„Le Point“. De ce va rămâne America o superputere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu vă grăbiţi să sărbătoriţi căderea imperiului american! Nici chiar imprevizibilitatea lui Donald Trump nu anulează punctele forte ale Statelor Unite, scrie revista franceză „Le Point .

De la instalarea lui Donald Trump la Casa Albă tot mai mulţi prevestesc căderea  programată a „imperiului american“. Nebuniile preşedintelui, politica externă în zigzag, comportamentul lui uneori ciudat, toate susţin ideea, deja respinsă, că America este în acest moment în spirala unui declin inexorabil. 

Ar fi înţelept să vă abţineţi să sărbătoriţi şi să nu subestimaţi vitalitatea extraordinară a Americii, notează publicaţia franceză. Actualul preşedinte al Statelor Unite este doar un epifenomen, chiar dacă indică starea de spirit a unei mari părţi a societăţii.

Ţara are o economie sănătoasă . Creşterea economică (2,3% în 2017) este solidă şi va rămâne, probabil, în jur de 3% anul viitor, chiar dacă a scăzut uşor la sfârşitul anului 2017. Consumul a atins recorduri, ca şi Bursa. Şomajul este la aproximativ 4% - în Franţa este 10% - iar climatul de afaceri este optimist. Desigur, nu totul este roz în ţara unchiului Sam: inegalităţile sunt în creştere, o parte a clasei mijlocii suferă... mai scrie „Le Point“.

Unsprezece portavioane 

În domeniul « hard power »,  prin excelenţă militară, Statele Unite nu vor fi egalate nici chiar de China . Amintiţi-vă că bugetul american al apărării va fi de 603 miliarde de dolari (484 miliarde de euro) în 2018, sau 4% din PIB. De trei ori mai mare faţă de al Chinei şi de paisprezece ori faţă de cel al Franţei.

Doar creşterea bugetului pentru apărare decisă de Donald Trump anul trecut este de 54 de miliarde de dolari (43 de miliarde de euro), mai mult decât bugetul total al Franţei (35 de miliarde de euro). America are 11 portavioane , China două şi Franţa doar unul, observă revista.

Şi în nebuloasa « soft power », superioritatea americană rămâne copleşitoare. 260 de câştigători ai Premiului Nobel, dintre care 70 de la Universitatea Harvard. Bugetul anual al acesteia este de patru miliarde de dolari, iar patrimoniul său este estimat la 26 de miliarde de dolari. 

Doar companiile Google, Apple, Facebook şi Amazon realizează profituri de 80 de miliarde de dolari, la o cifră de afaceri de 500 miliarde de dolari şi o capitalizare de peste 2 miliarde de miliarde de dolari. Dacă adăugăm şi faptul că mandarina nu este pe cale să detroneze limba engleză, atunci se observă şi mai bine avantajul Statelor Unite, scrie „Le Point“.

Contrar unui clişeu, America nu are tendinţe expansioniste şi intervenţioniste în genele sale. În schimb, a cultivat istoric o tradiţie izolaţionistă. Abia în 1898 SUA s-au aventurat în războiul din Cuba împotriva Spaniei. Şi au intrat în cele două conflicte mondiale târziu, în aprilie 1917, respectiv în decembrie 1941, după atacul japonez asupra Pearl Harbor. Politica externă americană se confruntă cu perioade de flux (Vietnam, America Latină, Afganistan, Irak) şi de reflux, concluzionează revista.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite