Efectele nebănuite ale vinului asupra organismului
0
În afară de culoare, de soiul de struguri din care au fost obţinute, vinurile mai pot fi seci sau dulci, tinere sau maturate în vase de lemn şi învechite în sticlă. Consumate cu moderaţie – nu mai mult de un pahar de 150 ml pe zi – au efect benefic în organism.
Alb sau roşu?
Nutriţioniştii recomandă vinurile roşii, în consum moderat, pentru beneficiile pe care le aduc sănătăţii. Vinurile roşii seci, generoase, dense – Feteasca Neagră, spre exemplu – influenţează nivelul colesterolului din sânge. Un pahar de vin pe săptămână poate să scadă nivelul de colesterol cu până la 9 procente, la pacienţii sănătoşi, şi cu până la 12 procente pentru pacienţii care au deja nivelul crescut. Polifenolii din vinul roşu, cu rol puternic antioxidant, contribuie la păstrarea unei bune elasticităţi a vaselor sanguine, acţionând ca un factor anticoagulant. Resveratrolul, antioxidantul prezent în pieliţa strugurilor roşii, scade glicemia şi ţine departe maladia Alzheimer.