Schimbări în ierarhia energetică mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SUA vor întrece Arabia Saudită în ceea ce priveşte cantitatea de petrol extrasă
SUA vor întrece Arabia Saudită în ceea ce priveşte cantitatea de petrol extrasă

Raportul Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), dat publicităţii la sfârşitul anului trecut, schiţează o perspectivă optimistă atât în ce priveşte noile surse de energie cât şi folosirea lor. Datele indică şi o schimbare în ierarhia energetică a lumii.

Astfel, până în 2017, Statele Unite vor depăşi Arabia Saudită şi vor ocupa locul întâi în exploatarea petrolului . În 2015 vor putea deveni chiar cele mai mari producătoare de gaz, concurente serioase  ale Gazprom în  Europa.

SUA îşi vor obţine independenţa energetică

Potrivt scenariului prezentat de AIE, până în 2020, Statele Unite vor fi exportatoare nete de gaz metan, iar în 2035 vor obţine independenţa energetică., una din sursele importante fiind gazele de şist.. În continuare energia fosilă va fi prioritară în lume, cererea  de  petrol  în 2020 crescând cu şapte milioane de barili pe zi,  iar în 2035  necesităţile depăşind 99 milioane de barili pe zi. Pe piaţa de gaze, până în 2035 cererea mondială va creşte cu 50 la surtă, ajungând la cinczeci de miliarde de metri cubi.

Energia „verde“, încă scumpă

În ceea ce priveşte energia regenerabilă, potrivit raportului unei comisii ONU (IPCC), patru cincimi din necesarul de energie al omenirii s-ar putea acoperi prin folosirea combustibilului verde, dar tehnologia de producţie a acesteia este deocamdată mult mai scumpă decât cea a energiei fosile. Specialiştii de la IPCC apreciază că cel mai mare potenţial de creştere ar avea energia eoliană. Dezvoltarea utilizării  energiei regenerabile reprezintă la ora actuală doar 1,6 la sută din ansamblul producţiei de energie, avântul cel mai mare înregistrând energia solară.

Energia, factor de securitate în lume

Uniunea Europeană se află pe locul întâi în domeniul energiei verzi, cu 41,5 la sută, urmată de SUA şi Canada, iar în privinţa folosirii energiei solare, pe locul întâi se situează Germania. Deşi după Cernobâl şi Fukushima, energia atomică a fost pusă sub semnul întrebării, ea a rămas prezentă  pe piaţa energetică. Potrivit specialiştilor,   energia este un factor determinant al politicii de securitate a lumii. Printre cei cinci factori de securitate în lume, pe locul întâi se află economia şi în cadrul ei - energia.

Rusia rămâne fără „muniţie“

Specialiştii remarcă de asemenea dezvoltarea explozivă a tehnologiei în China , însoţită de creşterea necesităţii ei de energie. În lumea bipolară care se formează, cele două poluri vor fi SUA şi China. În condiţiile dezvoltării explozive a producţiei americane de energie, raportul pune sub semnul întrebării rolul Rusiei, rămasă în urmă din punct de vedere tehnologic, precum şi capacitatea ei de a păstra piaţa est-europeană,  ucraineană şi din partea de răsărit a UE.

Independenţa energetică a SUA va avea o importanţă strategică de excepţie deoarece va schimba raporturile Washingtonului cu Orientul  Mijlociu, America de sud şi Asia, au apreciat experţii.
 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite