Masacrul de la centrul naval, revanşa unui rezervist penal. Atacatorul auzea voci, suferea de paranoia şi avea tulburări de somn

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unui rănit i se acordă primul
ajutor în plină stradă FOTO Twitter
Unui rănit i se acordă primul ajutor în plină stradă FOTO Twitter

La câteva luni de la atentatul terorist din Boston, America îmbracă din nou haine de doliu. Un fost ofiţer al Marinei americane, care a avut probleme cu legea, a omorât 12 persoane angajate într-o bază navală din Washington.

Un bărbat de culoare, având asupra lui trei tipuri diferite de arme, a deschis focul luni dimineaţă asupra colegilor săi de muncă din sediul central al Forţelor Navale americane din Washington, complex aflat la doar câţiva kilometri de Casa Albă şi Capitoliu. În urma atacului, 13 persoane, printre care şi agresorul, au murit şi alte opt au fost rănite.

Aaron Alexis, aşa cum a fost identificat ulterior atacatorul, a început să tragă pe un coridor al bazei militare Navy Yard în jurul orei 8.20 (ora 15.20, ora României). Potrivit autorităţilor, atacatorul a intrat în complex la volanul unei maşini închiriate, folosindu-se de cardul său de acces, şi, după ce a împuşcat doi ofiţeri, a intrat într-o clădire.

De la un balcon aflat deasupra unui atrium, Alexis a început să tragă în angajaţii care luau micul dejun. „Am auzit trei focuri de armă, unul după altul. Trei secunde mai târziu, alte patru focuri de armă, iar toţi oamenii din cafenea au intrat în panică, încercând să-şi dea seama pe unde să fugă“, a declarat Patricia Ward, o angajată a bazei militare. „A apărut de după colţ, a îndreptat arma spre noi şi a tras de cel puţin două-trei ori”, a declarat un alt martor.

Trei secunde mai târziu, alte patru focuri de armă, iar toţi oamenii din cafenea au intrat în panică, încercând să-şi dea seama pe unde să fugă

Imediat, alarma de incendiu a început să sune, iar clădirile din complexul în care muncesc 3.000 de oameni au fost evacuate. Nivelul de alertă s-a extins şi la aeroportul „Ronald Reagan“, unde niciunui avion nu i s-a permis să aterizeze sau să decoleze. Mai mult, ca o măsură de protecţie, şase şcoli aflate în apropiere au fost închise, iar şedinţele din Congresul american au fost contramandate.

Echipe SWAT, agenţi ai Biroului Federal de Investigaţii (FBI) şi ai poliţiei au descins la baza navală din Washington ca să-l caute şi să-l imobilizeze pe atacator. Până în acel moment, bărbatul reuşise să curme vieţile a 12 persoane. După un schimb de focuri puternic, Alexis a fost doborât la pământ de doi ofiţeri de poliţie.

Recidivist şi bolnav mintal

Prietenii îl descriu pe Alexis drept un tip retras, care se simţea discriminat pe motive rasiale şi care a avut probleme cu legea. În 2004, în timpul unui acces de furie, bărbatul a scos arma şi a tras mai multe focuri în roţile maşinii unui constructor. Apoi, şase mai târziu, Alexis a fost din nou reţinut de poliţie, fiindcă trăsese mai multe focuri de armă în tavanul locuinţei sale, dar şi în cel al apartamentului alăturat. În urma incidentului, Alexis, rezervist al Marinei americane în perioada 2007-2011, a fost expulzat din armată. Adept al budismului şi originar din Texas, Alexis petrecea şi 16 ore jucându-se jocuri video violente, spun prietenii. Ulterior, el s-a angajat ca informatician pentru o firmă subcontractoare a Marinei americane.

Este greu de crezut că cineva cu un asemenea trecut poate primi acces şi acreditări ca să intre în bază

Potrivit unor oficiali ai poliţiei americane citaţi de Associated Press, bărbatul de culoare auzea voci, suferea de paranoia şi avea tulburări de somn, iar din luna august, era tratat la Administraţia Veteranilor.

În ciuda problemelor cu legea şi a stării sale psihice, Alexis avea card de acces pentru mai toate zonele din baza navală. „Este greu de crezut că cineva cu un asemenea trecut poate primi acces şi acreditări ca să intre în bază“, a declarat primarul Washingtonului, Vincent Gray, pentru CNN.

Patru zile de doliu

Până la terminarea anchetei, autorităţile au decis să coboare în bernă drapelele americane timp de patru zile. E un semn de respect pentru victimele atacului de la Washington, a anunţat Casa Albă. În semn de respect pentru victimele actelor de violenţă comise la Washington, ordon ca drapelul american să fie coborât în bernă la Casa Albă şi toate clădirile şi terenurile publice”, a precizat preşedintele Barack Obama în cursul serii de luni.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite