Bucate pentru un sfârşit de an dulce şi uşor picant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se spune că dacă mănânci peşte în noaptea dintre ani îţi va merge bine în noul an. Aşa o fi, n-o fi aşa, cert este că, după mesele îmbelşugate de Crăciun, se potriveşte un meniu uşor, fără prea multe grăsimi şi fără a face rabat la gust.


APERITIVE

Trigoane cu brânză

image

Ai nevoie de:

  • 120 g brânză, la temperatura camerei
  •  50 g seminţe chimen
  •  ¼ cană ceapă tocată
  • 1 linguriţă coajă răzuită de lămâie
  • sare
  • piper
  • făină
  • 1 foaie de aluat foitaj, dezgheţată

Încingi cuptorul. Fărâmiţezi brânza cu o furculiţă. Adaugi ceapa, coaja răzuită de lămâie, sare şi piper după gust. Amesteci. Pe o suprafaţă dată cu făină, desfaci foaia de aluat şi o întinzi bine. Tai 9 pătrate şi pui câte o lingură din compoziţia de brânză în mijloc. Înmoi fiecare margine cu degetele umede şi împachetezi în formă de triunghi. Foloseşti o furculiţă pentru a „sigila“ marginile fiecărui triunghi. Presari chimen şi bagi triunghiurile la cuptor. Laşi cam 15-18 minute, până devin pufoase şi  aurii. Le ţii să se răcească şi le serveşti.

Dificultate: mică

Preparare: 45 de minute

Cantitate: 9 trigoane

„Scoici“ cu cremă de brânză

Ai nevoie de:

image

Pentru aluat

  • 80 ml apă
  • 50 g făină
  • 40 g unt
  • 2 ouă, la temperatura camerei
  • ulei pentru uns

Pentru cremă

  • 1 avocado foarte copt
  • 2 linguri zeamă lămâie
  • 1 căţel usturoi, pisat
  • felii de măsline verzi cu ardei
  • sare
  • 200 g brânză feta

Pui apa şi untul într-o cratiţă pe baie de aburi şi laşi să se topească.  Adaugi făina cernută şi amesteci. Laşi la foc mic 1-2 minute. Dai deoparte. Baţi un ou într-un bol şi dai deoparte. Pe celălalt îl mixezi în alt bol, apoi îl pui în compoziţia de făină şi baţi bine. Treptat torni din oul dat deoparte şi mixezi. Încingi cuptorul. Ungi o tavă cu ulei şi, cu un poş, formezi „scoici“ din aluat. Dacă ţi-a mai rămas ou, ungi fiecare  formă. Laşi la cuptor 25 de minute până devin aurii. Scoţi din cuptor, crestezi pe fiecare ca să iasă aburul, le bagi iar în cuptor 15 minute pentru a se usca. Le scoţi şi le laşi să se răcească.

Pentru cremă tai avocadoul în două, elimininând sâmburele şi coaja. Le pui într-un blender împreună cu zeama de lămâie, brânza feta, usturoiul şi sare, după gust. Mixezi până obţii o compoziţie cremoasă. Tai „scoicile“ pe jumătate şi le umpli cu crema de brânză şi feliile de măsline. Le serveşti reci.

Dificultate: medie

Preparare: 60 de minute

Cantitate: 25-30 de „scoici“

FELURI PRINCIPALE

Crap în crustă de nuci

image

Ai nevoie de:

  • 1 crap de 1 kg, curăţat
  • 1 cană nucă măcinată
  • 3 căţei de usturoi pisaţi
  • 2 linguri pesmet
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 2 linguriţe muştar
  •  sare
  • piper
  • ulei, pentru uns tava
  • câteva roşii cherry
  •  câteva feliuţe de lămâie

Tai crapul în jumătate, îl speli şi îl laşi la uscat. Amesteci într-un vas toate ingredientele, în afară de peşte şi muştar. Trebuie să obţii o compoziţie uşor lipicioasă. Ungi tava cu ulei, apoi aşezi peştele şi pui peste fiecare bucată, pe partea cu piele, câte o linguriţă de muştar şi îl întinzi. Iei jumătate din compoziţia din vas şi o întinzi pe fiecare felie de peşte. Dai tava la cuptorul încins 30 de minute. Este gata când carnea se desprinde cu uşurinţă de pe os. Decorează cu felii de lămâie.

Dificultate: mică

Preparare: 35 de minute

Cantitate: 4 porţii

Peşte cu sos picant

image

Ai nevoie de

  • 4 fileuri de peşte
  • 2 ardei roşii
  • 4 roşii
  • 200 ml suc de roşii
  • ½ ceapă
  • 3 linguri ulei
  • sare
  • piper
  • boia de ardei iute, după gust

Tai ceapa şi o pui la călit în ulei încins. Când a devenit sticloasă, adaugi ardeii tăiaţi cubuleţe şi roşiile mărunţite. Laşi să fiarbă până se înmoaie puţin ardeii, după care adaugi sucul de roşii, boiaua de ardei iute, sare şi piper, după gust. Mai laşi pe foc 5 minute şi dai deoparte. Dai cu sare şi piper peştele şi-l frigi câteva minute pe ambele părţi, pe grătar. Îl serveşti cald, alături de sos.

Dificultate: mică

Preparare: 45 de minute

Cantitate: 4 porţii

Tort bezea, pas cu pas

image

Combinaţia rafinată de bezea şi miez de nucă uşor crocante şi cremă fină de ciocolată este ideală pentru noaptea magică a trecerii dintre ani. Pentru cei care iubesc torturile, acest desert sectaculos este un vis împlinit.

Tort bezea

Ai nevoie de:

Pentru foi

  • 7 albuşuri
  •  500 g zahăr pudră

Pentru cremă

  • 1 kg ciocolată menaj
  • 700 g smântână pentru frişcă
  • 50 g nucă coaptă şi zdrobită

1.    Într-un vas combini albuşurile cu zahărul şi îl pui pe foc. Amesteci până când se topeşte zahărul. Dai vasul la o parte de pe foc şi mixezi până când obţii o spumă tare.

image

2.    Bezeaua obţinută o întinzi pe trei foi de copt pe care le decupezi, în prealabil. Aşezi foaia de copt, pe care ai întins bezeaua cu o spatulă, într-o tavă de aragaz. Neapărat trebuie să le coci pe rând, la foc mic, aproximativ 2 ore. Sunt gata când s-au întărit. Le laşi la răcit.

image

3.    Pentru cremă, topeşti, pe baie de aburi, ciocolata împreună cu smântâna pentru frişcă. Amesteci până când se topeşte ciocolata. O laşi la răcit. Ai grijă să o mixezi din când în când ca să devină pufoasă.

image

4.    Dezlipeşti foile de bezea de pe hârtia de copt. Aşezi o foaie pe un platou, întinzi cremă, presari nuci, pui altă foaie şi repeţi operaţiunea. Îmbraci tortul în crema de ciocolată rămasă şi îl dai la rece pentru 2 ore.

image

FOTOGRAFII: Sorin Stana

Reţetă propusă şi realizată de Magdalena Gligor, cofetar la restaurantul Quattro Stagioni, str. Mareşal Prezan nr. 1, Bucureşti

Dificultate: medie

Preparare: 120 de minute

Cantitate: 1 tort

Mai multe reţete pentru noaptea dintre ani, în revista Click! Poftă bună! numărul special pentru luna decembrie.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite