Mireasa jihadistă, calul troian al ISIS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tashfeen Malik şi Syed Farook Foto: AP
Tashfeen Malik şi Syed Farook Foto: AP

Din ce în ce mai multe femei se alătură în ultima perioadă grupării teroriste Stat Islamic (ISIS), făcând uz de orice mijloace pentru a duce la îndeplinire agenda jihadiştilor.

Atacul comis miercuri în orăşelul San Bernardino din California, SUA, soldat cu moartea a 14 persoane şi catalogat de FBI drept „un act de terorism“, aduce în discuţie o temă mai puţin dezbătută până acum şi anume portretul-robot al femeii care susţine cauza jihadiştilor.

Subiectul capătă noi valenţe în contextul în care atacul din 2 decembrie a fost comis de un bărbat american de religie musulmană, pe nume Syed Farook (28 de ani), şi de soţia sa, Tashfeen Malik (27 de ani), o femeie de origine pakistaneză, pe care acesta o cunoscuse pe internet şi care l-a urmat anul trecut în SUA.

La scurt timp după atac, în presa internaţională au apărut informaţii potrivit cărora Tashfeen Malik, care şi-a petrecut foarte mulţi ani din viaţă în Arabia Saudită, a fost iniţial o persoană care părea apropiată de valorile occidentale, notează publicaţia „The Daily Mail“. Potrivit unor membri ai familiei sale, comportamentul ei a început să se schimbe în timpul facultăţii, pe care a urmat-o în oraşul Multan din Pakistan. Dacă multă vreme Malik a preferat se îmbrace ca femeile din Vest, la un moment dat a început să se orienteze către veşminte tradiţionale, inclusiv să poarte burka, haină ce acoperă tot corpul, deşi nu era obligată să facă asta.

Schimbare radicală

Unul dintre membrii familiei sale din Pakistan a declarat sub protecţia anonimatului pentru „Los Angeles Times“ că după primii doi ani de facultate, pe care a început-o în 2007, Malik a început să posteze mesaje extremiste pe reţeaua de socializare Facebook, fapt ce i-a îngrijorat familia.

Mai mult, aceasta ar fi început să ia parte la activităţi religioase şi să le ceară femeilor din familie să devină bune musulmane. „Obişnuia să vorbească noaptea cu cineva, pe internet, în limba arabă. Niciunul dintre membrii familiei noastre din Pakistan nu vorbeşte arabă, aşa că nu ştim despre ce discutau“, a afirmat o persoană din familia femeii.

Gruparea Stat Islamic a afirmat că atacul din California a fost comis de doi susţinători ai săi, dar încă nu este clar ce a stat la baza „radicalizării“ cuplului de aşa natură încât să ajungă să comită un asemenea gest. Există însă voci care susţin că Malik şi-ar fi convins soţul să comită atacul.

locuinta malik

Date alarmante

Potrivit unui raport realizat de Universitatea George Washington în cadrul programului său referitor la studiul extremismului, începând din martie 2014, 71 de recruţi ai Statului Islamic au fost arestaţi  în SUA, 10 dintre aceste persoane fiind femei.

Raportul citat vorbeşte despre un rol în creştere al femeilor în cadrul acestei grupări teroriste. În plus, cercetătorii au identificat 300 de americani sau de simpatizanţi din SUA ai Statului Islamic care folosesc reţelele de socializare pentru a „radicaliza“ noi recruţi.

O treime dintre conturile în cauză sunt administrate de femei. Motivaţiile acestora sunt, în anumite cazuri, identice cu cele ale bărbaţilor care sunt adepţi ai ISIS - încercarea de a-şi găsi propria identitate sau dorinţa de a construi o societate islamică strictă - dar  în alte cazuri sunt specifice femeilor.

Potrivit cercetătorilor, rolul femeii in Statul Islamic variază de la cel de „diseminare a propagandei“ până la cel de „mamă a generaţiei următoare“.

Studiul arată, de asemenea, că aspiranţii jihadişti au, în medie, 26 de ani. Totodată, 81% din cei reţinuţi în SUA începând din martie 2014 au cetăţenie americană, 40% fiind convertiţi la islam. Autorii studiului mai notează că aceşti indivizi sunt activi mai ales pe Twitter, dar subliniază că procesul de „radicalizare“ a acestora nu se limitează la reţelele de socializare. 

Editorial istoric „New York Times“

Pe de altă parte, atacul din California a relansat dezbaterea privind deţinerea armelor în SUA, subiectul fiind abordat imediat de preşedintele Barack Obama, care a cerut Congresului să ia măsuri pentru remedierea problemelor legislative privind deţinerea armelor de foc.

Sâmbătă, pentru prima dată începând din 1920, renumitul cotidian „New York Times“ a publicat un editorial cu titlul  „Opriţi epidemia de arme în America“. Editorialul, nesemnat, este un atac dur la adresa politicienilor americani, care refuză să reglementeze vânzarea armelor de foc pe teritoriul ţării.

Cotidianul invită americanii să-şi îndrepte atenţia şi furia spre aleşii a căror sarcină este să le ofere siguranţă, dar care pun mai mult preţ pe bani şi pe puterea politică oferită de industria armamentului.  

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite