Fasole cu ciolan afumat, reţetă delicioasă pentru 1 Mai
0Fasole cu ciolan afumat, reţetă. În mod tradiţional, românii nu concep să treacă ziua de 1 Mai fără să guste o mâncare de fasole cu ciolan afumat sau câţiva mici. Tocmai de aceea, vă prezentăm o reţetă de fasole cu ciolan afumat numai bună de pus pe masă în acest weekend.
Fasole cu ciolan afumat, reţetă: Ingrediente
Fasole uscată albă - 500 gr.
Ciolan afumat - 1.5 kg
Morcovi - 2 buc.
Ceapă albă - 3 buc.
Pastă de tomate - 2-3 linguri
Frunze de dafin - 2 buc.
Mărar - 1 legătură
Tarhon uscat - jumătate de linguriţă
Piper negru – un sfert de linguriţă
Sare - 1 lingură
Ulei de floarea soarelui - 50 ml.
Fasole cu ciolan afumat. Mod de preparare
Fasolea, aleasă şi spălată, ar trebui să fie lăsată câteva ore în apă, astfel va fierbe mult mai repede. Puneţi fasolea la fiert, iar după zece minute scurgeţi apa şi turnaţi apă clocotită deasupra, operaţiune care trebuie repetată de 2 sau 3 ori pentru a evita neplăcuta balonare. După ce aţi schimbat de trei ori apa în care fierbe fasolea, puneţi în oală ciolanul şi completaţi cu apă suficientă cât să-l acopere, conform lalena.ro.
Adăugaţi ceapa tăiată în patru şi frunzele de dafin. Când fasolea a început să fiarbă, lăsaţi focul mic, acoperiţi oala sau ceaunul cu un capac şi lăsaţi pe foc aproximativ o oră şi jumătate. În timp ce fierb fasolea şi ciolanul, curăţaţi şi spălaţi morcovii şi cele două cepe rămase. Ceapa trebuie tăiată mărunt, iar morcovii daţi prin răzătoare. După ce a fiert fasolea, scoateţi ciolanul din oală şi lăsaţi-l puţin la răcit, apoi trageţi oala cu fasole de pe foc. Urmează să desprindeţi carnea de pe ciolan şi să o tăiaţi în bucăţele potrivite.
Apoi căliţi, într-o tigaie sau oală mare, ceapa tăiată mărunt şi morcovii raşi. Se adaugă la prăjit legumele, după care se pune şi carnea de pe ciolan, şi se lasă 5 minute la călit. Adăugaţi peste carne pasta de roşii, amestecaţi şi mai lăsaţi câteva minute pe foc. Turnaţi fasolea din cealaltă oală, cu un polonic, peste amestecul de carne şi legume,amestecaţi din nou şi lăsaţi la fiert încă 15 minute. La final puneţi sare, piper, verdeaţa tăiată mărunt şi tarhonul. Pofta bună!