Unde cred americanii că este Ucraina şi ce răspuns vor de la guvernul SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la intrarea trupelor ruse în peninsula Crimeea la începutul lunii martie au fost realizate o serie de sondaje în rândul populaţiei americane, pentru a afla răspunsul la ce fel de reacţie ar trebui să aibă SUA, informează un articol al publicaţiei Washington Post.

Deşi două treimi dintre americani au declarat că urmăresc „destul de îndeaproape situaţia“, cei mai mulţi cunosc foarte puţine detalii despre evenimentele din Ucraina şi la fel de puţine despre zona în care este localizată ţara.

La sfârşitul lunii martie, Washington Post a realizat cu sondaj la nivel naţional pe un eşantion de 2.066 de oameni, pentru a afla cum ar trebuie SUA să răspundă în cazul agresiunii ruse asupra Ucrainei, însă studiul a avut şi o întrebare specială: respondenţii au fost rugaţi să localize Ucraina pe o hartă a lumii.

„Am vrut să vedem unde cred americanii că e Ucraina şi să află dacă această cunoştinţă (sau mai degrabă lipsa ei) influenţează opiniile lor vis-à-vis de politica externă. Am aflat astfel că doar unul din şase americani poate identifica corect Ucraina pe hartă, iar lipsa de cunoştiinţe este legată direct de preferinţele în politica externă: cu cât o identificau mai departe de teritoriul real, cu atât erau mai convinşi că SUA trebuie să intervină militar“, scrie Washington Post în ediţia sa online de marţi.

Ucraina: Unde este?

Respondenţii au identificat Ucraina marcând o hartă a lumii ca această, prezentată la o rezoluţie foarte mare. Experţii au creat ulterior o distanţă metrică comparând coordonatele pe care oamenii le-au stabilit cu actuala localizare a Ucrainei pe hartă.

image

Concluzia a fost evidentă: oamenii care localizează Ucraina în Europa de Est (chiar dacă nu oferă perfect coordonatele) sunt mult mai informaţi decât cei care cred că Ucraina este în Brazilia sau în Oceanul Indian.

Aproximativ 16% dintre americani au localizat corect Ucraina, marcând un punct de pe hartă aflat în graniţele actuale ale statului. Majoritatea a identificat Ucraina ca parte din Europa sau Asia, dar răspunsul cel mai comun era oricum la aproximativ 3000 de kilometri distanţă de teritoriul actual al ţării.

Cine este mai exact?

Localizarea corectă a ţinut cont de grupurile demografice. În general, americanii tineri au demonstrat mai multă acurateţe în răspunsuri decât cei mai vârstnici: 27% dintre cei aflaţi în grupa de vârstă 18-24 ani au identificat corect Ucraina, în comparaţie cu numai 14% în cazul grupei de peste 65 de ani.

Bărbaţii au fost mai exacţi decât femeile: 20% dintre ei au identificat corect ţara, faţă de 13% dintre femei. În mod interesant, oamenii proveniţi din mediile militare nu au avut mai multă acurateţe- doar 16.1% au răspuns corect- faţă de cei proveniţi din medii care nu au legătură cu domeniul armatei, unde procentul a fost tot de 16%.

Desigur, absolvenţii de facultate au răspuns corect într-o proporţie mult mai mare decât cei care aveau studii medii, 21% ştiau unde este Ucraina, comparativ cu 13%. Proporţia absolvenţilor de facultate care au identificat cu exactitate Ucraina este doar puţin mai crescută decât proporţia de americani care au declarat în august 2010 că preşedintele Obama este musulman.

De ce contează acurateţea?

„Contează cu adevărat dacă americanii ştiu să arate Ucraina pe o hartă?“, se întreabă jurnaliştii de la Washington Post. Tot ei răspund că da, informaţia sau lipsa ei poate influenţa atitudinea oamenilor faţă de ce fel de politică îşi doresc din partea guvernului lor.

În mod similar cu alte crize internaţionale, sondajul a scos la iveală că americanii sunt indecişi cu privire la politica pe care ar trebui să o aibă Casa Albă în ceea ce priveşte Ucraina: 45% dintre americani susţin boicotarea summitului G8, de exemplu, în timp ce doar 13% sunt de acord cu utilizarea forţei.

Dar este clar, spun ziariştii de peste Ocean, cu cât oamenii identifică Ucraina mult mai departe de locul actual, cu atât îşi doresc mai mult ca SUA să intervină militar, deoarece consideră că Rusia este o reală ameninţare la adresa intereselor americane. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite