Prima criză la Casa Albă: consilierul pe probleme de Securitate Naţională a demisionat. Ce urmează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michael Flynn FOTO Guliver /Getty Images
Michael Flynn FOTO Guliver /Getty Images

La trei săptămâni de la instalarea noii administraţii, consilierul pe probeleme de Securitate Naţională, Michael Flynn, unul dintre oamenii de bază ai preşedintelui Trump, a căzut victimă relaţiilor sale ambigue cu Rusia. Iar lucrurile nu se vor opri aici.

Nu a trecut mult timp până şi primul fulger a căzut asupra Casei Albe după ce preşedintele Donald Trump s-a mutat aici. Luni seara seara, generalul Michael Flynn,  58 de ani, a fost nevoit să demisioneze din funcţia de consilier-cheie pentru securitate naţională.

 El a fost înlocuit temporar cu un alt general, Keith Kellogg, 72 de ani, până în prezent, „şeful de stat major“ al Consiliului Naţional de Securitate. Michael Flyn a demisionat după dezvăluirile potrivit cărora el a discutat despre sancţiunile americane împotriva Rusiei cu ambasadorul rus în SUA înainte ca Trump să-şi preia mandatul şi că l-a indus în eroare pe vicepreşedintele Mike Pence în legătură cu conversaţiile. 

În orele dinaintea demisiei lui Flynn, presa a relatat că Ministerul Justiţiei din Statele Unite a avertizat Casa Albă că Flynn ar putea fi vulnerabil la şantaj din cauza discuţiilor cu oficialii ruşi.

Sally Yates, pe atunci procuror-general interimar, a spus administraţiei Trump luna trecută că Flynn s-ar putea să-şi fi minţit şefii în legătură cu cele discutate cu ambasadorul rus. Astfel, a spus Yates, Flynn s-a pus într-o poziţie compromiţătoare, care-l expune posibilităţii de a fi şantajat. Yates a fost concediată ulterior pentru că s-a opus ordinului anti-imigraţie al preşedintelui Trump.

General-locotenentul în retragere Flynn a fost unul din primii suporteri ai lui Trump, aplaudând dorinţa lui declarată de a scutura establishment-ul de la Washington. El a stârnit nedumeriri în cercurile diplomatice din capitală cu încercările de a-l convinge pe Trump să îmbunătăţească relaţiilor americano-ruse.

Potrivit juriştilor, discuţiile lui Flynn cu ambasadorul rus înainte de a deveni oficial consilier ar putea fi o încălcare a legislaţiei care interzice cetăţenilor particulari să se implice în politica externă – „actul Logan”. „Încă n-a scăpat”, a spus agenţiei Reuters un oficial american care cunoaşte transcrierea discuţiilor Flynn-Kisliak, adăugând că Flynn „într-adevăr a vorbit despre sancţiuni”.

Fără să promită explicit ridicarea lor, el a indicat totuşi că sancţiunile impuse Rusiei de preşedintele Barack Obama, din cauza acţiunilor ei în Ucraina „nu vor fi neapărat preluate de o administraţie care caută îmbunătăţirea relaţiilor dintre Statele Unite şi Rusia”.

Flynn a devenit al doilea oficial de top al lui Trump care demisionează pentru acuzaţii de legături cu Kremlinul. În luna august, managerul de campanile al lui trump, Paul Manafort a demisionat pe fondul întrebărilor despre legăturile lui cu oligarhi ucraineni pro-ruseşti. 

Flynn este de asemenea investigat de armată, în legătură suspiciunea că ar fi primit bani de la guvernul rus în timpul unei călătorii pe care Flynn a făcut-o la Moscova, în 2015. Orice plată ar putea încălca clauza de Indemnizatie din Constituţie, care interzice foştilor ofiţeri  să accepte bani de la un guvern străin, fără a primi acordul  Congresului.

În luna august, Flynn a declarat pentru Washington Post că a fost plătit de RT –postul de televiziune de propagandă finanţat de Kremlin – ca să participle la un eveniment, la care a luat parte şi preşedintele rus, Vladimir Putin, lângă care a stat.

Flynn nu e la prima abatere

Associated Press notează că Flynn este a doua oară în conflict cu oficiali ai Casei Albe. Cariera lui militară s-a încheiat când Barack Obama l-a concediat din postul de şef al Serviciului de informaţii militare. Flynn a spus apoi că motivul ar fi fost poziţia sa faţă de extremismul islamic, mai dură decât a Casei Albe. Dar un fost oficial de rang înalt a spus că Flynn a fost concediat pentru nesupunere, după ce a ignorat instrucţiunile superiorilor săi.

Donald Trump trebuie să-i caute acum un înlocuitor lui Flyn, iar favorit pare  David Petraeus, fost director CIA, general de patru stele, în retragere, care şi-a dat demisia în 2012 de la conducerea agenţiei de informaţii, după ce s-a aflat că a transmis informaţii clasificate biografei sale, care îi era amantă. Generalul Petraeus a fost condamnat la începutul anului trecut la doi ani de închisoare cu suspendare şi obligat să plătească o amendă de 100.000 de dolari.

 Şi numele vice-amiralului în retragere Robert Harward, membru al trupelor speciale ale Marinei SEAL, fost comandant adjunct al Comandamentului Central al Statelor Unite, când acesta se afla sub comanda generalului James Mattis, în prezent secretar al Apărării, este vehiculat pentru aces post important. Harward  a servit ca membru al Consiliului pentru Securitate Naţională în timpul administraţiei lui George W. Bush. De asemenea, militarul a condus Centrul Naţional pentru Contra-Terorism.

Flynn a fost unul dintre oamenii cei mai apropiaţi şi mai loiali lui Trump în timpul anului electoral 2016, iar demisia sa la câteva ore după ce părea să beneficieze încă de susţinerea puternică a preşedintelui, sugerează că ceva grav s-a întâmplat, că presa americană mai deţine informaţii compromiţătoare care urmau să apară în curând.

Analiştii susţin că asistăm la revanşa pe linie informaţională a „aripii Washington“ care a scos din dispozitiv una din piesele grele ale administraţiei Trump, prin pregătirea acuzaţiei de „trădare şi colaborare cu o putere rivală cu care Statele Unite avea un litigiu deschis”, faptă incriminată explicit de legislaţia americană.

Specialiştii spun că o demisie la un astfel de nivel de responsabilitate, la trei săptămâni după instalarea  noii administraţii, este ieşită din comun. Această criză confirmă imaginea tulburare şi improvizaţia proiectată de Casa Albă.

Contacte repetate ale echipei de campanie a lui Trump cu responsabili ai serviciilor de informaţii ruse

Echipa de campanie a lui Donald Trump a avut contacte repetate cu înalţi responsabili ai serviciilor de informaţii ruse înainte de alegerea sa la Casa Albă, potrivit ediţiei de marţi a cotidianului american New York Times (NYT), citat de France Presse şi Reuters.

Citând "patru înalţi responsabili americani", aflaţi încă în post sau nu, după caz, ediţia electronică a NYT afirmă că discuţii telefonice înregistrate şi registre de conversaţii telefonice arată contacte repetate cu serviciile de informaţi ruseşti.

"Anchetatori şi servicii de informaţii americane au interceptat aceste comunicaţii aproape în acelaşi timp în care descopereau probe ale tentativelor ruseşti de a perturba alegerile prezidenţiale americane prin piratarea serverelor Comitetului naţional al Partidului Democrat", precizează New York Times.

Natura acestor presupuse apeluri nu a fost dezvăluită.

Singurul membru al echipei de campanie a viitorului preşedinte Trump menţionat de NYT este Paul Manafort, fost preşedinte al campaniei miliardarului republican şi ex-consultant politic în Rusia şi în Ucraina.

"Este absurd", a reacţionat acesta, potrivit cotidianului newyorkez: "Eu nu am vorbit niciodată în cunoştinţă de cauză cu membri ai serviciilor de informaţii ruseşti şi nu am fost implicat niciodată în ceva cu guvernul rus sau cu administraţia lui Putin, ori în vreun dosar care să fie în prezent obiect al unei anchete".

"Nu este ca şi cum aceşti oameni ar purta insigne care afirmă: 'Eu sunt un agent al serviciilor secrete ruse'", a ironizat el ziarul.

Potrivit NYT, serviciile de informaţii americane anchetează cu scopul de a stabili "dacă echipa de campanie a lui Trump era în înţelegere cu ruşii în cadrul acestui pirataj sau al altor tentative de a influenţa cursul alegerilor".

Înalţi responsabili intervievaţi de NYT nu au constatat până acum elemente care să sugereze o astfel de cooperare. Cu toate acestea, interceptările au alarmat serviciile de informaţii şi organele juridice din cauza numărului ridicat de contacte care surveneau în timp ce Trump vorbea cu entuziasm despre preşedintele Vladimir Putin. Conţinutul acestora diferea de cel al convorbirilor lui Michael Flynn, fostul consilier pentru securitate naţională a lui Trump, interceptate anul trecut, cu ambasadorul rus în SUA, Serghei Kisliak, afirmă NYT. 

Moscova, nervoasă

Demisia consilierului pentru securitate naţională al SUA, Michael Flynn, nu a lăsat rece Moscova. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat că demisia lui Flyn „este o chestiune internă şi nu are nicio legătură cu Rusia“.

 Konstantin Kosaciov, preşedintele Comisiei de politică externă a camerei superioare a legislativului rusesc, Consiliul Federaţiei, a spus într-o postare pe Facebook că a da afară un consilier pe probleme de securitate naţională din cauza contactelor sale cu Rusia „este nu doar paranoia, ci ceva şi mai rău”. 

„Fie Trump nu şi-a câştigat independenţa necesară şi încă mai este pus la colţ, fie rusofobia a infectat deja noua administraţie de sus până jos”, a declarat Kosaciov, citat de de agenţia RIA. 

Omologul lui Kosaciov din Duma de Stat, deputatul Leonid Sluţki, a spus şi el că demisia lui Flynn este „un semnal negativ” pentru relaţiile americano-ruse. Aleksei Puşkov, cel care a deţinut aceeaşi funcţie înaintea lui Sluţki, a scris pe Twitter că „nu Flynn a fost cel luat în cătare, ci relaţiile cu Rusia”.

Altă gafă a preşedintelui Trump

Şi gafele preşedintelui şi ale echipei sale par să nu se mai oprească. Şeful Casei Albe , Donald Trump, a coordonat, în weekend, răspunsul la lansarea unei rachete balistice a Coreii de Nord i, în public, în timpul unei cine la complexul pe care îl deţine, în Florida, la Mar-a-Lago, avându-l ca invitat, printre alţii, pe premierul japonez Shinzo Abe, scrie presa americană.

Scena în care Trump şi echipa sa lucrau asiduu la computere, preşedintele având non-stop telefonul la ureche, s-a petrecut în văzul lumii. Mai mult, una dintre persoanele prezente chiar a postat pe Facebook câteva fotografii din acele momente.

"Doamne!!! E fascinant să vezi activitatea asiduă de la cină, când au sosit veştile că nord-coreenii au lansat o rachetă balistică în direcţia Japoniei", a scris pe Facebook unul dintre clienţii hotelului, Richard DeAgazio.

Imediat au venit şi criticile din partea democraţilor, care au numit comportamentul lui Trump „iresponsabil“. Potrivit acestora, preşedintele ar fi trebuit să plece pentru discuţii într-o altă încăpere.

Mai mulţi senatori democraţi i-au cerut lui Trump să facă publică lista celor care se aflau la cină.

"Aşa se face politica externă în America; nu e vorba despre un episod din Saturday Night Live", susţin senatorii. Ei au cerut "colegilor republicani" să ia în serios un astfel de comportament "neprofesional" al Administraţiei Trump, „înainte să existe consecinţe pe care cu toţii să le regretăm".

Şi câţiva senatori republicani s-au aratat nedumeriţi de acţiunile presedintelui. Senatorul de Florida, Marco Rubio,a declarat că „de obicei hotelul nu e un loc unde să faci aşa ceva". Senatorul John McCain, din Arizona, acesta a recunoscut că nu-şi poate găsi cuvintele pentru a cataloga acţiunile preşedintelui.

Un fost director CIA, Michael J. Morell, a admis şi el că „orice preşedinte cu care am lucrat ar fi mers într-o cameră separată să poarte aceste discuţii potenţial clasificate".

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite