Remedii pentru mahmureala. Ciorba de burtă se află în top

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciorba de burta, remediu pentru mahmureala FOTO: adihadean.ro
Ciorba de burta, remediu pentru mahmureala FOTO: adihadean.ro

Revista americană „Travel&Leisure“ a inclus ciorba de burtă într-un top 15 al celor mai bizare remedii împotriva mahmurelii. Editorii publicaţiei recomandă şi câteva restaurante în care se poate mânca această ciorbă „condimentată“ şi „cu aspect lăptos“.

De la saune fierbinţi, la murături acre, fiecare cultură are propriile sale remedii antimahmureală, scrie publicaţia americană „Travel&Leisure”, care face o trecere în revistă a celor mai puţin obişnuite dintre ele. România este prezentă în acest clasament cu ciorba de burtăcel mai bun remediu pentru mahmureala. Editorii revistei o descriu ca fiind „o ciorbă din murăntaie condimentată“, varianta gustată de ei fiind atât de condimentată, încât „îţi ia gura foc“.

„Să digeri un stomac de vacă poate părea un remediu neinspirat, dar în România, această supă cu aspect lăptos, plină cu fâşii lungi de măruntaie, oţet, usturoi, piper iute şi smântănă este un remediu antimahmureală“, se menţionează în articol.

Conţinutul ridicat de proteine, precum şi condimentele preocupă stomacul şi cu altceva în afară de alcoolul băut, se arată în revista „Travel&Leisure“, care precizează că supele condimentate sunt folosite ca remedii şi în alte ţări de pe Glob, precum Mexic, (menudo), Turcia (iskembe çorbasi) şi Coreea (hae jang gook).

Editorii publicaţiei oferă şi câteva recomandări de restaurante tradiţionale în care se mănâncă ciorbă de burtă: Locanta Jaristea sau Caru’ ce Bere. Ei nu fac, însă, nicio referire la ciorba de portroace sau la zeama de varză, remedii antimahmureală mai cunoscute pe teritoriul ţării noastre.

image

FOTO: travelandleisure.com

Micul dejun englezesc, plin de preparate grase precum bacon prăjit, cârnăciori, ouă ohiuri sau omletă, dar şi mâncare de fasole, se numără, de asemenea, printre cele mai ciudate remedii antimahmureală. Proteinele şi grăsimile pe care le conţin ar fi motivul pentru care acest mic dejun este util când facem exces de alcool.

În SUA, un remediu pentru mahmureala foaret popular este amestecul de Prairie Oyster Cocktail dintr-un ou crud, sos Worcestershire, sos tabasco, sare şi piper. Unele reţele conţin şi oţet sau brandy. Amestecul pentru mahmureala se bea dintr-o înghiţitură, fără a sparge gălbenuşul, notează revista Travel&Leisure.

În Japonia, petrecăreţii consumă umeboshi, un tip de murături, ume fiind un fruct asemănător prunelor şi caiselor. Acestea sunt extrem de acre şi de sărate, dar acizii pe care îi conţin îmbunătăţeşte funcţiile ficatului şi stomacului şi alungă oboseala.

În Germania, după o petrecere „stropită“ cu alcool se mănâncă un mic dejun antimahmureală (katerfrühstück) compus din felii de castraveciori muraţi, ceapă şi/sau varză, toate înfăşurate într-un file de hering murat. Preparatul se consumă obligatoriu pe stomacul gol.

În Rusia, tradiţionala banya, saună umedă care ajunge la o temperatură de 93 de grade Celsius, ajută la detoxifierea organismului după excesele de alcool. Uneori, cei care fac saună se lovesc cu crengi de mesteacăn, iar la final, se răcoresc în apă rece ca gheaţa pentru ca detoxifierea să fie completă.

Un alt remediu pentru mahmureala, mai puţin obişnuit este oxigenul. În mai multe ţări de pe Glob există baruri cu oxigen, în care aerul cpnţine 95% oxigen (faţă de 21%, cât are în mod normal). Se crede că oxigenul accelerează metabolismul, stimulând descompunerea mai rapidă a toxinelor din alcool.

Citeşte şi:

New York Times: un american în Transilvania, îndrăgostit de ciorba de burtă şi fascinat de Sighişoara

„Ciorba de burtă pentru vegetarieni“, vedeta de la „MasterChef“

Secretul celei mai bune ciorbe de burtă

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite