Statele Unite salută apropierea Georgiei de NATO şi Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apropierea Georgiei de Uniunea Europeană şi NATO, în contextul conflictului recent din Ucraina care a antrenat tensiuni între Vest şi Est, a fost salutată, miercuri, de către secretarul american de Stat, John Kerry, informează AFP.

În aceste zile, premierul georgian, Irakli Garibaşvili, se află într-o vizită oficială la Washington, unde a avut deja întâlniri cu preşedintele american Barack Obama precum şi cu vicepreşedintele Joe Biden. Cei doi oficiali americani l-au asigurat pe Garibaşvili că SUA susţin apropierea fostei republici sovietice de Uniunea Europeană.

„Vrem să reafirmăm susţinerea Statelor Unite faţă de participarea Georgiei la parteneriatul oriental al Uniunii Europene. Noi încurajăm semnarea anul acesta a unui acord de asociere între Georgia şi Uniunea Europeană”, a spus John Kerry.

Fără să ofere prea multe detalii, oficialul american a mai precizat în cadrul întâlnirii sale cu premierul gerogian că SUA sunt dispuse să acorde un „ajutor suplimentar” pentru a susţine viziunea euro-atlantică şi europeană a Georgiei.

John Kerry a afirmat de asemenea că Statele Unite apără suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei conform frontierelor sale recunoscute pe plan internaţional.

Şeful diplomaţiei americane a mai adăugat că SUA susţin decizia luată în 2008, în cadrul summitului NATO organizat la Bucureşti, precum şi celelalte decizii care urmează să atragă Georgia în blocul NATO.

În replică, premierul georgian şi-a exprimat recunoştinţa pentru angajamentul şi susţinerea oferite de SUA atât în problema suveranităţii naţionale a Georgiei, precum şi asupra dorinţelor ţării sale de a adera la NATO şi Uniunea Europeană.

Anterior întâlnirii cu secretarul american de stat, premierul Georgiei, Irakli Garibaşvili, a avut o întrevedere şi cu vicepreşedintelui american, Joe Biden, în care s-a afirmat că sprijinul actual al SUA pentru Georgia sau Republica Moldova nu reprezintă un joc cu sumă zero cu Rusia.

„Sprijinul acordat de SUA pentru Georgia, Moldova şi Ucraina nu este parte dintr-un oarecare joc cu sumă zero cu Rusia. Angajamentul americanilor are ca scop, mai degrabă, sprijinirea persoanelor din aceste ţări în îndeplinirea aspiraţiilor lor şi propriilor alegeri cu privire la viitorul economic şi politic al ţărilor lor. Acum ţările au ales un drum european, dar SUA nu crede că decizia acestor ţări de a urma o cale europeană ar trebui să le împiedice să aibă relaţii productive cu Moscova, un aspect care a fost menţionat omologilor ruşi de diferite nivele în ierarhia decizională”, se arată într-un comunicat al Washingtonului.


Citeşte şi:

Washington: Sprijinul SUA pentru Georgia, Moldova şi Ucraina nu este un joc cu Rusia

Afirmaţia a fost făcută de mai mulţi reprezentanţi ai autorităţilor de rang înalt din SUA după întrevederea vicepreşedintelui american, Joe Biden, cu premierul Georgiei, Irakli Garibashvili.

Precedentul Osetia de Sud. Urmează Crimeea? Şi ce altceva?

Un rapel necesar: conflictul ruso-georgian din 2008. A fost declanşat după declaraţia unilaterală de independenţă a acestei provincii georgiene cu o majoritate de locuitori de origine rusă. Rezultatul a fost o victorie fulgerătoare a armatei ruse care se află şi azi în zonă, Osetia de Sud fiind separată complet, de facto, de Georgia, cu puţine şanse de restabilirea a suveranităţii georgiene asupra teritoriului respectiv.

UE a pregătit o ofertă pentru Republica Moldova şi pentru Georgia. Ce conţin documentele redactate de Suedia şi Polonia

În două rapoarte interne ale Uniunii Europene obţinute de EU Observer, care vor fi discutate de miniştrii europeni de Externe, astăzi, la Bruxelles, se menţionează că UE ia în considerare angajarea unor lobbyişti pentru a contracara dezinformarea rusească. Totodată, în contextul crizei ucrainene, UE vrea să sporească ajutorul financiar acordat Republicii Moldova şi Georgiei.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite