Măsurile anti-imigraţie semnate de Trump au fost suspendate temporar, în ciuda a două verdicte diferite de la curţi federale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un judecător federal din Statele Unite a decis să suspende temporar la nivel naţional ordinul executiv semnat săptămâna trecută de preşedintele Donald Trump, care interzice efectiv imigraţia din şapte ţări predominant musulmane, în timp ce un alt judecător federal a decis păstrarea măsurii, în două procese diferite împotriva actului, relatează „The New York Times”.

Judecătorul James Robart al Curţii Districtuale Federale din Seattle, Washington a decis să blocheze temporar efectele ordinului executiv la nivelul întregii ţări, sâmbătă dimineaţa, la câteva ore după ce un alt judecător federal – Nathaniel M. Gorton de la un tribunal din Boston, Massachussetts – proclamase o decizie favorabilă actului executiv.

Judecătorul Robart şi-a motivat decizia prin faptul că argumentele guvernului federal din ordinul executiv, conform cărora cetăţenii americani trebuie protejaţi de indivizi din cele şapte ţări incluse în interdicţie, nu pot fi susţinute prin dovezi semnificative.

În schimb, decizia judecătorul din Boston s-a bazat pe argumentul că „securitatea publică într-o lume din ce în ce mai periculoasă este mai puternică decât poveştile impresionante ale imigranţilor afectaţi”.

Având în vedere că a fost cel mai recent dintre ordinele judecătoreşti, decizia din Seattle a intrat în vigoare imediat, însă vameşii americani aşteptau încă clarificări asupra acestora.

Agenţia de Autoritate Vamală şi Protecţie a Frontierei a început imediat să repună în drepturi în jur de 60.000 de vize care fuseseră revocate în urma ordinului, informând că situaţia a revenit, pentru moment, la cea de dinaintea intrării în vigoare a ordinului executiv. 

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a anunţat că va face apel la decizia judecătorului, însă acesta nu va fi depus în cursul zilei de sâmbătă.

Ordinul executiv semnat de Trump pe 27 ianuarie cuprinde mai multe măsuri menite să sporească securitatea publică prin scăderea riscului de venire în ţară a islamiştilor radicalizaţi, oprind efectiv temporar primirea de refugiaţi şi imigraţia din Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen.

Legislaţia a provocat proteste în întreaga ţară şi a atras critici consistente din cadrul democraţilor şi a organizaţiilor pentru drepturile omului şi libertăţile civile, ce susţin că ordinul lui Trump este discriminatoriu pe criterii religioase.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite