Mămăliga moldovenească, vedetă în „The New York Times”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În inima cartierului Brooklyn din New York, între restaurante de tip fast-food şi afaceri ale evreilor ortodocşi, trecătorii pot găsi o casă ţărănească, ce aminteşte de Europa de Est, relatează publicaţia „New York Times“. Este vorba despre un restaurant tradiţional care se numeşte, simplu, Moldova.

New York Times relatează povestea de succes a micului restaurant cu specific moldovenesc, un rar exemplu al bucătăriei basarabene, amplasat într-unul dintre cele mai aglomerate locuri de pe planetă.

Dintre zecile de mii de moldoveni care au ajuns în Statele Unite după destrămarea Uniunii Sovietice, puţini s-au stabilit în New York, scrie publicaţia americană. „Una dintre organizaţiile pentru imigraţie estimează că aproximativ 5000 de cetăţeni ai Republicii Moldova locuiesc în oraş, iar proprietarul restaurantului, Radu Panfil este unul dintre ei“, relatează New York Times.

Proprietarul, un moldovean de 35 de ani, a declarat că a creat această oglindă a pământului natal dintre Prut şi Nistru pentru compatrioţii săi din  Brooklyn, după ce şi-a dat seama că nu există niciun local asemănător. Pantil a părăsit Chişinăul în 2005, devenind chelner într-un restaurant din metropola americană, iar mai apoi manager.

 „De la început, Moldova şi-a propus a fi locul în care oamenii din ţara noastră se pot întâlni, simţindu-se ca acasă. Am vrut ca ei să nu uite tradiţiile noastre şi mai ales, mirosul mămăligii calde“, a declarat Radu Panfil pentru jurnaliştii americani.

Cu ajutorul unor prieteni moldoveni, Panfil a deschis restaurantul Moldova în iulie 2012. Locul pare o oază în mijlocul bulevardului aglomerat, care le dă clienţilor impresia că sunt la mii de kilometri distanţă, în curtea unei case ţărăneşti tradiţionale din Basarabia.

Chelnerii poartă vestimentaţia tradiţională locală, iar muzica de pe fundal este şi ea, de asemenea, de inspiraţie folclorică. De sărbători şi la ocazii speciale, proprietarii preferă să aducă formaţii de muzicieni care să cânte live.

Meniul este un tribut adus bucătăriei balcanice, scrie New York Times: mămăliga tradiţională, ciorbe, peşte afumat, sarmale, fripturi şi tocăniţe, dar şi cârnaţi făcuţi în casă.

Restaurantul este frecventat de mulţi est-europeni, cărora fie le este dor de bucatele de acasă, fie preferă o schimbare de decor faţă de restul peisajului culinar din Brooklyn.

Afacerea lui Radu Panfil este un exemplu al visului american: în august, moldoveanul a deschis restaurant similar în Philadelphia, unde trăieşte o mare parte de expatriaţi est-europeni, şi nu ar vrea să se oprească aici. „Cine ştie, poate nu mă voi opri aici. În SUA sunt multe oraşe frumoase, iar cultura moldovenească are în mod cert multe lucruri de oferit“, a concluzionat proprietarul restaurantului Moldova.  

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite