Povestea de succes a familiei care face turtă dulce după o reţetă veche de 400 de ani: străinii vin să afle legenda şi să înveţe să-şi picteze singuri produsele
0Familia lui József Szántó face turtă dulce de mai bine de 400 de ani. Reţeta din numai şase ingrediente a fost transmisă din generaţie în generaţie, la fel şi pasiunea pentru gustul tradiţional. Acum, familia din Târgul Secuiesc organizează ateliere pentru a-şi învăţa clienţii să-şi picteze singuri produsele comandate.
Anason, cuişoare, scorţişoară, miere, făină şi bicarbonat de sodium. Şase ingrediente care alcătuiesc o reţetă veche de 400 de ani, transmisă de o familie din Târgu Secuinesc din generaţie în generaţie.
„Este reţeta familiei. Noi facem turtă dulce din 1880. Eu sunt a patra generaţie din familie care ştie fiecare detaliu al reţetei. Povestea a început în Ruseni. Acolo făceau în cantităţi mai mici, iar când au văzut că există cerinţă pentru turtă dulce, fiecare membru al familiei a fost implicat“, ne-a spus József.
Familia lui József Szántó face turta dulce în mod tradiţional, folosind un cuptor din lut, încins la 300 de grade, cu jar din lemn. Turta dulce este gata în 7 minute, iar gustul acesteia nu va putea fi comparat niciodată cu cel al unui produs pregătit în cuptoarele electrice din fabrici.
„Au încercat şi alţii în cuptorul de acasă, la aragaz, dar aşa nu iese. Căci ştiţi şi dumneavoastră că aţi luat pâine de casă şi pâine de la magazinele mari şi e diferenţă. Noi facem turta în mod tradiţional, cum am învăţat, la cuptor din lut“, explică József.
Forme de tot felul, pentru iubitorii de tradiţie
Cât priveşte varietatea modelelor, pot fi găsite de la mingi de fotbal, comandate în timpul campionatelor, până la flori, căluţi sau păpuşi folosite ca mărturii de nuntă, familia din Târgu Secuiesc acceptând orice provocare a clienţilor. Ba mai mult, îi invită în mod gratuit cum se pictează turta dulce.
Am avut vizitatori din Anglia, Franţa, Ungaria. Primim pe toată lumea cu mare bucurie. În fiecare săptămână vin aproximativ două gruprui. Nu e uşor de învăţat, când am început eu să ornez, la 7-8 ani, mama mea mi-a ţinut mâna 2 ani ca să pot să trag o linie dreaptă. Avem forme moştenite de la bunici, dar facem şi noi forme. În fiecare săptămână venim cu ceva nou.
Cât durează să pictezi o turtă dulce?
„Putem să tragem şi două linii, dar nu arată bine. Există modele pentru care mama lucrează două zile la 10 bucăţi. Fiecare culoare trebuie să se usuce, şi abia poi se poate continua. De exemplu, modelul cu oglindă se coace în prima zi, a doua zi se pune oglinda şi abia a treia zi se pun culorile.“
Turta dulce cu oglindă, dovadă de dragoste oferită fetelor nemăritate
Există şi o poveste în spatele unuia dintre cele mai comandate modelel. Turta dulce cu oglindă era în trecut o confirmare a iubirii dintre doi tineri. „ Băiatul aducea în târg o turtă cu oglindă, i-o oferea fetei, iar dacă aceasta se uită în oglindă, începea povestea de iubire între ei. Era o confirmare a dragostei“, ne-a povestit József.
De sărbători, când au cele mai mari comenzi, toată familia se implică, inclusiv fetiţa de 8 ani care îşi ajută cum poate familia. Preţurile gustosului desert tradiţional variază între 3 şi 10 lei, iar comenzile vin şi de peste hotare, de la clienţi străini care au trecut pragul familiei din Târgul Secuiesc. Produsele ajung în Anglia, Franţa sau Ungaria.