SUA au executat doi bărbaţi retardaţi mintal prin injecţie letală: „Mă ustură braţul, omule!“
0Un american, care avea IQ-ul atât de scăzut încât era încadrat la retard mintal sever, a fost executat joi în statul Texas. Un alt prizonier fusese ucis tot prin injecţie letală marţi, 27 ianuarie, şi acesta fiind handicapat mintal.
Robert Ladd, care fusese condamnat la moarte pentru că ucisese o femeie cu handicap mintal, în 1996, a fost executat prin injecţie letală joi, 29 ianuarie. Acesta a decedat la 27 de minute după ce serul fusese administrat, informează „The Independent“.
În ultimele minute, Ladd, care avea un IQ de 67, şi-a cerut scuze familiei femeii pe care o ucisese, apoi le-a spus gardienilor „Să-i dăm drumul“. În timp ce serul începea să-şi facă efectul, Ladd, în vârstă de 57 de ani, le-a spus gardienilor că „Mă ustură braţul, omule“.
Marţi 27 ianuarie, un alt prizonier ce suferea de retard mintal, Warren Hill, cu un IQ de 70, a fost executat în Georgia, după ce tribunalul îi respinsese un apel. Hill, în vârstă de 54 de ani, fusese condamnat la moarte în 1990 după ce l-a ucis pe colegul său de celulă, Joseph Handspike. În 1990, Warren Hill îndeplinea o condamnare la închisoare pe viaţă pentru că-şi ucisese prietena, pe Myra Wright. Lui i se mai respinsese un apel realizat pe baza incapacităţii mintale, tribunalul spunând că viaţa de până atunci a lui Hill demonstra că poate avea singur grijă de el, şi că era „responsabil pentru faptele lui“.
Warren Hill a refuzat să facă o declaraţie finală şi decesul i-a fost confirmat la 7.55, ora locală. Avocatul lui, Brian Kamer, a condamnat decizia statului Georgia, susţinând că Hill avea vârsta mintală a unui „băieţel“. Avocatul a descris această execuţie ca fiind o „ticăloşie“.
În ciuda unei decizii a Curţii Supreme din SUA, din 2002, cum că executarea prizonierilor care suferă de retard mintal încalcă Constituţia SUA care interzice pedepsele crude şi neobişnuite, statele americane au dreptul de a determina standardele privind condamnările.
Un IQ sub 70 de puncte a fost oficial recunoscut ca handicap mintal, se arată într-un raport al organizaţiei privind drepturile omului „Human Rights Watch“ (HRW). Potrivit raportului, doar 2% din populaţia Americii îndeplineşte aceste criterii.
În acelaşi raport al HRW se arată că indivizii cu un IQ de sub 70 de puncte pot fi consideraţi ca având aceeaşi dezvoltare mintală ca un copil de 8-9 ani.
În 2003, Ladd a fost salvat de la execuţie după ce un apel de urgenţă în faţa Curţii, realizat de Sindicatul privind Libertăţile Civile Americane (ACLU), care a citat un psihiatru din Texas ce l-a declarat în 1970 pe Ladd ca suferinde de „un retard mintal evident“. Decizia a fost confirmată şi printr-o declaraţie prezentată în faţa tribunalului, dar şi alte trei interviuri cu Ladd.
Însă, tribunalele texane au susţinut, folosindu-se de personajul lui John Steinbeck „Lennie“ (din volumul „Oameni şi şoareci“) că Ladd nu îndeplineşte criteriile unei graţieri datorată dizabilităţii mintale. Fiul autorului, Thomas Steinbeck, a spus că este „foarte îngrijorat“ de folosirea perei tatălui său în acest mod. Şi activiştii pentru drepturile omului au condamnat această decizie.
Statul Texas execută mai mulţi prizonieri ca orice alt stat american. Anul acesta sunt programate încă alte 10 execuţii. Din 1982, Texas a executat 520 de indivizi, toţi condamnaţi la moarte prin injecţie letală, pentru crimă, conchide „The Independent“.