NSA a supravegheat 122 de şefi de stat şi de guvern. Agenţia a strâns peste 300 de rapoarte despre Angela Merkel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) a strâns peste 300 de rapoarte despre Angela Merkel, cancelarul german fiind unul din cei 122 de şefi de stat şi de guvern supravegheaţi de NSA, afirmă sâmbătă revista Der Spiegel, citând informaţii transmise de fostul consultant american Edward Snowden, relatează AFP.

Cancelarul figurează printre cei 122 de şefi de stat şi de guvern despre care NSA a strâns informaţii în mai 2009, potrivit site-ului Der Spiegel.

Agenţia americană „a realizat peste 300 de rapoarte despre Angela Merkel”, potrivit documentelor consultate de Der Spiegel. Pe lângă Merkel, în rândul celor monitorizaţi de NSA se numără şi Bashar al-Assad, liderul Siriei, Amadou Toumani Touré, fostul preşedinte al Mali, Abdullah Badawi, fostul premier malaezian, Aleksandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului, dar şi liderii unor state precum Peru, Somalia, Guatemala şi Colombia. Pe lista celor 122 apare şi Iulia Timoşenko, fostul premier ucrainean eliberat recent din închisoare.

Aceste fişiere sunt stocate într-o bază de date a NSA care „ar putea fi o dovadă importantă" în opinia justiţiei germane, care „vrea să decidă în zilele următoare dacă deschide o anchetă judiciară privind suspiciuni de spionaj”, afirmă revista.

NSA este în centrul unui vast scandal din vara lui 2013 privind dezvăluirile fostului său colaborator Edward Snowden, care au scos la lumină practicile sale de spionaj la scară mare.

Documente date publicităţii de Snowden în octombrie au arătat că NSA a ascultat telefonul mobil al cancelarului Merkel timp de mai mulţi ani.

Aceste dezvăluiri au generat o revoltă în Germania, unde respectarea vieţii private este un subiect extrem de sensibil, şi au afectat profund relaţia dintre cele două ţări, foarte strânsă în mod tradiţional.


Citeşte şi:

Informaţii noi de la Snowden: NSA spionează milioane de calculatoare cu ajutorul conturilor false de Facebook. Zuckerberg i s-a plâns lui Obama

Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) a dezvoltat programe informatice de tip malware, pe care le utilizează la scară foarte largă pentru a pirata date din milioane de calculatoare, potrivit unor documente transmise de Edward Snowden.

Edward Snowden, despre ineficienţa şi dimensiunea spionajului american: Aş fi putut urmări comunicaţiile oricărui om

Edward Snowden, omul care a arătat lumii cum este spionată de americani şi britanici, acuză agenţiile de informaţii că sunt ineficiente, în ciuda colectării unei cantităţi imense de date. El a apreciat, într-o depoziţie pentru Parlamentul European, că europenii au creat un bazar al spionajului.

Google i-a dat lui Edward Snowden unealta perfectă pentru a obţine cele mai importante documente din serverele NSA

După ce Edward Snowden a prezentat în 2013 informaţii pe care NSA le colectează despre oameni, apar acum date despre cum a obţinut el documente pe care, în mod normal, nu trebuia să le aibă. Metoda folosită de el poate trece lejer la categoriile „low-cost“ şi „eficienţă garantată“.

Fostul şef al NSA şi CIA, Michael Hayden: Nu există intimitate pe internet. Este un spaţiu care a fost creat să nu fie sigur

Fostul şef al National Security Agency şi Central Intelligence Agency, generalul Michael Hayden, a discutat în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Realitatea TV despre teme precum securitatea cibernetică, colectarea informaţiilor şi modul în care spaţiul privat din mediul online este de multe ori încălcat.

Barack Obama: Administraţia SUA va limita accesul NSA la datele americanilor

Administraţia Statelor Unite a aprobat o directivă care prevede sporirea mecanismelor de supraveghere a serviciilor de informaţii, afirmă preşedintele Barack Obama, promiţând creşterea transparenţei asupra activităţilor de supraveghere şi metode suplimentare de protejare a vieţii private.

Haina nu-l face pe om, dar uneltele îl fac pe spion. Trusa de scule a agenţilor NSA

S-ar părea că agenţia americană de spionaj NSA are o unitate specială care se ocupă de crearea de unelte care facilitează infiltrarea în anumite dispozitive sau reţele.

Dharamsala, Tibet. Bine aţi venit în punctul zero al războiului cibernetic chinez!

Dharamsala, India — Lobsang Gyatso Sither se află în auditorium-ul unei şcoli tibetane, dreptunghiulprezentării sale în Power Point iluminând slab primele rânduri de studenţi din faţa sa. / Reportaj realizat de Jonathan Kaiman, reporter în Beijing.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite