Mâncăruri interzise, de-a lungul timpului, în lume: ouăle Kinder şi brânza Roquefort

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiecare ţară are obiceiurile ei alimentare şi fiecare popor înţelege diferit gustul. Ar fi singura explicaţie pentru faptul că produse populare în Europa, preferate de majoritatea locuitorilor, sunt interzise în America, dar şi invers.

Ouăle Kinder
Copiii din Europa adoră desertul de ciocolată în formă de ou, care ascunde mereu o surpriză gata de montat. În schimb, verii lor din America se pot bucura de ouăle Kinder doar în excursiile lor în Europa, pentru că în Statele Unite ale Americii sunt interzise, fiind considerate un pericol. Marele risc pe care îl prezintă: sufocarea.

Brânza Roquefort
Unul dintre alimntele-simbol ale Franţei a fost interzis în Australia şi Noua Zeelandă, din cauza faptului că era produs cu lapte nepasteurizat. Iubitorii de brânză nu şi-au mai încăput în piele de bucurie când, în 2005, a fost ridicată interdicţia în cele două ţări şi s-au putut bucura din nou de brânza cu mucegai albastru.

Absintul
Această băutură seculară şi-a câştigat reputaţia pentru că se joacă cu minţile consumatorilor, dar şi pentru conţinutul ridicat de alcool cu care se mândreşte. De-a lungul istoriei, absintul a fost interzis în numeroase ţări. În Franţa, ţara în care „s-a născut”, a fost „exilat” pentru 100 de ani, până în 2011 când Senatul francez a votat revenirea băuturii verzi.

Triunghiurile de flapjacks
Flapjack este o prăjitură din ovăz şi fructe extrem de populară în Marea Britanie, dar şi în ţările nordice. Pe cât de răspândită este popularitatea acestei gustări dulce, pe atât de mare a fost mirarea unor bucătari de la o şcoală din Essex, Anglia, când au aflat că este interzis să mai facă aşa ceva. Interdicţia a apărut după ce un copil a lovit un coleg cu un triunghi din ovăz, fapt ce a crescut îngrijorarea în privinţa formei „nocive” a prăjiturii. În loc să interzică forma gustării, oficialii şcolii au decis că radicarea acesteia este soluţia potrivită.

image

Marmite
Crema din extract de drojdie Marmite, preferată în vestul şi nordul Europei, în special, a picat victima excesului de zel al autorităţilor daneze care au interzis produsele îmbunătăţite extra cu vitamine. Legea n-a picat deloc bine expaţilor britanici din Danemarca, pasionaţi de Marmite. „Dacă vor să-mi ia Marmite-ul, vor trebui să treacă peste cadavrul meu”, a spus unul dintre indignaţi ziarului „The Guardian”. 

image

Ortolan
Gastronomii francezi au o slăbiciune pentru pasărea mică, roşcată, dar şi pentru modul în care o consumă. Pasărea este capturată vie şi orbită sau ţinută într-o cuşcă întunecată pentru a întrerupe obiceiurile alimentare ale acesteia, după care este forţată să mănânce ovăz şi mei pentru a ajunge la proporţii ridicole. Ortolanul este înnecat în alcool şi ulterior prăjit. Se aşază sub un şerveţel pentru a păstra toate aromele intacte şi pentru a ascunde crima în faţa lui Dumnezeu. Apoi, se introduce întreg în gură, cu capul şi ciocul în afară. Se mănâncă întreg, cu tot cu oase, la un preţ de 150, 200 de euro. Ritualul a fost  interzis de mulţi ani în Franţa, dar nu înseamnă că nu se mai întâmplă.

image

Peştele-balon
Considerat o adevărată delicatesă în Japonia, peştele-balon este interzis în Uniunea Europeană. Acest lucru se întâmplă din cauza unei substanţe otrăvitoare pe care o conţine, numită tetrodotoxină, care poate fi fatală dacă acesta nu este gătit cum trebuie.

Twizzler turceşti
Twizzler sunt bomboanele în formă de spirală, iar varianta turcească se foloseşte doar de forma acestora. De fapt, este vorba de un amestec prăjit de carne, făină şi aditivi, în forma unei spirale. Jamie Oliver a declarat război acestor preparate, devenite prima opţiune a copiilor britanici pentru pauza de masă, când a început programul său de educare alimentară. În 2005, una dintre cele mai mari firme care aprovizionau şcolile cu mâncare a anunţat că nu le va mai servi.

image

Mimolette
Este vorba despre un alt tip de brânză franţuzească, pe care Statele Unite ale Americii au interzis-o, luna trecută, din cauza temerilor că ar putea provoca alergii. Brânza portocalie are, totuşi, îndeajuns de mulţi fani în SUA, care încearcă şi acum să schimbe hotărârea autorităţilor. „Salvaţi brânza Mimolette! Lăsaţi-ne să mâncăm brânză urât mirositoare” este un grup creat pe Facebook cu peste 2.000 de membri.

image

Ketchup
Unii se referă la acest aliment ca la „condimentul preferat al americanilor”, dar care nu se poate ridica la înălţimea standardelor francezilor. În 2011, ketchup-ul a fost interzis în cantinele din şcolile franceze. „Trebuie să ne asigurăm că fetele şi băieţii noştrii se familiarizează cu reţetele franţuzeşti, ca să le poată înmâna generaţiilor viitoare. Regula nouă prevede ca cei mici să mănânce o singură dată pe săptămână ketchup, atâta vreme cât nu este servit cu produse tradiţionale franţuzeşti.

Foie gras
O adevărată frenezie a avut loc în California, anul trecut, când s-a cerut, de către autorităţi, interzicerea delicatesei. „Sfârşitul unei ere”, a scris presa locală. 

Bucătărie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite