Reţete de Paşte din Moldova. Perişoare de miel cu sos de lămâie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reţete de Paşte din Moldova
Reţete de Paşte din Moldova

În aceste zile se fac liste de mâncăruri pentru sărbătorile pascale. Dacă nu sunteţi hotărâţi vă propunem şi câteva reţete de Paşte din Moldova. Iată câteva recomandări:

Reţete de Paşte din Moldova. Sărmăluţe moldoveneşti. Pentru această reţetă de Paşte aveţi nevoie de următoarele ingrediente: 600 de grame de pulpă de porc, 2-3 cepe, două linguri de orez, sare, piper, foi de dafin, roşii în bulion, mărar, o legătură de leuştean, două căni de zeamă de varză, o varză pentru foi, o varză de tocat, costiţă afumată, un ou, ulei.

Spre deosebire de reţeta clasică de sarmale, la cele moldoveneşti carnea de porc nu se mai dă prin maşina de tocat, ci se toacă bucăţele cu bărdiţa. Ceapa se toacă mărunt şi se amestecă cu carnea, cu orezul, oul, sarea şi piperul. Pasta obţinută se lasă la rece câteva minute. Între timp, se opăreşte varza în apă cu sare şi sare de lămâie. Se lasă să se înmoaie bine şi apoi se pregătesc foile.

Se pune puţin ulei în cratiţă, câteva bucăţele de costiţă, roşii şi varză tocată. Se împachetează sarmalele şi se pun circular în cratiţă. După ce s-a terminat compoziţia de carne, se acoperă cu restul de varză tocată, se mai pun câteva feliuţe de costiţă, boabe de piper, foaia de dafin, legătura de mărar şi de leuştean în mijloc, se pune zeama de varză şi o cană de suc de roşii.

Se fierb aproximativ o oră la foc potrivit, acoperite. După ce au dat în câteva clocote, se bagă în cuptor, să se rumenească. Se servesc cu mămăliguţă caldă şi smântână.

Reţete de Paşte din Moldova. Cum se prepară ciorba de miel

Reţete de Paşte din Moldova. Perişoare de miel cu sos de lămâie. Ingrediente: 600 de grame de carne de miel tocată, 50 de grame de orez, o ceapă, doi căţei de usturoi, trei ouă, o jumătate de legătură de pătrunjel verde, o lămâie, 500 de mililitri de supă de legume, 25 de grame de unt, sare şi piper. Orezul se fierbe timp de zece minute în apa cu sare, apoi se scurge. După ce se răceşte, se pune într-un castron împreună cu carnea, ceapa tocată mărunt, usturoiul zdrobit şi pătrunjelul tăiat fin. Se încorporează un albuş de ou, se adaugă sare şi piper după gust şi se amestecă bine. Din compoziţia rezultată se modelează perişoare potrivit de mari. 

Supa de legume se pune pe foc, într-o oală cu pereţii largi. Se adaugă untul şi se introduc perişoarele, care se lasă să fiarbă, la foc mic, timp de 20 de minute. Când sunt gata, se scot cu spumiera, iar zeama se păstrează. Separat, se bat două gălbenuşuri de ou cu zeamă de lămâie, după care se diluează cu zeama în care au fiert perişoarele. Compoziţia se încălzeşte până începe să fiarbă, apoi se toarnă peste perişoare şi se serveşte imediat.

Reţete de Paşte din Moldova. Ciorbă de miel. Pentru această reţetă de Paşte din Moldova aveţi nevoie de următoarele ingrediente: un cap de miel, gât şi coadă, trei morcovi, doi păstârnaci, o ţelină, două cepe, 100 de grame de orez, două ouă, 200 de mililitri de smântână, 100 de grame de măcriş, leuştean, tarhon, 20 de boabe de piper, sare, un litru de borş, eventual 100 de mililitri de oţet.

Se pregăteşte capul: se taie partea din faţă, cu dinţi, a botului, se scot globii ochilor, se spală nările cu apă şi se curăţă cu vârful cuţitului. Se taie gâtul şi restul cărnii în bucăţi potrivite polonicului. Se taie mărunt zarzavatul – morcovii, păstârnacul, ţelina şi ceapa.

Ceapa şi zarzavatul se pun la fiert în trei litri de apă rece cu carnea, piperul şi o linguriţă de sare (să se închege spuma). Se ia spuma. După o oră de fiert molcomit se adaugă orezul spălat şi măcrişul tocat. După alte douăzeci de minute se adaugă şi borşul (cam o jumătate litru, normal, un litru dacă vă place mai acru) şi se mai lasă câteva clocote. Fiertura are voie şi e bine să scadă un litru, dar nu mai mult, că se-ndeseşte prea tare. Dacă a scăzut mai mult se completează. Se ia de pe foc, se drege cu smântâna bătută cu ouăle şi puţină zeamă din ciorbă, se sărează. La final se presară leuştean şi tarhon tocate.

Bucătărie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite