Procurorul general al SUA a demisionat din cauza lui Trump INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jeff Sessions a demisionat la solicitarea lui Donald Trump Foto: EPA/EFE
Jeff Sessions a demisionat la solicitarea lui Donald Trump Foto: EPA/EFE

Procurorul general al Statelor Unite, Jeff Sessions, a demisionat miercuri, la cererea preşedintelui Donald Trump, o mişcare ce a atras mânia opoziţiei democrate, care îşi face griji în acest context cu privire la soarta anchetei privind amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016.

Înlăturarea lui Sessions din postul de procuror general, funcţie care implică prerogative de ministru al justiţiei, a fost prima decizie luată de şeful Casei Albe după alegerile legislative parţiale, care au întărit majoritatea republicană în Senat, dar care au adus o majoritate democrată în Camera Reprezentanţilor, relevă AFP şi dpa.

Funcţia de procuror general va fi exercitată temporar de directorul de cabinet al lui Donald Trump - Matthew Whitaker.

Probleme vechi

Deşi Jeff Sessions şi-a început mandatul într-un ton optimist, relaţia dintre el şi liderul Casei Albe a început să se deterioreze de când s-a recuzat, în martie 2017, în tentaculara anchetă condusă acum de procurorul special Robert Mueller, care încearcă să stabilească dacă a existat o înţelegere secretă între echipa de campanie a candidatului Trump şi Moscova în timpul prezidenţialelor din 2016. 

De mai bine de un an, Donald Trump i-a reproşat lui Jeff Sessions că este un ministru „foarte slab“, incapabil să-l protejeze de o „nedreaptă vânătoare de vrăjitoare“, notează France-Presse.

Practic, prin faptul că s-a recuzat, Sessions i-a delegat controlul asupra procurorului Mueller adjunctului său, Rod Rosenstein, care l-a lăsat pe fostul director al FBI să acţioneze după bunul său plac.  

Acum, însă, marja de manevră a procurorului Mueller s-ar putea reduce, după cum apreciază presa americană, în contextul în care supervizarea anchetei în dosarul rus îi va reveni lui Matthew Whitaker, fost procuror federal.

În vârstă de 49 de ani, acesta a promis să se ghideze în noua sa funcţie după „cele mai înalte reguli în materie de etică“. Însă tot el este cel care, în august 2017, a publicat un material în presă în care îi reproşa procurorului special că se interesează de situaţia financiară a lui Trump şi făcea apel la Rod Rosenstein să „ceară ca sfera anchetei să fie limitată“.

Reacţii dure

În aceste condiţii, democraţii au reacţionat imediat la desemnarea lui Whitaker în postul de procuror general. „Ca urmare a comentariilor sale“, ar trebui „să se recuze“ în ancheta rusă, a declarat liderul grupului democraţilor din Senat, Chuck Schumer. 

Iar colegul său Jerrold Nadler, care ar urma să fie numit în fruntea comisiei judiciare din Camera Reprezentanţilor, a denunţat o „ingerinţă“ a preşedintelui Trump în ancheta rusă. Ba mai mult. El a avertizat că democraţii ar putea lansa o anchetă parlamentară privind acest subiect în ianuarie, când noii aleşi îşi vor prelua mandatul, iar republicanii nu vor mai avea majoritatea în Cameră. 

În contextul în care aceasta le va reveni democraţilor, ei vor putea şi să convoace martori sau chiar să solicite anumite documente, dacă Robert Mueller ar fi împiedicat să facă acest lucru. 

Până şi în rândurile republicanilor au existat voci care s-au ridicat pentru a apăra ancheta procurorului special. Astfel, fostul candidat la prezidenţialele din 2012 Mitt Romney a declarat că „este necesar ca munca importantă a Departamentului de Justiţie să continue şi ca investigaţia lui Mueller să ajungă la concluziile sale fără impedimente“. 

„Este necesar ca administraţia să nu împiedice investigaţia lui Mueller. Trebuie să i se permită să-şi facă treaba fără amestec“, a afirmat şi senatoarea republicană Susan Collins.

În acest timp, Donald Trump continuă să afirme că ancheta în dosarul rus „nu este bună pentru ţară“ şi trebuie să fie încheiată, insistând, totodată, că nu a existat nicio înţelegere între echipa sa şi Kremlin.

INFOGRAFIE Demisionari Trump
SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite