Dr. Anthony Fauci: Repornirea prematură a economiei ar putea cauza „morţi inutile”. Numărul deceselor de Covid-19 în SUA a depăşit 80.000

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul din principalii experţi sanitari ai administraţiei Trump, Anthony Fauci va avertiza marţi Senatul că „repornirea prematură a economiei ar putea provoca multă suferinţă şi decese inutile”. Fauci, directorul Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase este programat să fie audiat de comisia senatorială pentru sănătate, în cadrul unei video-conferinţe. Este prima dată când unul din experţii administraţiei este audiat în Congres.

Dr. Fauci a explicat cotidianului New York Times, ce vrea să declare şi care sunt argumentele sale: între altele, că redeschiderea prematură a economiei ar putea provoca apariţia unor noi epicentre de coronavirus, chiar înainte de lunile de toamnă, când aproape toţi experţii se aşteaptă la un noul val de infectări.

"Dacă sărim peste punctele de control indicate pentru a "redeschide America", ne expunem la riscul apariţiei mai multor focare de epidemie în întreaga ţară. (...) Asta va duce nu doar la suferinţe şi morţi evitabile, ci ne-ar şi readuce în punctul de plecare al eforturilor noastre de a reveni la normal", arată medicul.

Pericolul încercării de a relua activitatea economică prea devreme este principalul mesaj pe care Fauci intenţionează să îl transmită marţi senatorilor, la audierea în comisia pentru sănătate, educaţie, muncă şi pensii, scrie New York Times.

Institutul condus de Fauci nu a răspuns imediat solicitării Reuters de a comenta articolul.

Jared Kushner, ginerele şi consilierul preşedintelui Donald Trump, a declarat televiziunii Fox News că în SUA s-au efectuat peste 9,3 milioane de teste pentru coronavirus, din care mai mult e 394.000 luni. Reuters consemnează că numărul de cazuri în Statele Unite a depăşit 1,35 de milioane, iar cel de decese este de peste 80.000, din totalul mondial de aproape 4,2 milioane de infectări şi peste 285.000 de morţi.

Creşterea numărului de cazuri a creat o presiune pentru mărirea capacităţii de testare, iar Fauci şi alţi oficiali din domeniul sanitar au semnalat problema testării celor care au cea mai mare nevoie. 

Într-o strategie a administraţiei, denumită „Redeschiderea Americii”, sunt enumerate o serie de precondiţii pentru repornirea economiei sau revenirea la o nouă normalitate dar multe state americane au relaxat restricţiile, ignorând aceste precondiţii, relatează NYT.

Peste 80.000 de morţi

Numărul deceselor la pacienţi cu COVID-19 în SUA a depăşit pragul de 80.000 în timp ce aproape toate statele americane au luat măsuri pentru relaxarea măsurilor de izolare a populaţiei, scrie Reuters.

Decesele în Statele Unite, principalul focar al pandemiei globale, au înregistrat o medie de 2.000 pe zi, începând cu jumătatea lunii aprilie, în ciuda eforturilor de a încetini răspândirea virusului.

Numărul deceselor este mai mare decât morţile cauzate de gripa sezonieră începând din 1967 şi reprezintă mai multe decese decât în primii opt ani ai epidemiei de SIDA, din 1981 până în 1988.

Cazurile totale de infectare cu noul coronavirus din Statele Unite au depăşit 1,3 milioane, cu infecţii în creştere în state precum Mississippi, Minnesota şi Nebraska, evidenţiind riscul unui noi val al epidemiei de COVID-19.

Cazurile cele mai multe se înregistrează în statele New Jersey şi New York, epicentrul pandemiei din Statele Unite, reprezentând aproape jumătate din decesele americane cauzate de COVID-19, conform relatării Reuters, iar cele două state au printre cele mai stricte reguli de carantină.

Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a arătat luni că mai multe zone din jurul oraşului New York pot începe să îşi repornească economia în acest weekend după ce au îndeplinit criteriul privind numărul de spitalizări şi testele efectuate, demonstrând că sunt pregătite.

De asemenea, oficialul a arătat că anumite afaceri şi activităţi recreaţionale, precum tenisul, drumeţiile sau teatrele de tip drive-in pot fi reluate din 15 mai când expiră ordinul privind statul în casă.

Din cauza răspândirii extrem de rapide a virusului în oraşul New York City, statul a înregistrat nu mai puţin de o treime din numărul celor 80.000 de decese la nivel federal.

De asemenea, muncitorii din fabrici şi-au reluat munca de luni în liniile de producţie din Michigan, deschizând drumul pentru repornirea industriei auto. Cu toate acestea, temerile la nivel naţional continuă privind izbucnirea unui al doilea val al pandemiei care ar duce la noi măsuri restrictive în ciuda faptului că numărul locurilor de muncă pierdute de la apariţia coronavirusului a ajuns la cifre record.

La New York, morţii depozitaţi în camioane frigorifice

La New York sunt atât de mulţi morţi din cauza COVID-19, încât nu mai este loc la morgă, pe mulţi nu-i revendică nimeni, iar autorităţile ezită încă să-i înmormânteze fără acordul unei rude. În disperare de cauză, cadavrele sunt depozitate în camioane frigorifice, plasate într-o parcare din Brooklyn.

De acolo, cadavrele sunt preluate de companiile de pompe funebre, dacă există aparţinători care să le revendice. 

Pentru cei care au grijă de trupurile neînsufleţite, este o sarcină istovitoare, o presiune uriaşă.

Unul dintre aceşti oameni a povestit ce înseamnă să lucrezi în aceste camioane ale morţii. Vă avertizăm că urmează detalii care vă pot afecta emoţiona.

Erik Frampton - voluntar la o morgă din New York povesteşte că lucra de trei zile într-un container şi cu o zi înainte le fusese livrat unul nou, plin până la refuz. „Din păcate, unul dintre rafturi s-a rupt, cred că şase cadavre s-au prăbuşit unele peste altele“, a relatat acesta.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite