartofi noi cu ceapă, muştar şi pătrunjel

E weekend şi vremea este, în sfârşit, frumoasă, aşa că nu avem de ce să petrecem mult timp în bucătărie. Reţetele de post, pe lângă detoxifierea organismului şi apropierea de divinitate, ne oferă şi timp pentru a aprecia darurile naturii, aşa că recomandăm o salată simplă, dar gustoasă, de cartofi, gătită în stilul inconfundabil al lui Jamie Oliver.

Reţetă pentru Postul Paştelui: cartofi copţi, cu salvie şi portocale

Cartofii copţi se numără printre mâncărurile care pot fi preparate în Postul Paştelui. Reţeta recomandată de cunoscutul bucătar britanic Jamie Oliver este foarte simplă şi gustoasă, portocalele şi salvia oferind un plus de savoare unui preparat simplu cu cartofi.

Reţetă pentru Postul Paştelui: vinete la cuptor cu năut

Pe cât de sănătoase, pe atât de gustoase. Legumele fierte reprezintă un preparat ideal în perioada Postului Paştelui, iar combinaţia cu menta îi dă acestei reţete o aromă puternică. Noi vă recomandăm un preparat libanez cu vinete propus de „Vegetarian Times“.

Reţetă pentru Postul Paştelui: supă cu soia verde şi acrită cu oţet

Printre reţetele pentru Postul Paştelui se numără şi o supă inspirată din bucătăria internaţională. Acrită cu oţet de mere şi îmbunătăţită cu sos de soia, această supă din legume crude poate fi servită rece sau încălzită. „Vegetarian Times“ ne oferă puţină variaţie la stilul de gătit cu care suntem obişnuiţi.

Reţetă pentru Postul Paştelui: Paella

Paella este o mâncare tradiţională specifică regiunii Valencia din Spania, care are ca ingredient principal orezul asezonat cu diverse legume. Această reţetă, care reprezintă un simbol culinar al spaniolilor, este o mâncare perfectă ce poate fi gătită şi în Postul Paştelui.

Reţetă pentru Postul Paştelui: musaca vegetariană

Piureul de cartofi înlocuieşte smântâna şi lintea se foloseşte în locul mielului într-o reţetă de musaca vegetariană, tocmai bună de pregătit în Postul Paştelui. Dacă nu ai un vas de copt adânc de circa opt centimetri, poţi prepara această delicatesă în două tăvi, spun cei de la „Vegetarian Times“.

Reţetă pentru Postul Paştelui: Salată cu dovlecei, arpacaş şi roşii

O salată este recomandată în orice moment al zilei, iar în Postul Paştelui, când avem impresia că nu mai ştim ce să mai gătim, o astfel de reţetă rapidă, recomandată de „BBC Good Food“, este binevenită.

Reţetă pentru Postul Paştelui: Pilaf cu conopidă

Orezul în combinaţie cu diverse legume pare a fi mereu o alegere potrivită, iar dacă în reţetă se mai strecoară şi fructe, deliciul pare a fi garantat. Această reţetă recomandată de „BBC Good Food“ e uşor de pregătit şi tocmai potrivită în Postul Paştelui.

Reţetă pentru Postul Paştelui: Sandviş vegetarian

Un preparat rapid, dar care în zilele de post se poate dovedi dificil de pregătit din cauza ingredientelor limitate, sandvişul vegetarian prezentat de „BBC Good Food“ reprezintă o alternativă pentru prânz în Postul Paştelui.

Reţetă pentru Postul Paştelui: Legume la grătar cu piure de fasole

O combinaţie ideală de legume gratinate şi un piure de fasole reprezintă o reţetă sănătoasă pentru Postul Paştelui, recomandată de „BBC Good Food“.

Reţetă pentru Postul Paştelui: Ciuperci umplute

Aperitivul cu ciuperci umplute propus de site-ul „Fabulous Foods“ reprezintă o reţetă potrivită pentru Postul Paştelui.

Reţetă pentru Postul Paştelui: Plăcintă indiană cu cartofi

Pentru a ieşi puţin din peisajul românesc, „BBC Good Food“ propune una dintre reţetele de post din India: plăcinta cu cartofi, ce poate fi preparată în Postul Paştelui. Uşor de preparat, această plăcintă poate fi servită fierbinte, caldă sau chiar rece, gustul ei rămânând la fel de special.

Reţetă pentru Postul Paştelui: Spaghete picante cu ciuperci şi usturoi

Cu un conţinut redus de grăsimi, dar foarte gustoase şi foarte uşor de preparat, această reţetă de paste propusă de „BBC Good Food“ reprezintă o alegere potrivită pentru Postul Paştelui.

Reţetă pentru Postul Paştelui: Supă cremă de legume

O supă fără carne nu înseamnă neaparat o supă fără gust. Şi pentru că suntem în Postul Paştelui, vă propunem o reţetă de supă cremă de legume, fără gluten şi cu o aromă dulceagă aparte datorită fructelor din compoziţie şi a condimentelor precum chimenul sau coriandrul.

Reţetă pentru Postul Paştelui: Legume cu năut la cuptor

Postul Paştelui ridică şi o oarecare provocare când vine vorba de mâncare: de multe ori bucătăresele se confruntă cu o adevărată problemă în a găti mâncare de post în cele 48 de zile. Există însă reţete care pot fi preparate şi consumate în orice perioadă a anului. Şi cum începe sezonul legumelor, ele pot fi folosite la multe reţete pentru Postul Paştelui.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite