Primele ouă „no-kill“. A fost găsită metoda prin care se poate afla sexul puilor de găină din ou, punând capăt uciderii masculilor
0Oamenii de ştiinţă din Germania au găsit o metodă pentru a determina sexul puilor de gâină înainte ca aceştia să eclozeze, iar descoperirea ar putea pune capăt practicii prin care, anual, miliarde de pui masculi sunt sufocaţi sau tocaţi de vii la fermele de găini din întreaga lume, scrie publicaţia londoneză The Guardian.
Compania germană Seleggt a dezvoltat un proces care poartă acelaşi nume, prin care se poate afla sexul puiului după numai nouă zile de la fertilizarea oului. Ouăle cu pui de găină care sunt masculi sunt procesate şi ajung hrană pentru alte animale. Doar puii care sunt femele sunt lăsaţi să eclozeze până la finalul perioadei de incubaţie de 21 de zile.
„Daca se poate stabili sexul unui ou, atunci se poate renunţa complet la practica de a ucide masculii“, a declarat Ludger Breloh, directorul Seleggt, care a coordonat programul derulat pe o perioadă de patru ani de supermarketul german Rewe Group.
Estimările arată că între 4 şi 6 miliarde de pui de găină care sunt masculi sunt ucişi anual la nivel mondial, prin sufocare sau chiar tocaţi de vii, fiind consideraţi inutili din punct de vedere comercial de crescătorii de păsări. În ultimii ani, aceste practici au fost blamate de activiştii pentru drepturile animalelor, care au pus presiune la nivelul industriei pentru dezvoltarea unor soluţii.
Potrivit „The Guardian“, soluţia găsită de Breloch pentru determinarea sexului puilor din ou funcţionează ca un test de sarcină, care detectează un hormon prezent în cantităţi mari în ouale în care se află femele. Metoda, care presupune folosirea unei raze laser, este rapida - întreg procesul durează doar o secundă pentru fiecare ou - şi are o acurateţe de 98,5%.
Se vând în supermarketuri cu semnul „respeggt“
La începutul acestui an, Seleggt a scos prima generaţie de găini folosind această tehnică, iar primele ouă „no kill“, adică ouă produse fără să fi fost ucişi puii masculi, au ajuns în supermarketurile din Berlin luna trecută, cartoanele fiind gravate cu semnul distinctiv „respeggt“.
Începând de anul viitor, Rewe Group intenţioneaza să vandă astfel de ouă în toată Germania, iar Seleggt vrea să introduca tehnologia în crescatoriile indepedente, apoi să o extindă în întreaga Europă. „Odata ce procesul va fi disponibil pentru toată lumea şi crescatoriile l-au implemenat, nu va mai fi niciun motiv şi nicio justificare pentru uciderea puilor“, a spus ministrul german pentru Alimentaţie şi Agricultura, Julia Klockner.