FOTO Cum a contribuit compania Ford la dezvoltarea progresului tehnologic în Statele Unite şi în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ford

Zorii progresului tehnologic au apărut odată cu asamblarea primului model de automobil produs de compania Ford, în 1913, cu ajutorul a 140 de muncitori. Henry Ford a creat linia modernă de asamblare într-o suburbie din Detroit, sub acoperişul fabricii Crystal Palace, contribuind la o transformare radicală atât a proceselor de fabricaţie, cât şi a societăţii în ansamblul ei.

Reducând în mod drastic suma cheltuielilor de fabricaţie prin standardizarea părţilor şi prin asamblarea eficientă a componentelor, Ford a reuşit să ofere luxul, confortul şi libertatea deplasării către masele de oameni.

Curând, şi celelalte industrii au adoptat inovaţia, iar astăzi totul este fabricat cu ajutorul liniilor automate de asamblare, de la banalele cereale, până la produse electronice. Standardizarea a permis reducerea cheltuielilor în timp ce calitatea a crescut, iar produsele au devenit mai sigure şi mai accesibile.

În termeni referitori la timp, un exemplu bun este chiar primul automobil Ford, Modelul T. Dacă la început asamblarea dura 12,5 ore, după introducerea benzilor automate de asamblare au mai fost necesare doar 93 de minute. Cât despre datele cantitative, productivitatea a crescut de la 100 de maşini pe zi la 1.000 de maşini Model T zilnic.

Nu în ultimul rând, inovaţia introdusă de Ford a accelerat şi modificare structurilor sociale. Migraţia de la zonele rurale la cele urbane a avut loc mai repede, iar standardele de viaţă şi de muncă ale oamenilor s-au îmbunătăţit. 

În 1914, cei 13.000 de muncitori ai companiei Ford au construit circa 300.000 de maşini – mai mult decât toţi ceilalţi aproximativ 300 de competitori au reuşit să producă cu 66.350 de angajaţi.

Ford

Astăzi, doar 500 de oameni mai muncesc în mod direct la linia de asamblare de la fabrica Ford din Michigan, unde sunt construite maşini Focus 605 şi Sedan C-Max. „Dacă l-am aduce pe Henry aici cu o maşină a timpului, ar fi foarte mândru de forţa de muncă de aici şi de ceea ce am reuşit să facem cu procesul de fabricaţie inventat de el”, a spus David Torosian, managerul fabricii.

Ford

 

 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite