Peste 20% din cetăţenii americani preferă ca în conversaţiile cu membrii familiei să folosească altă limbă, nu engleza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O analiză realizată de organizaţia Pew Charitable Trusts arată că un număr semnificativ de cetăţeni americani preferă ca pentru comunicare cu familia şi prietenii, aşadar în mediul informal, să vorbească altă limbă decât engleza.

În Statele Unite, 21% din cetăţenii acestei ţări preferă să vorbească în sânul familiei lor o altă limbă decât engleza. Acest procent este creştere faţă de ultima dată când a fost efectuat un asemenea recensământ, în 2000, când doar 18% declaraseră că preferă să discute într-o altă limbă decât engleză, potrivit Pew Charitable Trusts, organizaţie care a analizata datele „U.S Census” şi „American Community Survey”.

Printre lucrurile remarcate de autorii analizei a fost şi acela că limbi europene precum italiana şi poloneza au suferit un declin accentuat, cu toate că au fost considerate „limbile cele mai vorbite imigranţii din SUA în secolul al XX-lea”. Cu toate acestea, în Top10 al limbilor străine vorbite pe teritoriul american, şi-au făcut apariţia creola franceză şi araba.

Cea mai vorbită limbă după engleză este spaniola (folosită în sânul familiei sau în cadru informal). Astfel, în SUA sunt circa 38 de milioane de vorbitori de spaniolă, fiind secondată de chineză, cu aproximativ trei milioane de vorbitori.   

„Chiar dacă americanii vorbesc limbi străine în casele lor, există un risc scăzut ca engleză să fie oarecum îndepărtată”, afirma Tim Henderson de la. Acesta susţine că istoria a arătat că în cele din urmă limba dominantă reuşeşte să se impună şi să integreze pe cele ale unei anumite minorităţi şi să ducă la ceea ce unii au numit „cimitirul limbilor”.

image

„Majoritatea copiilor şi nepoţilor imigranţilor care au vorbit idiş, germană sau italiană au renunţat în a mai vorbi aceste limbi în discursul cotidian”, a adăugat Henderson.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite