Tichetele de masă scot la iveală sărăcia din SUA: reprezentanţii băncilor de alimente recunosc că sunt „panicaţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

15% dintre cetăţenii celei mai mari economii mondiale depind de programul guvernamental prin care primesc tichete pentru alimente. Reprezentanţii băncilor de alimente, instituţii nonguvernamentale care funcţionează din donaţii, recunosc că sunt „panicaţi” şi că se aşteaptă la un număr-record de solicitări din partea americanilor nevoiaşi, mai ales în timpul iernii.

Perioada sărbătorilor de iarnă este cea mai bună pentru băncile de alimente, care primesc cele mai mari donaţii în decembrie. Anul acesta însă, următoarele luni vor fi şi cele mai grele: instituţiile recunosc că sunt „panicate” şi că se pregătesc deja pentru un număr-record de solicitanţi, în contextul în care unu din şapte americani depinde de ajutoarele guvernamentale oferite de stat sub formă de tichete de masă pentru a se hrăni. 

Nivelul este unul record în istoria SUA, stârnind o amplă dezbatere privind revenirea economică despre care vorbesc liderii de la Washington. „Tăierile bugetare vor împinge oameni într-un sistem de caritate deja depăşit de situaţie, aflat într-o situaţie critică”, spune Jim Weill, preşedintele Centrului pentru Cercetări Alimentare şi Acţiune. 

De la sfârşitul săptămânii trecute, 47 de milioane de americani primesc mai puţine astfel de tichete din cauza unor tăieri bugetare prin care se urmăreşte economisirea a 39 de miliarde de dolari a bugetului în următorii 10 ani. 

O familie cu patru membri care trăieşte din aceste ajutoare primea lunar tichete în valoare de 668 dolari. De-acum, suma va fi cu 36 de dolari mai mică. 

„Nu pare mult, dar atunci când te afli în situaţia mea, suma chiar contează”, spune o mamă a doi copii pe care-i hrăneşte din aceste ajutoare. 

Cei mai mulţi dintre asistaţii sociali vor încerca să suplimenteze pierderea apelând la băncile de alimente. În 2010, aceste instituţii au ajutat 37 de milioane de americani, o creştere semnificativă de nivelul de 25 de milioane înregistrat în 2006. 

„Reţeaua noastră este deja suprasolicitată şi a înregistrat o creştere uriaşă a celor nevoiaşi”, spune Maura Daly, purtătotor de cuvânt al lanţului de bănci de alimente Feeding America. 

Veteranii şi copiii, primele victime

Majoritatea dintre cei afectaţi sunt copii, bătrâni sau persoane cu dizabilităţi. Anul trecut, valoarea ajutoarelor de mâncare acordate prin acest program a ajuns la 78 de miliarde de dolari, de trei ori mai mult decât era în 2004.

170.000 de veterani de război se regăsesc în categoriile afectate de tăieri. Potrivit statisticii publicate de biroul de recensământ, 900.000 de veterani beneficiază lunar de aceste ajutoare pentru mâncare. Numărul real este însă cu siguranţă mult mai mare, având în vedere că statistica nu-i include pe veteranii de război care trăiesc pe străzi - exact aşa cum nu includ nicio persoană fără locuinţă.

Economia creşte, americanii sărăcesc

În cel de-al doilea trimestru din 2013, Produsul Intern Brut al americanilor a înregistrat o creştere de 1,7% faţă de primele trei luni ale anului, depăşind estimările analiştilor. 

CITEŞTE MAI MULT


INFOGRAFII America, tărâmul tuturor imposibilităţilor. De ce mediul din SUA devine tot mai ostil antreprenorilor

A-ţi deschide o afacere în Statele Unite ale Americii este tot mai greu, iar succesul nu mai are nimic de-a face cu munca şi cu perseverenţa. Acum, problemele sistemice aruncă orice antreprenor undeva între mila băncilor, lăcomia statului şi noroc chior. Dacă statele sărace îşi impulsionează economiile prin consolidarea instituţiilor publice, ce se întâmplă cu o economie dezvoltată atunci când instituţiile sale degenerează?


INFOGRAFII Patru ani de la colapsul care a îngenuncheat economia mondială

Astăzi, cum cobori din lift la etajul 40 al clădirii Time-Life din Centrul Rockefeller, logoul Lehman Brothers străluceşte în continuare la fel, de parcă nu ar fi distrus cândva lumea.


S&P revizuieşte în creştere ratingul SUA

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor`s a revizuit în creştere perspectiva ratingului Statelor Unite ale Americii de la „negativă” la „stabilă”, motivând calificativul mai bun prin faptul că Congresul american a reuşit să scape de amplu anticipata „prăpastie fiscală” din 2012.


Austeritate pe pilot automat. Americanii mai au două zile pentru a-şi tăia cheltuielile

Guvernanţii americani mai au două zile pentru a evita intrarea în vigoare a unor tăieri bugetare automate, despre care economiştii spun că au potenţialul de a declanşa o nouă etapă de criză.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite