Reprezentanţii Congresului SUA vor reformarea serviciilor de informaţii: Vrem să punem capăt supravegherii NSA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul NSA, generalul Keith Alexander
Directorul NSA, generalul Keith Alexander

Congresul american a lansat o o reformă legislativă în domeniul supravegherii virtuale, ca urmare a scandalului mondial provocat de scurgerile de informaţii cauzate de dezvăluirile lui Edward Snowden, anunţă agenţiile internaţionale.

Directorul pentru informaţii naţionale, James Clapper, şi directorul Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), generalul Keith Alexander, au fost convocaţi în premieră la o audiere publică a comisiei pentru Informaţii a Senatului. Celor doi oficiali li se vor adresa întrebări legate de  propunerile concrete de reformă în aparatul de supraveghere american.

Punctul principal pe ordinea de zi este programul de colectare sistematică a datelor tuturor apelurilor telefonice din Statele Unite, dezvăluit în iunie de fostul informatician al NSA Edward Snowden, conform AFP.

Senatorii critică interpretarea făcută de FBI şi NSA a articolului 215 a controversatei legi „Patriot Act“, votată imediat după atentatele de la 11 septembrie 2001. Potrivit acestora, interceptarea convorbirilor telefonice ale tuturor americanilor încalcă cel de-al patrulea amendament al Constituţiei.

„Americanii care nu au legătură cu terorismul sau spionajul nu ar trebui să se teamă că NSA le colectează toate informaţiile personale“, susţine senatorul Mark Udall conform agenţiei France Presse

Numerele, orele şi durata tuturor apelurilor efectuate prin intermediul operatorilor americani (nu şi conţinutul conversaţiilor) sunt stocate într-o bază de date a NSA din 2006, la care, potrivit generalului Alexander, doar 22 de persoane au acces.

Directorul NSA a afirmat că au fost dejucate, pe plan mondial, 54 de atentate graţie acestui program şi a altuia care interceptează conţinutul comunicaţiilor pe internet ale străinilor în afara SUA, prin servicii precum Facebook sau Skype.

Aleşii poporului american au contestat aceste cifre. „Nu ne-a fost dovedit niciodată că această colectare în masă de date a furnizat informaţii valoroase care au condus, singure, la dejucarea atentatelor“, a afirmat miercuri senatorul democrat Mark Udall, co-autorul unei propuneri de lege pentru interzicerea colectării de date telefonice şi electronice.

Preşedintele american Barack Obama s-a declarat de la început favorabil dezbaterii. La cererea sa, au fost declasificate documente ultrasecrete legate de activitatea serviciilor de informaţii americane. 

„Este un început bun, însă, de fapt, ei n-au publicat decât ceea ce au fost obligaţi să publice sub presiunea justiţiei, a Congresului şi a opiniei publice“, a declarat pentru AFP Michelle Richardson, de la asociaţia pentru apărarea libertăţilor ACLU, care a depus plângere împotriva administraţiei Obama.

Potrivit acesteia, de exemplu, n-a fost declasificat niciun document important care să descrie programele de spionaj pe internet (între care şi Prism).

Unii senatori americani doresc crearea postului de „avocat constituţional“, independent, al cărui rol ar fi să se opună guvernului federal în faţa judecătorilor.

Susţinătorii reformei consideră că au toate şansele de reuşită: în iulie, 205 democraţi şi republicani din Camera Reprezentanţilor (din 435) aproape au reuşit să treacă o măsură care ar fi pus capăt programului de colectare a datelor telefonice, un avertisment luat foarte în serios de Casa Albă. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite