Ultima dezbatere a candidaţilor republicani pentru Casa Albă s-a axat pe securitatea naţională şi combaterea Statului Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timpul ultimei dezbateri televizate, principalii candidaţi americani la nominalizarea republicanilor pentru alegerile prezidenţiale s-au contrazis pe marginea subiectelor privind securitatea naţională, precum şi asupra modalităţilor de combatere a grupării Statul Islamic.

A cincea şi ultima dezbatere din acest an a candidaţilor Republicani la învestitură s-a desfăşurat ieri în fastuoasa sala de spectacole a Hotelului Venetian din Las Vegas. S-au înfruntat mai întâi cei patru "codaşi" din  sondaje, foştii guvernatori John Huckabee şi George Pataki, fostul senator Rick Santorum, şi senatorul de Carolina de Sud, Lindsey Graham. 

Au urmat, la oră de vârf, cei nouă candidaţi cel mai bine cotaţi, în frunte cu Donald Trump, alături de care au urcat pe scenă senatorii Ted Cruz . Marco Rubio, şi Rand Paul,  guvernatorii John Kasich şi Chris Christie, fostul guvernator Jeb Bush, fosta directoare executivă a concernului Hewlett Packard, Carly Fiorina şi neurochirurgul la pensie Ben Carson. Subiectul a fost antiterorismul şi siguranţa naţională după atrocităţile de la Paris şi atacul de la San Bernardino.

Candidatul Donald Trump a fost în centrul atacurilor lansate de ceilalţi candidaţi din cauza controversatului său apel privind interdicţia accesului musulmanilor în ţară, însă a insistat asupra faptului că propunerea sa se referă la securitate, nu la religie. Fostul guvernator al statului american Florida, Jeb Bush, l-a catalogat pe domnul Trump drept un „candidat haotic”, relatează corespondenţii BBC.

„America e în război“, a anunţat Ted Cruz, senatorul de Texas. „Libertatea noastră este atacată“, a spus Jeb Bush, în timp ce Donald Trump, miliardarul american lider în sondaje, a constatat, în timpul acestei dezbateri care a durat 2 ore şi 15 minute şi a avut drept protagonişti nouă candidaţi republicani, că SUA „sunt în afara oricărui control“.

Unul după altul, candidaţii au enumerat ameninţările teroriste, islamiste, radicale şi jihadiste, pentru a formula, la fel ca după atentatele teroriste din 11 septembrie, întrebări cu privire la echilibrul care ar trebui să existe între securitatea naţională şi apărarea libertăţilor individuale şi a vieţii private, şi a promite fermitate şi hotărâre, spre deosebire de presupusa slăbiciune a preşedintelui democrat Barack Obama. 

Candidaţii şi-au îndreptat la unison criticile către Obama, obsedat, în opinia lor, de o „political correctness“ care a slăbit sistemele de apărare ale SUA, de exemplu prin acceptarea de refugiaţi sirieni. Toţi şi-au reconfirmat opoziţia pentru primirea de refugiaţi. 

Dezbaterea a luat apoi drept ţintă serviciile de informaţii, care nu au putut repera cuplul americano-pakistanez ce a ucis 14 oameni în California, precum şi pe fraţii Ţarnaev, autorii atentatelor de la maratonul din Boston, în 2013. Candidaţii au denunţat frica bolnăvicioasă a Administraţiei Obama de a „scotoci“ în reţelele de socializare.

O confruntare între primii clasaţi în sondaje — Donald Trump (33% din intenţiile de vot) şi Ted Cruz (16%) — nu a mai avut loc. În acelaşi timp, miliardarul şi-a reformulat ataşamentul pentru Partidul Republican, în condiţiile în care până mai de curând el dădea din nou de înţeles că ar putea să se prezinte ca independent în alegerile din noiembrie 2016. 

Potrivit AFP, Donald Trump nu a strălucit în această dezbatere, dar nici nu s-a făcut remarcat prin noi declaraţii răsunătoare. Acest lucru nu l-a împiedicat să-şi menţină avansul considerabil faţă de contracandidaţi. Populismul său anti-imigranţi şi anti-musulmani prinde la o parte din ce în ce mai mare din electoratul conservator, în condiţiile în care alegerile primare vor începe la 1 februarie.

Potrivit unui sondaj al Washington Post/ABC, 59% dintre alegătorii republicanilor susţin ideea lui Trump privind închiderea temporară a frontierelor SUA în faţa musulmanilor. 

Sâmbătă va urma dezbaterea democraţilor americani pentru investitura la Casa Albă, cu Hillary Clinton în frunte. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite