FOTO Zeci de case distruse şi mii de oameni evacuaţi după erupţia unui vulcan în Hawaii. Imagini cu lava care înghite totul în cale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 30 de case au fost distruse, iar alte zeci erau ameninţate de Vulcanul Kilauea, cel mai activ în Hawaii şi care a intrat în erupţie joi, potrivit Apărării Civile din arhipelagul american la Oceanul Pacific, relatează AFP.

Ordine de evacuare erau valabile în continuare luni, vizând sute de locuinţe de la Leilani Estates şi Lanipuna Gardens, situate în estul Insulei Hawaii, ameninţate de lava care curge din fisuri vulcanice şi de emanaţii de gaze toxice.

Locuitorii din Hawaii înfruntă riscul de a locui la poalele vulcanilor activi, atraşi de chiriile mici. De altfel, preţurile mici din Leilani Estates se datorează încadrării regiunii în zona 1 (din 9) de risc de expunere la şuvoaiele de lavă, din cauza 'fisurilor care s-au activat în mod repetat de-a lungul timpului'.

„Nivelul mare de dioxid de sulf reprezintă o ameninţare la adresa tuturor celor care i se expun”, a avertizat Apărarea Civilă hawaiiană, numărând în total 26 de case distruse de lava vulcanului.Mai multe case situate pe Insula Mare (Big Island) din Hawaii au suferit pagube, sâmbătă, după înteţirea activităţii vulcanului Kilauea. Lava a ajuns în zonele rezidenţiale, iar aproape 2.000 de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele, au anunţat autorităţile, citate de Reuters.

Imagine indisponibilă

FOTO EPA 

Amber Makuakane, o învăţătoare în vâstă de 37 de ani, care îşi creşte singură copiii, este una dintre persoanele afectate de aceste distrugeri.

O pagină pe site-ul GoFundMe i-a permis luni dimineaţa (ora locală) să adune peste 29.000 de dolari, pentru a reconstrui ceea ce a pierdut.

”Inima îmi este plină de recunoştinţă pentru fiecare dintre voi”, a scris ea, mulţumindu-le donatorilor.

Potrivit Apărării Civile, zece fisuri vulcanice s-au deschis.

   

Imagine indisponibilă

FOTO Getty Images 

Observatorul hawaiian al vulcanilor a semnalat, prin ultimul buletin de luni, că din una dintre curgea lavă.

”Geologii au anunţat că scurgerea a traversat drumul Ho'okopu Road, situat la aproximativ 1,1 kilometri de fisura 8”, a precizat observatorul. Anterior, prezenţa lavei a fost semnalată doar în imediata apropiere a fisurilor.

Seismicitatea, care a provocat erupţia, a scăzut, tot potrivit Observatorului.

Între numeroasele replici seismice, un cutremur cu magnitudinea de 6,9 a avut loc vineri, cel mai puternic înregistrat în regiune din 1975.

Imagine indisponibilă

 FOTO EPA 

Kilauea este unul dintre cei cinci vulcani de pe Insula Hawaii, numită şi Insula Mare, care este locuinţa zeiţei focului potrivit mitologiei locale. Potrivit geologilor, activitatea vulcanică din ultima perioadă începe să semene cu un eveniment care a avut loc în 1955 când erupţiile din zonă au continuat timp de 88 de zile, iar aproximativ 4.000 de acri de teren au fost acoperiţi cu lavă.

Imagine indisponibilă

FOTO Getty Images

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite