Misterele Number One Observatory Circle, reşedinţa oficială a vicepreşedinţilor SUA - FOTO
0Kamala Harris şi soţul ei, Doug Emhoff, vor locui la Number One Observatory Circle, reşedinţa oficială a vicepreşedinţilor Statelor Unite ale Americii. Spre deosebire de Casa Albă, reşedinţa vicepreşedinteşedintelui nu este accesibilă publicului, acesta fiind unul dintre motivele pentru care oamenii ştiu puţine despre locul în care locuieşte al doilea cel mai puternic om din SUA.
Poartă impunătoare, obloane verzi, acoperiş întunecat, garduri vii îngrijite ... Această vilă maiestuoasă i-a întâmpinat pe prima femeie vicepreşedinte Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris şi pe soţul ei, Doug Emhoff. Aici vor locui cei doi, în următorii patru ani. Până în prezent, şapte vicepreşedinţi au locuit aici. Mult mai puţin mediatizată decât sora sa mai mare, Casa Albă, acest conac din Washington, vechi de 128 de ani, este casa oficială a vicepreşedinţilor Statelor Unite.
Mai cunoscută sub numele de la Number One Observatory Circle, această casă se află la două mile de reşedinţa preşedintelui şi nu departe de mai multe ambasade. Este situată pe un teren de peste 29 de hectare numit Observatorul Naval al Statelor Unite, şi evident, nu este deschis publicului. Proiectată de arhitectul Leon E. Dessez, casa de 836 metri pătraţi include o bibliotecă, o bucătărie la subsol şi mai multe dormitoare. Iniţial, casa era destinată superintendentului Observatorului Naval al Statelor Unite.
A servit ca reşedinţă a şefilor de operaţiuni navale şi a familiilor acestora începând cu 1920 şi apoi a fost desemnată reşedinţa oficială a vicepreşedinţilor în 1974. În 1966, după asasinarea preşedintelui John F. Kennedy în 1963, Congresul a adoptat o lege care stabilea „o reşedinţă oficială pentru vicepreşedintele Statelor Unite în districtul Columbia”, probabil din motive de siguranţă. În 1974, locuinţa a fost autorizată oficial pentru noul său scop, Congresul ocupându-se de costurile restaurării şi mobilării sale. Înainte de această autorizaţie, vicepreşedinţii achiziţionau fie o casă din Washington, DC, fie stăteau la hotelurile din apropiere.
Deşi reşedinţa a fost pus la dispoziţia vicepreşedintelui în 1974, au trecut mai bine de trei ani înainte ca un vicepreşedinte să locuiască acolo. Vicepreşedintele Gerald Ford a devenit preşedinte înainte de a folosi reşedinţa, după demisia preşedintelui Richard Nixon, iar primul vicepreşedinte care a folosit casa, însă doar ca spaţiu de divertisment a fost Nelson Rockefeller, preferând să locuiască în propria casă. În total, şapte vicepreşedinţi au locuit acolo: Walter Mondale, George HW Bush, Dan Quayle, Al Gore, Dick Cheney, Joe Biden şi Mike Pence. Reşedinţa este reamenajată la fiecare patru sau opt ani pentru a fi pe gustul noului vicepreşedinte care locuieşte în ea. Deşi iniţial casa nu avea piscină, fostul vicepreşedinte Dan Quayle a instalat una în 1991, împreună cu o cadă cu hidromasaj şi un spaţiu pentru biliard.
Schimbările l-au mulţumit şi pe actualul preşedinte al Statelor Unite care a locuit în reşedinţa respectivă în perioada mandatului lui Barak Obama. Joe Biden chiar i-a transmis lui Mike Pence că „vei fi încântat de piscină”. În ultimii patru ani, familia Pence a găzduit aici o petrecere anuală la piscină pentru veterani. Number One Observatory Circle a fost locuită timp de 45 de ani numai de bărbaţi albi şi este înconjurată de numeroase poveşti.
Patul Rockefeller şi fantoma lui Eleanor Mondale
Deşi Nelson Rockefeller nu a locuit niciodată în reşedinţă, folosindu-l doar pentru evenimente sociale, patul din dormitorul principal, a devenit celebru şi i-a impresionat pe oaspeţi. Vicepreşedintele lui Gerald Ford a ales personal „patul cuşcă” de 35.000 de dolari al artistului suprarealist Max Ernst. Convinsă că era vizitată de o fantomă, noaptea, fiica adolescentă a lui Walter Mondale, Eleanor, a sunat la Serviciul Secret pentru a raporta un bărbat în camera ei. Când agenţii au dat buzna, cu armele în mâini, Eleanor a explicat că era un bărbat fantomă pe care îl simţise. „Mi-au cerut să nu mai fac asta niciodată”, şi-a amintit Eleanor într-un interviu din 1998. (Ani mai târziu, nepoata lui Dick Cheney avea să convoace din greşeală Serviciul Secret apăsând un buton de panică în baie, în timp ce folosea toaleta.
Farse ale agenţilor Secret Service
Şi agenţii Secret Service s-au ţinut de şotii în timpul orelor lungi şi deseori obositoare pe care le-au petrecut protejând a doua familie a SUA. Un agent, de exemplu, l-a convins pe altul că este în regulă să-şi spele rufele în reşedinţă. Aceasta a fost o surpriză pentru Barbara Bush, care la acea vreme era a doua doamnă, sub preşedinţia lui Ronald Reagan, însă a găsit-o amuzantă. Agenţii, totuşi, i-au ţinut de paravan Barbarei Bush când, îmbrăcată într-un halat de baie, şi-a dus câinele la plimbare dimineaţa devreme, neştiind că era cât pe ce să fie surprinsă de ministrul de externe sovietic care se întrepta dis de dimineaţă la o întâlnire. A reuşit să scape de fotografi , strecurându-se înapoi în reşedinţă.
Renumită pentru intimitate
Unul dintre principalele motive pentru care vicepreşedinţii şi familiile lor s-au bucurat de reşedinţă este intimitatea relativă şi izolarea pe care le oferă. Dorind să-şi păstreze ascunsă identitatea chiar şi atunci când comanda pizza, familia Quayle şi-a însuşit numele unuia dintre agenţii Secret Service, Joe Petro. Tradiţia a rămas. Chiar şi după ce a părăsit funcţia publică, Quayle a folosit în continuare numele lui Petro atunci când a comandat pizza.
Mistere nerezolvate
După ce Bush a dezvoltat boala Graves, iar câinele lor a dobândit o boală autoimună, au fost efectuate teste de apă la diferitele case în care locuise înainte de a se muta în Casa Albă. Testarea apei i-a făcut nervoşi pe ocupanţii de atunci, soţii Quayle. Dar nu s-a găsit niciodată o legătură. Un alt taină rămâne „locul misterios ” pe unde Dick Cheney se strecura afară în mod obişnuit. După atentatele teroriste din 2001, vecinii reşedinţei vicepreşedintelui SUA, Dick Cheney, s-au plâns de zgomote puternice, ceea ce a dus la speculaţii că se construia un buncăr subteran. Ani mai târziu, Biden a descris că i s-a arătat o ascunzător atunci când a făcut un tur al reşedinţei. Purtătorul de cuvânt al acestuia a spus ulterior că Biden nu vorbeşte despre o instalaţie subterană. Dar Denyer a spus că existenţa buncărului este „cunoscută pe scară largă”.
Vizitatori celebri
Demnitari străini, lideri politici, grei din mass-media şi artişti s-au numărat de-a lungul timpului printre ospeţii reşedinţei. Când Andy Warhol a participat la o întrunire pe care Joan Mondale a organizat-o pentru artiştii moderni, secretarul de presă al vicepreşedintelui a avut ideea de a-i cere să semneze pe o cutie cu supă de roşii Campbell în cinstea uneia dintre lucrările iconice ale lui Warhol. Totuşi, neputând găsi supă de roşii, stewardul a adus în schimb o cutie de ciuperci. Warhol a semnat. Papa Ioan Paul al II-lea a trecut pe aici în timpul vizitei sale din 1979 la Washington. Papa stătea la Delegaţia Apostolică de peste drum de Observatorul Naval, iar personalul lui Mondale i-a oferit papei posibilitatea de a utiliza elicopterul reşedinţei în schimbul unei întâlniri cu Mondale pentru a-i da binecuvântarea vicepreşedintelui.
Number One Observatory Circle nu este doar reşedinţa vicepreşedinţilor SUA. Observatorul Naval furnizează datele astronomice şitemporale folosite de Marină şi alte departamente ale Departamentului Apărării. Adăposteşte una dintre bibliotecile ştiinţifice de top ale SUA, deţine peste 800 de cărţi rare, inclusiv lucrări ale lui Galileo, Copernicus, Einstein şi Newton. Vicepreşedinţii au folosit biblioteca circulară ca un cadru pentru recepţii, interviuri şi alte funcţii. Vicepreşedintele Pence s-a întâlnit cu studenţii în bibliotecă în august, înainte de a-i duce la telescopul observatorului pentru a vedea eclipsa de soare. Pence nu a fost primul vicepreşedinte care a profitat de telescop.