Donald Trump, încolţit în scandalul extremiştilor
0Ultima intervenţie a lui Donald Trump pe tema violenţelor rasiste de la Charlottesville este digerată greu în Statele Unite, preşedintele american fiind acuzat că susţine supremaţia albilor.
Donald Trump a stârnit un nou val de critici în Statele Unite, după ce a revenit la declaraţia iniţială despre violenţele de la Charlottesville şi a afirmat că vina aparţine „ambelor părţi“. Senatori, activişti şi celebrităţi au denunţat aspru această ultimă ieşire a preşedintelui american, iar Casa Albă se aşeaptă la urmări, mai ales din partea republicanilor, care deţin controlul în Congres.
Ultima declaraţie a lui Trump despre violenţele de la Charlottesville este digerată greu în Statele Unite, unde problema rasială a revenit în actualitate. Marţi, liderul de la Casa Albă şi-a apărat reacţia iniţială, apreciind că s-a greşit „de ambele părţi“. Făcută într-o conferinţă de presă haotică la New York, această declaraţie o contrazice pe cea oficială de luni, când preşedintele american a condamnat rasismul şi i-a menţionat direct pe militanţii Ku Klux Klan, neonazişti şi pentru supremaţia rasei albe printre promotorii acestui „rău“.
„Am privit de foarte aproape, de mai aproape ca mulţi oameni. Există de o parte un grup agresiv, iar de cealaltă parte un grup foarte violent. Cred că s-a greşit de ambele părţi“, a declarat Donald Trump, referindu-se la radicalii de dreapta şi radicalii de stânga. A fost „o zi îngrozitoare“, a adăugat el.
O femeie în vârstă de 32 de ani a fost ucisă la Charlottesville, o enclavă progresistă din statul conservator Virginia, după ce un simpatizant neonazist în vârstă de 20 de ani a intrat în mod intenţionat cu maşina în contramanifestanţi.
Reprezentanţi ai extemei drepte au manifestat (foto mai sus) la sfârşitul săptămânii trecute în jurul statuii generalului Robert E. Lee (1807-1870) din Charlottesville, care urmează să fie dărâmată de municipalitate. Comandant al forţelor Confederaţiei în timpul Războiului Civil American (1861-1865), Robert E. Lee este pe de o parte considerat un simbol de către dreapta radicală şi pe de altă parte criticat de militanţii antirasism.
Trump, presat să condamne extrema dreaptă
Senatori, activişti şi celebrităţi au denunţat aspru această ultimă ieşire a preşedintelui american, presându-l să condamne expres extrema dreaptă.
„Violenţa la Charlottesville a fost alimentată de o singură parte: de naţionaliştii albi care răspândesc rasismul, intoleranţa şi intimidarea“, a apreciat senatorul democrat de Virginia Tim Kaine, fostul partener de campanie al lui Hillary Clinton pentru ultimele alegeri prezidenţiale din Statele Unite.
„Să acuzi «ambele părţi» după Charlottesville?! Nu“, s-a revoltat Ileana Ros-Lehtinen, aleasă de Florida.
„Trebuie să fim clari. Supremaţia albă este dezgustătoare“, a scris pe Twitter preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan.
„Preşedintele Trump este un simpatizant al naţionaliştilor albi neonazişti“, a acuzat Steven Goldstein, şeful Centrului Anna Franck, care militează pentru apărarea drepturilor omului.
„Ura a existat mereu în America. Ştim asta, dar Donald Trump a făcut-o să fie din nou la modă“, a comentat pe Twitter şi baschetbalistul LeBron James.
Nimeni de la Casa Albă nu a oferit vreo reacţie pe tema violenţelor de la Charlottesville şi evoluţiilor ulterioare. Reuters notează că administraţia americană a adoptat strategia tăcerii şi se aşteaptă la repercusiuni din partea republicanilor dezamăgiţi de reacţiile lui Trump.
Preşedintele american se confruntă deja cu primele consecinţe ale ezitării sale de a condamna extremismul de dreapta. Doi dintre consilierii din grupul său special şi-au depus demisiile. Este vorba directorul companiei farmaceutice Merck, Kenneth Frazier, şi preşedintele principalului sindicat american AFL-CIO, Richard Trumka.
„Nu putem face parte dintr-un consiliu cu un preşedinte care tolerează fanatismul şi terorismul naţional“, şi-a explicat demisia Richard Trumka, la scurt timp după conferinţa de presă a lui Trump din turnul său din New York.
America fierbe
După Charlottesville, societatea americană fierbe la propriu. Acţiunile s-au concentrat asupra dărâmării şi vandalizării monumentelor ridicate în memoria războiului civil.
FOTO Washington Post
La Washington DC, memorialul Abraham Lincoln a fost vopsit în roşu (foto mai sus), iar la Gainesville, în Florida, statuia confederată „Old Joe“ a fost îndepărtată, cu acordul autorităţilor. O altă statuie confederată a fost dată jos de pe soclu în marja unui miting desfăşurat în Carolina de Nord.
Din New York şi până în California, numeroase manifestaţii au fost organizate în semn de solidaritate cu Charlottesville.