Paul Manafort, agent de influenţă al Moscovei ?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paul Manafort , fostul şef al campaniei electorale a actualului preşedinte al Statelor Unite, a lucrat mai mult de un deceniu pentru Ucraina  ca agent de influenţă al Moscovei, scrie „Washington Post“.

Paul Manafort  este suspectat de „spălare de bani, evaziune fiscală şi mărturie mincinoasă privitor la clientela sa”. Adică de practici pe care „Manafort şi le-a perfecţionat în timp ce se afla în Ucraina” unde a lucrat mai mult de un deceniu ca agent de influenţă al Moscovei,notează „Washinton Post“. 

„De multă vreme, o parte a clasei politice şi de afaceri americane rezona, idelogic şi politic, cu omologii săi post-sovietici”, remarcă Washington Post. „Folosirea companiilor de faţadă şi a conturilor din bănci cipriote, cheltuielile exorbitante pe îmbrăcăminte şi imobile, manipularea absolut deşănţată a diferendelor etnice sau rasiale în vederea câştigării alegerilor – toate aceste practici au ajuns acum o trăsătură comună  a mafioţilor de pe cele două continente”, mai scrie cotidianul american. 

Fostul director de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort, avea trei paşapoarte americane cu numere diferite, potrivit documentelor instanţei. 

Trei paşapoarte diferite

„În mai puţin de  10 ani, Manafort a depus 10 cereri pentru un paşaport american. În prezent, el posedă  trei, cu numere diferite “, se arată în actul de acuzare.  Conform datelor din anchetă, în luna martie, Paul Manafort a înregistrat sub un nume fals, un telefon şi o adresă de e-mail.

„Cu acest telefon, Manafort a plecat în Mexic în iunie,  în China pe 23 mai şi în Ecuador pe 9 mai“, mai arată documentele.

„New York Times“ scrie că Trump „trebuie să fi ştiut sigur ce obţinea prin angajarea lui Manafort” care „avea o lungă istorie de îmbogăţire din munca pentru unii din cei mai lipsiţi de scrupule conducători şi dictatori ai lumii, inclusiv Ferdinand Marcos din Filipine, Jonas Savimbi din Angola şi Mobutu Sese Seko din Republica Democratică Congo”.

În primăvară, hackerii au piratat corespondenţa dintre fiicele lui Manafort, Andrea şi Jessica.  Într-unul dintre mesaje, Andrea Manafort îi scrie surorii sale următoarea frază: ”Nu te amăgi. Banii pe care îi avem sunt pătaţi de sânge”.

Investigatorii SUA au interceptat convorbirile lui Paul Manafort, fostul şef de campanie al lui Donald Trump, în temeiul unei hotărâri judecătoreşti secrete, înainte şi după alegerile prezidenţiale, conform unor surse, citate de CNN.

Interceptarea Guvernului american a continuat până la începutul lui 2017. O parte din datele adunate de serviciile secrete includ informaţii ce au trezit suspiciuni în rândul investigatorilor în privinţa faptului că Manafort ar fi încurajat ajutorul ruşilor în cadrul campaniei, potrivit unor surse familiare cu investigaţia. Două dintre cele trei surse ale postului CNN au avertizat însă în privinţa faptului că probele nu ar fi fost concluzive.

Cât despre George Papadopoulos, fost consilier pe probleme de politică externă în echipa de campanie a lui Donald Trump, inculpate şi el, documentele judiciare prezentate în investigaţia procurorului special Robert Mueller arată că acesta a fost anunţat în aprilie 2016 că Rusia avea informaţii compromiţătoare despre candidatul democrat, Hillary Clinton, sub formă de emailuri. 

De asemenea, se precizează că George Papadopoulos ar fi discutat cu un individ care are legături cu oficiali de la Ministerul rus de Externe.

Potrivit unor surse citate de agenţiei Associated Press, George Papadopoulos a avut contacte cu Joseph Mifsud şi Ivan Timofeev.

Joseph Mifsud este profesor şi director onorific la Academia Londoneză pentru Diplomaţie. Ivan Timofeev este director în cadrul Consiliului rus pentru Afaceri Internaţionale, cu sediul în Moscova.

Profesorul Joseph Mifsud a confirmat pentru cotidianul The Telegraph că el a fost unul dintre interlocutorii prezentaţi în documentele judiciare din SUA.

George Papadopolous a pledat vinovat pentru mărturie mincinoasă în ancheta privind ingerinţele Rusiei în scrutinul prezidenţial din SUA.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite