Cea mai gustoasă reţetă de caltaboş: amestecul de condimente care îi dă un gust delicios

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretul pentru a obţine un caltaboş gustos stă în alegerea condimentelor şi a cantităţii ideale de carne grasă/FOTO cugetliber.ro
Secretul pentru a obţine un caltaboş gustos stă în alegerea condimentelor şi a cantităţii ideale de carne grasă/FOTO cugetliber.ro

Caltaboşul este o specialitate preparată din măruntaie de porc. Spre deosebire de lebăr, caltaboşul conţine şi diferite măruntaie şi orez, iar reţetele diferă de la o regiune a ţării la alta. Secretul pentru un gust deosebit este dat de alegerea condimentelor şi de echilibrul dintre organele de porc şi grăsimea pe care o conţine.

O reţetă foarte interesantă de caltaboş este prezentată pe site-ul Cevabun.ro.

Iată care sunt ingredientele necesare:

  • 2,5 kilograme măruntaie de porc (ficat, rinichi, splină, inimă)
  • 250 grame carne grasă de porc
  • 700 grame ceapă albă
  • 1 cană mare de orez
  • 4 foi de dafin
  • 1 căpăţână de usturoi curăţată
  • 1 lingură rasă nucsoara măcinată
  • 1 lingură rasă boabe de ienibahar măcinat
  • 100 grame untură de porc
  • maţe de porc bine spălate
  • sare
  • piper negru măcinat
  • 1 lingură piper boabe.

Mod de preparare:

1. Pentru început, trebuie spălate foarte bine toate măruntaiele, cu multă apă rece.

2. Se pune la fiert o oală mare în care se adaugă foile de dafin, 2-3 linguri de sare, căţeii de usturoi şi o lingură de boabe de piper. Apoi se pun la fiert organele de porc şi carnea, tăiate toate în bucăţi mari. Trebuie fierte la foc mic.

3. După ce au fiert până când s-au pătruns bine, organele trebuie scoase din oală şi lăsate la răcit. Zeama se păstrează însă la cald.

4. Orezul trebuie spălat în apă rece şi rumenit în două linguri de untură, până devine sticlos. Apoi se stinge cu două căni şi jumătate din zeama în care a fiert carnea. Se dă în clocot orezul, apoi se face focul mic şi se mai lasă să fiarbă 10 minute, acoperit cu un capac. La final se lasă să se răcească complet.

5. Ceapa se toacă mărunt şi se rumeneşte în restul de untură.

6. Carnea şi măruntaiele de porc fierte se dau prin maşina de tocat.

7. Carnea astfel tocată se pune într-un castron foarte adânc şi se amestecă bine cu ceapa. Se adaugă piperul măcinat, ienibaharul şi nucşoara. Se frământă bine cu mâna şi se adaugă orezul fiert, apoi se condimentează cu sare după gust.

8. Se umplu maţele cu această compoziţie, se leagă la capăt şi se pun la fiert în apa în care au fiert organele, la foc foarte mic, timp de 10 minute.

9. După ce au fiert, caltaboşii se scot din apă şi se lasă la scurs, apoi se pun la rece sau se afumă pentru a se păstra bine.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite